Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Kutyamenhely: feljelentést tettek az állatvédők

Szentes - Rosszak a körülmények, betegek az állatok, zsúfoltak a kennelek – állapította meg egy állatvédő szervezet a szentesi telepről. Főállású vezetőt és nagyobb szigort szeretnének.
A Herosz szentesi kutyamenhelye tegnapig kapott haladékot, hogy a létszámot 240-ről a felére csökkentse. Az akciót a Budapesti Állatmentők kezdeményezték. A szervezet vezetője, Perédi Gergely elmondta: tavaly jutott tudomásukra, hogy a Téglagyári úti telepen rendkívüli a zsúfoltság, sok a beteg állat. Ezt maguk is ellenőrizték, felvételeket készítettek a kennelekről és a telep környezetéről. Tegnap a helyszínen lévő munkatársaik megerősítették: az állatokat nem tartják megfelelően, céljuk az áldatlan állapotok megszüntetése. Perédi Gergely bízik abban, hogy a jövőben szakszerűbben és átgondoltabban intézik Szentesen a kutyák sorsát.

A telep vezetője és alapítója, Széchenyiné Csergő Judit úgy érzi, valóban hibát követtek el azzal, hogy minden állatot befogadtak.

– Kevés pénzből kell gazdálkodnunk, de úgy érezzük, egyik kutyát sem hagyhatjuk elveszni, mindegyiken kötelességünk segíteni. A sorsuk szívügyem, úgy vélem, az állatvédők nagyon eltúlozzák az itt tapasztaltakat.

Egyetértett a gondolattal a Herosz elnöke, Berei Attila. Igaz, hogy a telep zsúfolt, és a helyzetet az őszi belvíz is rontotta, de szerinte az állatvédők felnagyították a problémát.

Az állatvédők szerint zsúfoltak a kennelek a Téglagyári úti kutyamenhelyen. A szerző felvétele
Az állatvédők szerint zsúfoltak a kennelek a Téglagyári úti kutyamenhelyen.
A szerző felvétele

– Juditék kénytelenek befogadni az ide hozott állatokat, ellenkező esetben a gazdák kikötnék a kapu elé, vagy elengednék a környéken – mondta. – Külföldi adományok segítségével nemrégiben betonozni kezdtünk, így a belvíz már nem okoz problémát. Hamarosan 6 új kennelt kapunk, ezekben megoldjuk az elkülönítést. Ellentétben az állatvédők állításaival, a kutyák papírjai mindig rendben voltak. Hozzá kell tenni azonban, hogy az állatvédelmet nem kizárólag a menhelyeknek kell megoldani. A felelős állattartás, az ivartalanítás és a kötelező megjelölés sokat lendítene a helyzeten.

– Szigorúan be kellene tartani a maximális létszámot, a telep 120 állat befogadására alkalmas – mondta Buzás Károly állatorvos, aki 9 éve kezeli az ebeket. – Az itt dolgozóknak ez nehéz, hiszen kötődnek az állatokhoz, de meg kellene tanulni nemet mondani. Nincs mindig megoldva a nemek közötti elkülönítés sem, így a szukák gyakran szaporulattal növelik a létszámot.

