Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kulcs helyi értékeinkhez: vasúttörténeti gyűjtemény

Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutniuk a nem állandó nyitva tartással működő szakmai múzeumokba, illetve a templomokba. Sorozatunkban utánajárunk, hol mit érdemes megnézni, és hogyan lehet ezt megtenni – az információk a helybeliek számára is hasznosak lehetnek.
Sorozatunkban ugyan alapvetően a nem állandó nyitva tartással működő kiállításokat, gyűjteményeket látogatjuk sorra, ám mint Valkai Csabától megtudtuk, a vasúttörténeti alapítvány gépészeti gyűjteménye ebből a szempontból kilóg a sorból. - Sosincs zárva, nagyobbrészt itt vagyok, kivéve ebédidőben – közölte a kiállítás kurátora. Telefonszáma (06 30/439 9412) a Korsós sor 51. alatt, a bejáratnál olvasható, ha mégis a távollétében jönne valaki.

Ezért is mondhatja a kurátor, a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány szentesi gyűjteménye azért létesült, hogy minél többen megismerkedhessenek a vasút múltjával, az itt található rengeteg értéket meg kell mutatni.

Vasúttörténeti gyűjtemény Szentesen.
Vasúttörténeti gyűjtemény Szentesen.

Nyolc dolgos éve fekszik a gyűjtemény és környezete kialakításában Valkai Csabának, aki műszaki reszortosként 38 aktív évet töltött a MÁV-nál. Mindent maga csinált a régi vasúti járművek restaurálásától a házfalat díszítő, a két háború közti időszak vasútállomásainak hangulatát idéző festményekig, és a régi vasúti egyenruhákba öltöztetett bábúkig, na meg a zöldövezet fenntartásáig.

A látogató rögtön egy tavaly kiállított, második világháborús német, Austin típusú katonai sínautóval találja magát szemben, majd egy igényes, parkosított területen vidám gyerekhangok kíséretében közeledik egy hatszemélyes kézihajtány a sínen, mintegy körbeölelve a szakmai gyűjteménynek helyet adó épületet. Szétnézve a díszhalas medencés, virágba borult kis parkban, az Almafa megállóhelynél pihenő Thomas kisvasúton, a mai motorkocsik közvetlen közelében álló mozdonymatuzsálemen, ki hinné, hogy az egykori építési főnökség telephelyén található, rendkívül elhanyagolt állapotából sikerült feléleszteni, sőt, újjávarázsolni a környéket. Valóban élettel telik meg a vasúti kiállítás olyan alkalmakkor, mint például a nagyhegyi napok, vagy a kulturális örökség napján vagy a városi körséták, amikor jellemző az akár száz fölötti látogatószám is. Bár nem reklámozzák különösebben, mégis minden napra akad látogatója a gyűjteménynek, iskolaidőben osztályokat, nyáron táborozó csoportokat hoznak ide előszeretettel, s más településekről is felkeresik Valkai Csaba kincseit.

1927-ben készült, ma is működő képes BC motorkocsi az egyik büszkesége, mint ahogy a tavaly átadott, restaurált MDa 3003-as, ami először 1969-ben érkezett Szentesre, az elmúlt évtizedek vonata volt. A Szentendrei Skanzenben vendégeskedett két évig az a legalább 100 éves, fából készült hajtány, ami újra a szentesi park egyik fedett helyiségében látható.

Az épület falán igazi múzeumi leletet mutat a kurátor: 1887-es síndarabot. Ezen gördült be Szentesre annak idején az első szerelvény. Valkai Csaba megőriz mindent, amit érdemes, abból, amit időnként hoznak. Egy német vasútbarát például jelzőlámpával ajándékozta meg, egy régi hangulatú festményt egy mozdonyvezető festett, egy kolléga apja egyenruhájával gyarapította a kollekciót. Van más is, ami szintén érdekes: pecsétviasz, régi bankjegyek, térképek, de még 5 éves terv-cigaretta is. A gyerekek körében a hajtányhoz hasonló vonzerővel bír a vasúti terepasztal.

Mivel más hasonló parkokban nem találkozik a múlt és a jelen, a vasútállomás közelsége miatt az országban csak itt tehető meg az az a – nem is annyira képzeletbeli - időutazás, hogy egy ma használatos Desiro motorvonatról átsétálnak egy 100 évvel ezelőtti 353-asra. - Határozott meggyőződésem, hogy a nemzeti értéket gyarapítjuk, őrizzük és azt vonzó formában mutatjuk be, jelentette ki Valkai Csaba, akinek áldozatos munkáját már több alkalommal is elismerték: 2009-ben a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját, 2012-ben a helyi önkormányzat Szentes Városért Emlékérmét vehette át. S a gyűjteményt még gyarapítani szeretné: tervei között szerepel, hogy egy valamikori őrházi sütőkemencét a kiállítás területén újjáépítsen, s Szent István ünnepén frissen sült cipó illata is becsalogathatja az embereket. Egy kis állomás egyik épületében pedig ráleltek egy 1860-as években készült vasúti személykocsi szekrényére, ezt a hazánkban egyetlen fellelhető műszaki emléket is helyreállítaná a vasút szerelmese.

Kulcs helyi értékeinkhez: templomok (1. rész)
Kulcs helyi értékeinkhez: templomok (2. rész)

Olvasóink írták

 • 4. papsajt 2013. augusztus 12. 11:21
  „egy kis történelem:
  http://vasutgepeszet.hu/wp-content/uploads/2010/10/201003_03-11_20100917.pdf”
 • 3. papsajt 2013. augusztus 12. 11:19
  „http://www.benbe.hu/gallery/regisegek-az-alfoldon/high/9p.jpg”
 • 2. Secem 2013. augusztus 11. 23:02
  „Most találtam az MD-ről egy videót, linkelem ha lehet: http://www.youtube.com/watch?v=01DMxWUXi78”
 • 1. Secem 2013. augusztus 11. 16:56
  „Az elsők között láthattam az MD mozdonyt amely kisgyerekként engemet is nagyon sokat utaztatott és kicsit könnyes szemmel jó volt visszaemlékezni a gyerekkorra, felnőttként a vezetőállát elfoglalva! Egy nagy álmom teljesült, sajnálom viszont hogy már nem közlekedhet nosztalgiavonatként!
  Köszönöm Valkai úr hogy teljesítette egy régi, gyerek kori álmomat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábiánsebestyén árral szemben úszik

Az energetikai hivatal jelölhet ki új ivóvíz-szolgáltatót Fábiánsebestyénben, miután a helyi önkormányzat nem fogadta el az Alföldvíz Zrt. ajánlatát. Tovább olvasom