Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Lakógyűlésre is készülnek

Szentes - Száz bentlakásos helyből 87 már gazdára talált a 2 hónapja felavatott szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban, de naponta érkeznek az újabb felvételi kérelmek. Az intézménybe nincs beugró, az időseknek havi térítési díjat kell fizetniük. Nappali ellátásban 50-en vehetnek részt, eddig ezt 18-an kérték. Az otthon februárban lakógyűlést és jótékonysági bált rendez.
Az ország egész területéről várja lakóit a tavaly november 13-án átadott szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, amelynek már budapesti nyugdíjasa is van. A közel 5000 négyzetméteres épületben százan bentlakásos, ötvenen pedig nappali ellátást vehetnek igénybe. Az intézményben jelenleg 87 időskorú él, de folyamatosan érkeznek az újabb felvételi kérelmek – 27 név szerepel a várólistán, közülük többen később szeretnének majd jönni, míg mások a beköltözéshez szükséges orvosi vizsgálatok eredményeit várják. Túljelentkezés esetén a tartósan bentlakók számát 5 százalékkal túl lehet lépni, de csak 3 hónapig.

– Mozgalmas és nehéz hetek állnak mögöttünk: volt olyan nap, hogy 15 lakó költözött be – összegezte az elmúlt több mint két hónapot Bolyánné Szamosközi Gabriella intézményvezető. – Az otthonnak számos nagyon megrendült egészségi állapotú lakója is van, sok a fekvő beteg, akik fokozottabb felügyeletet és ápolást igényelnek. Most 31 szakdolgozónk van, de a tapasztalatok szerint még 2-3 nővérre lenne szükség.

A tornaszobát mozgásterapeuta segítségével használják az idősek. Fotó: Tésik Attila
A tornaszobát mozgásterapeuta segítségével használják az idősek.
Fotó: Tésik Attila

A parkerdő otthonba nincs beugró, a nyugdíjasoknak havi térítési díjat kell fizetniük. Ez 88 ezer forint, míg a demensek (időskori szellemi leépülésben szenvedők) esetében 76 ezer 500 forint a díj. A nappali ellátást igénybe vevőknek – vagyis azoknak, akik reggel jönnek, délután pedig hazamennek – napi 20 forintot, ha ebédet is kérnek még 310-et kell fizetniük. Ha pedig az otthon autója hozza és viszi őket, ez további 120 forinttal növeli meg napi költségeiket. Jelenleg 18-an vesznek részt nappali ellátásban. Számukra – ahogy a bentlakók részére is – közösségi és szabadidős programokat szerveznek az intézmény vezetői: szórakoztató rendezvényeken, zenés mulatságokon, kézműves-foglalkozásokon, kirándulásokon vehetnek részt, de sétálhatnak, olvashatnak, televíziót nézhetnek és zenét is hallgathatnak. Emellett életviteli és diétás tanácsokkal segítik őket, a tornaszobát pedig mozgásterapeuta segítségével használhatják. Sőt ruhák mosására, szárítására és vasalására, tisztálkodásra, valamint bevásárlásra is van lehetőségük.

Bolyánné Szamosközi Gabriella elmondta, az otthon munkatársai az idősek hivatalos ügyeinek intézésében is segédkeznek.

Jótékonysági bál

Mozgalmas február elé néz a szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon: lakógyűlést, majd február 21-én jótékonysági bált rendeznek. Előbbire meghívják a lakók hozzátartozóit is, akik így képet kaphatnak az intézmény első hónapjairól. A bálon befolyt adomány az otthon épp bejegyzés alatt álló alapítványának számlájára kerül majd, az összegyűlt összeget pedig tárgyi eszközök beszerzésére és programok szervezésére fordítják. A mulatságnak a Jövendő utcában lévő központi konyha ad helyet, jegyek 3000 forintos áron az intézményben kaphatók.

Olvasóink írták

  • 2. Tivadar 2009. január 26. 20:24
    „Teged zavar , hogy minden szep es jo az intezmenyben ? Varod mar a rossz hireket ugye ? Szanalom .”
  • 1. fuzsu 2009. január 22. 16:55
    „Biztosan minden szép és jó az otthonban, a lakók és dolgozók is jól érzeik magukat, egy barátságos, emberi környezetben. De kicsit már unalmas, hogy állandóan a jóról irnak, egy valós intézmény ez, ahol nincsenek problémák, vagy az egész mese? Jó lenne új arcokat is látni néha a képeken vagy nyilatkotókat a Tv-ben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségház épül Szentesen

Szentes - Gyógyszertár és négy orvosi rendelő kap helyet abban az egészségházban, amelyet egy budapesti székhelyű kft. épített majd Szentesen, a Vásárhelyi úton. Tovább olvasom