Péntek reggel megjelentek a helyszínen az állatvédő szervezetek autói. A budapestiek és a szegedi Tappancs Alapítvány, valamint magánszemélyek közreműködésével az állatok száma 160-ra csökkent. Információink szerint a telep működését azzal is próbálják megfelelő mederbe terelni, hogy főállású veztőt keresnek az élére. A fővárosi állatvédők a menhely vezetője és egy munkatársa ellen állatkínzás miatt feljelentést tettek.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Rien7 2011. augusztus 09. 22:45
  „Szerintem elég baj,hogy egy feljelentés kellett ahhoz hogy észre vegyék azt, hogy itt már pedig gondok vannak! Holott számtalanszor lett jelezve itt Szentesen is a polgármester úrnak, hogy építő anyag kéne mert a kutyák vízben tocsognak! És ez nem vádaskodás mert nem vádolok senkit csak azokat akik kidobják az állataikat pedig gondjukat tudnák viselni! Engem nagyon feldühít, hogy itt gyötörik azokat a csupa szív embereket akik ott kinn minden egyes nap gürcölnek! Pedig nekem elhihetik azt hogy nem könnyű munka!! És igen az a baj, hogy itt Szentesen nagyon nehéz gazdát találni egy kutyusnak :( Pedig az ottani kutyák mind olyan csodálatosak :) Annyira szeretni valóak! Elszomorító, hogy még sincsen gazdájuk :((”
 • 33. louise 2011. április 21. 16:45
  „32. azénéletem 2011.04.21. 08:57
  Így van, és a te példádat alapul véve, ez így megy generációkon át. Nagyon örülök, hogy elmondtad a kis történeteteket.”
 • 32. azénéletem 2011. április 21. 08:57
  „31. louise 2011.04.20. 16:31
  Nagyon jó ötlet! Teljesen igazad van! A lányom a kisfiának úgy tanította meg a gyengéden szót, hogy egy kismacskát símogattak. És amikor sikerült szépen, gyengéden simogatni az állatot a macska láthatóan jól érezte magát. Előtte erőből simogatott. Már kapott kiskutyát is őt is nagyon szereti.Nekünk is volt mindig állatunk az én dolgom az élelem beszerzése volt, a lányok meg etették, itatták játszottak a kedvenceikkel. Felelősségre, rendszerességre, szeretetre tanította őket ez az elfoglaltság.”
 • 31. louise 2011. április 20. 16:31
  „A székesfehérvári kisfilmben az volt, hogy kijárnak óvodákba, iskolákba oktatást tartani a felelős állattartásról. Itt is kellene egy-két igazgató, aki megszervezné a saját intézményében ezt minden osztálynak. Ugyanis míg a szülők úgy gondolják, hogy milyen aranyos az a kisgyermek , aki épp a macskájuk, kutyájuk fülit, farkát tépi, és az szerencsétlen meg ott szenved, addig hiába okoljuk a gyerekeket, hisz szülő baj van. A felnőtteknek meg megelőzés, oltás... fontosságú előadások IS lehetnének.”
 • 30. monca 2011. április 20. 10:57
  „A segítség azt jelentené,hogy hagyjuk a kutyákat meghalni mert betegek??Én nem így gondolom!Annyi szerintem nem elég!Becsülendő természetesen,hogy befogadnak minden kutyát,de felelősséggel kellene gondozni is őket, és persze ha betegek lesznek akkor gyógyíttatni,hogy ne fajuljon el, és ne fertőződjön le az összes és ne haljanak sorba!! Az Állatvédők jöttek,hogy vigyék SAJÁT költségen gyógyítani a kutyákat!!!Mert addig még a veszettség elleni oltásokat sem kapták meg!!!A fának a gyökere már rég el van rohadva!”
 • 29. medvejanos 2011. április 20. 10:32
  „Monca. :)
  Nem segítettünk semmibe se? :) kedves fogadtatás vár mindenkire aki segítséget nyújtott valamilyen módon a menhely számára... Köszönjük... ezek után újra és újra visszatérők leszünk. A rendszer hibáját nem a lomboknál kell keresni hanem a gyökereknél...
  A feljelentést mióta nevezik segítség nyújtásnak? Sokkal inkább másokat kéne feljelenteni akik semmit se tesznek a kutyákért és ezért tartom elítélendőnek az állatvédőket, mert azokat próbálják meg felelősségre vonni akik szívből segítettek ezeken az állatokon.”
 • 28. monca 2011. április 20. 08:57
  „Snip!
  Ezt nagyon jó ötletnek tartom!Sajnos a gazdikeresés itt Szentesen nagyon nehéz.....kiindulva abból,hogy inkább kidobják vagy zsákokba kötve bedobják a menhely kapuján!Először a felelős állattartást kellene tanulni!!4”
 • 27. Snip 2011. április 19. 20:53
  „Kedves Monca!
  Szerintem sokan vagyunk "itt", akik nem az "észt akarjuk osztogatni", nem arról beszélünk, hogy hogy kellett volna, s nem ítélkezünk, hanem egyszerűen csak arra keressük a választ, hogy hogyan kellene segíteni, s hogy lehetne jobbá tenni a kutyák sorsát. Legfőképpen gazdát keresni nekik. Hiszen nem az lenne a cél, hogy ha kimegy egy önkéntes, akkor azt azonnal befogják a kutyák helyét kitakarítani (persze ez is nagyon fontos !),hanem minél előbb felelős gazdát kellene találni szegény kis állatoknak!
  Én pl. ezért ajánlottam , hogy jó lenne örökbefogadó napokat tartani, de fogalmam sincs, hogy lehet egy ilyet megszervezni.....”
 • 26. monca 2011. április 19. 20:17
  „Kedves medvejános,BalogErnő úrak!!
  Csakhogy tiszta legyen a kép!! NEM a helyi önkéntes tett feljelentést és NEM Ő vonta be a médiát, rágalmazni persze könnyű!! Többször lett jelentve a Herosz vezetősége felé,hogy betegek a kutyák,rosszak a körülmények,DE SENKI nem tett egy lépést sem a káosz megváltoztatására.......lejött az egekbe magasztalt Herosz vezetőség és konstatálta,hogy nincs itt baj! MINDEN A LEGNAGYOBB RENDBEN VAN!!!!Úraim,maguk szerint is rendjénvaló,hogy senki,de senki nem érzi felelősnek magát a kialakult helyzetért????Egy ember van aki a szivén viselte ebben az ügyben az állatok sorsát,az önök által szidott személy!Az is rendben van,hogy azokat marasztaljuk el akik segítséget nyújtottak a kutyáknak???Önök például hol voltak ,mikor szükség volt???A BPÁ-t és azokat az embereket, akik segítséget nyÚjtottak, és elvitték gazdihoz azt a kb 150 kutyát próbálják bemocskolni???Szerintem Szentes csak köszönettel tartozik nekik!!!AZOK leginkább akik kirakták, bedobták ,szélnek engedték a kutyákat!!Nem őket kellene szidni,sárba tiporni????”
 • 25. louise 2011. április 19. 18:40
  „24. dződvok 2011.04.19. 10:24

