Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Négy templom is megszépül idén

Csongrád megye - Idén végre megkezdődhet a szegvári, a nagymágocsi és az árpádhalmi templom, valamint a derekegyházi kápolna felújítása, de a Károlyi magtár rekonstrukciójára hiába nyert 51 milliót egy magáncég, az ambiciózus ötletgazdának azóta nyoma veszett.
Már tavaly megkezdődhetett volna több templom felújítása a szentesi kistérségben. A római katolikus egyház összesen 128 millió forint támogatást nyert vidéki örökség megőrzése jogcímen arra, hogy szegvári, nagymágocsi, árpádhalmi templomát és egy derekegyházi kápolnát felújíttasson. Lapunk információ szerint a közbeszerzési eljárások eredményes lezárása sem volt zökkenőmentes, illetve az is megnehezítette a projektek beindítását, hogy utófinanszírozott pályázatokról van szó, vagyis az egyháznak előbb saját költségvetéséből kell kigazdálkodnia az összeget.

A mágocsi templom teteje beázik, a padozat pedig felázik. A szerző felvétele
A mágocsi templom teteje beázik, a padozat pedig felázik.
A szerző felvétele

Nagymágocson kívülről nem tűnik lepusztultnak az 1883-ban emelt templom, néhány helyen hiányzik a vakolat, Topsi Bálint szentesi plébános ugyanakkor elmondta lapunknak, hogy a tető beázik, a padozat pedig felázik, ezért a felhasználható 45 milliós támogatásból 35 milliót a mágocsi templomra fognak fordítani, és 10 millió marad az árpádhalmira. Úgy tudjuk, Szegváron is hozzáláthatnak idén a templom rekonstrukciójához, amire 52 milliót nyert az egyházközség. Derekegyházon nem tudtak tovább várni: egy magánszemély adományából belülről teljesen kifestették a kápolnát. Szabó István polgármester lapunknak elárulta, a tervezett, mintegy 32 milliós felújítás után templomnak szeretnék átminősíttetni az épületet, hogy a helyi katolikus közösségnek legyen végre megfelelő otthona.

A mágocsi templommal szemben áll a Károlyi magtár, amit Ybl Miklós tervei alapján építettek 1853-ban. Turisztikai ösztönzések címszó alatt az egyik legnagyobb összegű – 51 milliós – támogatást ennek az épületnek a rekonstrukciójára nyerte el a Társ Befektető és Vagyonkezelő Kft. Némi előkészítés megindult ebben a projektben, hiszen a Magyar Építész Kamara is foglalkozott a tervekkel, amelyek szerint a tulajdonos idegenforgalmi célra kívánta hasznosítani az épületet. A terv szakaszos felújításról szólt, első ütemben az alagsor hasznosítására kerülne sor, borozó-étterem létesítésével. A későbbiekben az emeleten szállások kialakítását tervezték. Az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesülettől kapott információk szerint egy fővárosi jogász áll a fejlesztés mögött, de a beruházás megkezdése várat magára, mert a nyertes nem jelentkezett, és őt sem tudták elérni.

Olvasóink írták

 • 4. utazó81 2011. január 20. 22:13
  „A nagymágocsi magtár a falu lakói szerint egy helyi vállalkozó tulajdona.A budapesti ügyvéd csak félrevezetés.”
 • 3. z927 2011. január 20. 12:25
  „Sajnos, ilyenkor nem veheti csak úgy át más cég, vagy vállalkozó az építés jogát. Új pályázatot kell kiírni és arra lehet pályázni. De az is eléggé hosszadalmas procedúra. És annak az 51 milliónak is meg van a "lejárati ideje", főleg, ha EU-s forrásból származik. Ha ez nem kerül felhasználásra, visszakerül az forrást-biztosítóhoz.”
 • 2. y-akta 2011. január 19. 12:36
  „ÉS a magtárra nyert pályázatot más nem kivitelezheti? Márcsak, hogy ne veszne el az 51! millió, ha megnyerték.
  No igen, a parókia! Egyébként az egy szép és tágas épület....lehetne.”
 • 1. utazó81 2011. január 19. 10:34
  „Nagyon örülünk ezeknek a felújításoknak,de a nagymágocsi parókia épületére is ráférne egy felújítás.Az az épület életveszélyes,bármelyik pillanatban kidőlhet a tűzfala.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz László Londonnak is nekivág

A nyugdíjas szentesi testnevelő 2012. július 20-án indul majd biciklivel Londonba, 4200 kilométeres túra vár rá. Tovább olvasom