Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Közlekedés: nem látni a fáktól

Szentes - A szentesiek nem a fák ellen vannak, de haragszanak a túlburjánzó növényekre az útkereszteződésekben. Nemrég összekoccant két autó a zeneiskolánál.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Fák, bokrok és parkoló autók miatt sok Szentesen a beláthatatlan útkereszteződés – hangzott el már többször a Kurca-parti városban. Nemrég a zeneiskolánál koccant össze két autó, ott a terebélyes tuják akadályozzák, hogy látni lehessen az oldalról érkezőket. Úgy tudjuk, ebben a balesetben nem sérült meg komolyabban senki, egy helyi internetes fórumon azonban hosszas vita alakult ki az ügy kapcsán. A higgadtabb hozzászólók leszögezik, hogy természetesen az emberélet, a biztonság mindennél előbbre való, de nem szabad bántani a fásszárúakat, létezik más megoldás is, mint a láncfűrész. Inkább a növények karbantartását, zebrát, tükröt, közlekedésirend-módosítást várnának el például a zeneiskolánál, illetve a város néhány problémásabb pontján. Említik többek között a Szalai és a Rákóczi, a Drahos és a Honvéd utca, vagy a Jövendő utca és az Apponyi tér találkozását.

Megkérdeztük a polgármesteri hivatal műszaki osztályát, hogy milyen szabályok szerint lehet a porták előtt növényeket ültetni. Czirok Jánosné irodavezető szerint nem volna szabad ötletszerűen fásítani, helyi rendeletek például a fajtákra is kitérnek. – Belterületen közterületre nyárfát, fűzfát, gyümölcsfát, mérgező termésű, illetve inváziós – azaz hirtelen, tömeges terjedésre képes – növényeket csak külön engedéllyel lehet telepíteni. Ezen felül magasabb szintű jogszabály is tartalmaz előírásokat az út menti növényzet telepítésével kapcsolatosan. Eszerint fa, bokor az út űrszelvényébe – sem csemeteként, sem később, amikor eléri a végleges méretét – nem érhet bele, azaz a burkolat szélétől legalább egy méterre kell azokat telepíteni. Nem zavarhatja a rálátási viszonyokat, nem takarhatja a gyalogátkelőhelyet és a közlekedési táblákat – szögezte le az osztályvezető. A járda melletti fákról az ingatlan tulajdonosának, külterületen az út kezelőjének kell gondoskodnia.

Olvasóink írták

 • 3. galga 2013. november 18. 21:32
  „A kapubejárók is megérnek egy ellenőrzést a városban,Teljesen az út szélére telepített bokor, tuja sorok melyek közt egyszer csak megjelenik egy autó teljes életveszély. Pénteken majdnem ott maradtam mert elém tolatott egy autó alig bírtam leugrani a bicikliről. Megértem kilátni nem lehet, vakon áll ki a bejáróról az autós, mert ahogy láttam ő előtte semmi nincs csak a szomszéd tujái takarják egyik oldalt a kapubeállót.
  Az önkormányzat nem tudja ellenőrizni ha már rendelet van rá?
  Először felszólítani, hogy kap 10 napot, hanem történik semmi akkor közmunkásokkal megnyíratni a fákat, bokrokat, hamár a lakók nem teszik meg, s kiszámlázni.
  Megszűnne a gond.
  A közterület felügyet egy hét alatt végig járná a várost, a veszélyes kapubejárókat, útkereszteződéseket felírná/ fényképezné.
  Biztonságosabbá válna a város.”
 • 2. sandocan 2013. november 18. 18:44
  „Ajánlom az illetékesek figyelmébe, hogy az Új utca és József Attila utca kereszteződése életveszélyes. Hiába van elsőbbségadás kötelező tábla, ha a sarkon lévő bokortól semmit sem lehet látni.
  Más. Az Új utcában a sörözőtől egészen a József Attila utca kereszteződéséig rendszeresen autók parkolnak és teljesen elfoglalják az úttest menetirány szerinti jobb oldalát.”
 • 1. nádiposzáta 2013. november 18. 12:58
  „Közlekedéssel kapcsolatos panaszok nem nagy találnak nyitott fülekre.Októberben a bírósági körfogalomnál majdnem halálos baleset történt , körforgalomban haladó közlekedőbe a Kossuth tér felől egy személy autó sebesen fékezés nélkül bele rohant .Bíróságnál lévő körforgalom közvetlen előtte megemelhetnék az úttestet ,száguldozó autósokat lassításra fékezésre bírni.Körforgalomnak nincs íve szinte egyenes irányban körültekintés nélkül száguldoznak egyesek.Megvárják még valakit nyomorékra halálra gázolnak???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Puskás Ferenc szobrát Szentesen

A Pusztai László Sporttelep bejáratánál álló szobrot CSíky László művész készítette. Tovább olvasom