  A Földhivatal megmondja bárkinek, csak tudni kell pontosan, hogy hol helyezkedik el. Szerintem helyrajzi számot is kérnek.”
 • 24. dződvok 2011. április 19. 10:24
  „Tudja valaki, hogy a menhellyel szomszédos területeknek ki a tulajdonosa?”
 • 23. monca 2011. április 19. 10:12
  „Itt mindenki csak ossza az észt,hogy ez meg ez KELLETT volna!!!! Hol voltatok akkor mikor segítséget kértek?????A szuperinfóban ,facebookon.....stb....portálokon folyamatos segítségkérés volt!!!!! A sokat szidott budapesti Állatvédők itt voltak.....meg 3 szentesi velem együtt!!!!!! Kenneleket fertőtlenítettek,hordták orvoshoz,gazdihoz a szentesi kutyusokat!!!!Hol voltatok akkor????????Ne az észt osszátok,hanem seítettetek volna akkor mikor nagy szükség volt rá!!!!!!!!!!!!!! Hányan fogadtatok be menhelyi kutyát????????? No komment.....”
 • 22. Snip 2011. április 19. 08:35
  „A lomtalanítási akciókhoz hasonlóan meg lehetne hirdetni az építkezési anyagok elszállítását is, s ezeket az anyagokat a kutyamenhelyre szállítani, ahol esetleg takaros kis kutyaházakat építhetnének a Zsoldos kőműves tanulói. Vagy ha ők nem, akkor 1-2 jószívű kőműves, aki nem sajnálná az idejét, erejét és a tudását . Ha mindez egy kis nyilvánosságot is kapna, akkor biztosan mindenki sokkal szivesebben segítene.

  Valaki tudja, hogy az Önkormányzatnál hová, kihez tartozik a menhely, illetve a kutyák sorsa? Egyáltalán foglalkozik vele valaki?”
 • 21. valaki07 2011. április 19. 08:00
  „Ha tudtok, segítsetek, akár egy kis tüzifával, ha van feleslegesen bárkinek üstháza az jó lenne, mert amikor én kint voltam (vittem fát), akkor elég rossz állapotban volt az üstház. Tégla, faanyag vagy bármi amit fel tudnak használni, azt is szívesen fogadnák szerintem. Amúgy gondolom azt a hölgyet, aki feljelentette őket, azt már elküldték. A belvizes felvétel nem tudom mikor készült, de nem egy hete, amikor ,,kirobbant" az ügy...”
 • 20. bánki 2011. április 18. 20:40
  „Szentesen minden állatvédő alapból tapló ?

