Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Még mindig céltábla a terelősziget táblája

Szentes - Évek óta borzolja az autósok és a környéken lakók kedélyeit a Csongrádi úti élelmiszerbolt előtt kialakított terelősziget: a gyakorlatlan vezetők, a nagyobb járművek rendszeresen letarolják a táblát.
Valóban nem új keletű a probléma: még 2010-ben Ollai Istvánné képviselő testületi ülésen is felvetett, hogy a Csongrádi úti ABC-vel szemben, a Hegedűs László utcáról nehéz kikanyarodni a gyalogos-átkelőhely védelme érdekében épített járdasziget miatt. Az akkori testületi előterjesztésben szerepelt, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely jóváhagyott építési engedély alapján készült, amelynek kitűzési adatait az engedélyezési eljárás során a Nemzeti Közlekedési Hatóság a helyszínen engedélyezte, kialakítása a vonatkozó szabványi előírásoknak megfelel. 2011-ben egy másik képviselő, Horváth István interpellációja nyomán a Csongrádi úton a Várady Lipót utcai kereszteződés előtt 50 km/óra sebességkorlátozó táblát helyezett el a Városellátó Intézmény, vagyis a Csongrádi úton korábban megengedett 70 km/óra sebesség már a Várady utcai kereszteződés előtt 50 km/órára csökken.

Még mindig céltábla a terelősziget táblája Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Ez azonban csak elviekben csökkentette a kereszteződés balesetveszélyességét. Szerkesztőségünknek többen is jelezték az utóbbi hetekben, hogy a bosszantó probléma nem szűnt meg, egyeseket az dühít, hogy rendszeresen kidőlve látják a terelősziget tábláit, mások pedig kiskorú gyermekeinek épsége miatt aggódik, egyedül nem is engedi őket iskolába a kereszteződésen keresztül. A helyszínen meg is tudtuk örökíteni a kidöntött táblát, igaz, pár órával később már fel volt állítva.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

_%A kaminok rendszeresen „hasuk alá veszik" a terelősziget tábláját, állítja egy, a közelben, a Termál-telepen lakó férfi. Mint elmondta, a Hegedűs László utcáról a városközpont felé kanyarodva a sziget éppen útban van, arról nem is beszélve, hogy a táblát nem is lehet észrevenni, mert csak az élét látja abból a szögből az autós. A férfi szinte naponta tapasztalja, hogy keresztülmennek, vagy fennakadnak a terelőszigeten az autók. Szerinte, akinek nincs helyismerete, nehezen tudja kikerülni, de az 50-es tábla sem igazán megoldás, s azért nem lassítanak az autósok, mert a gyalogosok is takarásban vannak a gyalogátkelő-helyen. Fekvőrendőr és 30-as tábla kihelyezése lenne szerinte a megoldás.

A Városellátó Intézmény vezetője azt mondta, munkaköri kötelességük a jelzőtáblák karbantartása, állapotuk figyelemmel követése, javításuk, cseréjük. Egy munkatársuknak éppen ez a feladata, tudtuk meg Varga Sándortól. Elárulta, ha a cserélni kell, akkor egy-egy alkalommal több mint 10 ezer forintba kerül egy tábla. Véleménye szerint nem megszokásból kell vezetni, így elkerülhető lenne az ütközés, de hozzátette: újra tárgyalja majd a képviselő-testület a kereszteződés kialakítását, így valószínűleg újra felül kell majd vizsgálni a terelősziget jogosultságát. Több helyen található hasonló forgalomelterelő sziget a városban, például a Rákóczi és a Damjanich utcák találkozásánál is voltak eleinte ilyen problémák, de azt már megszokták az autósok, mondta az intézményvezető.

Olvasóink írták

 • 9. boros56 2013. február 12. 21:35
  „Hát bizony, amit mindig kiütnek az nem jó helyen van. Az élet eldöntötte.Hátha egyszer rájönnek, hogy miért.”
 • 8. jtozso 2013. február 11. 13:44
  „12hánégy
  De sok fajta autód van és mennyi időd az ilyen megállapításokra!!!!!!!!!!”
 • 7. 12hánégy 2013. február 10. 09:54
  „Meg kellene tanulni vezetni... minden nap járok arra, kipróbáltam minden irányból kis és nagy autóval egyaránt és nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz hogy az ember elkerülje a szigetet meg a táblát. Akinek meg nincs helyismerete az csak tartsa nyitva a szemét vezetés közben. Pancser nemtörődöm sofőrök döntik ki mindig... Nehézpótos forgalom nincs a Hegedűs utcában, szóval minden egyéb vezető aki ott nem tud balra kanyarodni az adja vissza a jogosítványát és járjon kerékpárral. Az olyan sofőröknek pedig akik a csongrádi úton jövet nem vesznek észre egy terelőszigetet táblával a közepén, azoknak el kellene VENNI a jogosítványát, mert ha az akadály sem veszik észre akkor a gyalogost hogyan...????”
 • 6. éljenszentes 2013. február 09. 12:05
  „Az első halálos baleset után én magam fogom légkalapáccsal szétverni.
  Borsódzik a hátam, amikor arra járok autóval.”
 • 5. Emberségetavilágnak 2013. február 07. 08:34
  „Szegeden ugyanilyen kialakítású az Ősz utca - Rózsa utca kereszteződésében a terelősziget..
  Ott is mindig ledöntik lábáról a táblát.”
 • 4. klj-54 2013. február 05. 19:39
  „Állítólag szakember tervezte meg.
  Esetleg előfordulhat, hogy nem volt a helyszínen helyszínrajzot készíteni?”
 • 3. medvejanos 2013. február 05. 19:18
  „Nem lehetne egy pár méterrel arrébb pakolni ? :)”
 • 2. jtozso 2013. február 05. 18:13
  „Ez nem kivilágítás kérdése,hanem egyszerűen a kereszteződés ilyen kialakítása nem jó.Nem az egyenesen haladó járműveknek akadálya a terelősziget és a tábla,hanem a Hegedűsből balra kanyarodásnál akadály főleg a nagyobb járműveknek.
  Aki nem hiszi elég ha személy autóval megáll a Hegedűs végén ,az emelkedőn felfelé és megnézheti,hogy nem látszik a tábla,de sok esetben a sziget sem és nehéz balra kanyarodni.
  Nem a 30-s tábla a megoldás,hanem egy gyalogosok által kezelt közlekedési lámpa.”
 • 1. klj-54 2013. február 05. 14:17
  „Német példa számomra a legszimpatikusabb.
  Olyan egy méternyi kerek oszlop, rajta négy irányban a kikerülési irány jelzése.
  Az bizony éjszaka ki van világítva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincseink és elveszett értékeink nyomában Szentesen

Megismertetni Szentes értékeit, a még meglévőket és már elpusztultakat – ez a célja egy újonnan indult honlapnak. Tovább olvasom