  Libamáj és kóbor kutyák, hát ez nem semmi !”
 • 19. medvejanos 2011. április 18. 19:03
  „Teljesen egyetértek BaloghErnő hozzászolásával.
  Felháboritónak tartom, hogy saját Önkéntes jelentette fel a menhelyet, hogy Ő előbbre jusson, és Ő legyen a menhely vezetője. Még arra is képes, hogy beteg kutyákat vigyen ki a menhelyre, sőt még az sem elképzelhetetlen hogy a döglött állatokat is Ő vitette a közölbe.
  Egyébként a menhelynek szerződése van a gyepmesteri a teleppel az elhullott állatok elszállitására.
  Azt is meg kellene nézni hogy ez az nagy "állatvédő" a saját portáján hogyan tartotta az állatokat,
  miért is jelentették fel többször is a szomszédok.
  Egyébként azt gondolja hogy nem ismerhető fel a felvételeken, pedig aki ismeri tudja hogy Ő volt,
  de Ő tagadja ... ilyen gerinctelen embert!!!”
 • 18. louise 2011. április 18. 18:30
  „Remélem sok tanácsunk mellett a pénz is gyűlik a számlán az orvosra, ivartalanításra...”
 • 17. BaloghErnő 2011. április 18. 15:28
  „Sziasztok!

  Én nagyon meglepődtem azon, hogy a saját önkéntesük vonta be a médiát. Azt hiszem ez nagyon gyáva dolog volt tőle, máshogyan kellett volna elintézni, le kellett volna ülnie beszélni a társaival, ha ez nem vezet eredményre, akkor telefonon, vagy személyesen felkeresni a HEROSZ vezetőjét, de a médiát mindenféle képen ki kellett volna hagyni. Különben, ha úgy nézzük az ott tevékenykedő önkéntes sem tett meg minden tőle telhetőt, nagy hibát követett el. Gondolhatta volna, hogy milyen következményei lesznek annak, ha a média forgatni kezd, mekkora vízhangja lesz az egésznek, a következményeiről nem is beszélve. A videók és a képek jól össze lettek vágva, mint ez ki is derül. Csak azon részeket mutatták, ahol állt a belvíz. Azt hiszem idén sok menhely küzdött a belvíz és a talaj, illetve az árvízzel. Akkor most ott is forgasson a Fókusz és menjenek ki oda is a fővárosi állatvédők? Az nem megoldás, ha lejáratjuk az egyesületet, a várost és elaltatjuk a kutyákat, mert túlzsúfoltság van. Hibát követtek el a szentesiek is, mert nem figyeltek oda eléggé, de segíteni kellett volna nekik, valakinek a lábára kellett volna állnia, de nem a médiát bevonni, hangsúlyozom ismételve! Remélem azért ezentúl minden rendben lesz! Én szorítok nekik! Üdvözlettel: Állatvédő”
 • 16. azénéletem 2011. április 18. 13:56
  „"Állatvédő aki elaltatná a kutyákat, mert nincs helyük?" Most meg leszek én kövezve, de szerintem inkább állatvédő az, aki ha nem tud megfelelő helyet adni a kutyának elaltatatja, mintha túlzsúfolt kenelben tengeti semmire nem való életét a jószágnak. Mégegyszer hangsúlyozom ez a felalőtlen gazdák sara!!! Sokszor látom, olyan helyen van több kutya, ahol a napi megélhetés is gond. Nem fogadom el, hogy azért mert szeretik.”
 • 15. valaki07 2011. április 18. 12:07
  „Egy a lényeg: felelős állattartás kellene! Azt persze megemlíteném, hogy a mai gyerekek nem foglalkoznak az állatokkal, max. amíg megkapják, persze tisztelet a kivételnek. A szülő dolga lenne állatszeretetre nevelni, vagy ha nem is szeretik az állatokat, meg kellene tanítani, hogy nem kell őket bántani.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves a szentesi hitelszövetkezet

Szentes - A Szentesi Hitelszövetkezet 15 éves jubileumi fórumán Csikai Miklós elnök és Holman István… Tovább olvasom