Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Negyvenmillió vizitdíj a szentesi kórháznak

Szentes - A szentesi kórház mintegy negyvenmillió forint bevételhez jutott tavaly a vizit- és napidíjakból, az ezekhez kapcsolódó kiadásai meghaladják a tízmillió forintot. A vizitdíjak visszaigénylésére eddig csak 33 kérelem érkezett a városháza szociálpolitikai osztályára.
A vizitdíjat és a Kórházi napidíjat a vonatkozó jogszabály szerint 2007. február 15-étől kell fizetniük a betegeknek. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, Várkonyi Katalin lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy az említett jogcímeken beszedett összegekből a teljes bevételük 51 millió forint volt tavaly. Ebben a tételben azonban benne vannak az emelt díjak, a hatszáz és ezer forintok is, amelyeket azok a páciensek fizettek, akik beutaló nélkül keresték fel a szakorvost, vagy nem tartoznak az intézmény ellátási körzetébe. Az egészségbiztosító azonban teljes egészében nem hagyja az emelt összegű befizetéseket a Kórháznál, hanem leveszi belőle a 300 forintos díj és a megemelt tarifa közötti különbözetet, vagyis a 300 és a 700 forintot.

Sürgősségi ellátás Szentesen. A rendszer működik.
Fotó: Tésik Attila

A főigazgató azt is elmondta: a bevételük az OEP elvonása után mintegy 40 millió forint maradt. A díjak beszedése azonban kiadásokat is jelent az egészségügyi intézménynek, amely 10-12 millió forintot is kénytelen az adminisztrációs költségekre és a pénzkezeléssel járó szigorú szabályok betartására fordítani. A megmaradó hányadot pedig gépek, eszközök javítására költik.

A főigazgató szerint zökkenőmentesen működik a rendszer, bár az is igaz, hogy a jogszabály még mindig nem egyértelmű. A betegek fizetési kötelezettségének egyik következménye, hogy kevesebb páciens keresi fel a szakrendelőket, s ez megtakarítást hoz az intézménynek. Veszélyt jelenthet ellenben, hogy ha az emberek nem veszik igénybe a járóbeteg-ellátást, akkor a későbbiekben súlyosabb problémával Kórházba kerülhetnek. Arról azonban nincsenek statisztikai adatok, hogy a vizitdíj-fizetési kötelezettség miatt elmaradt orvos-beteg találkozásoknak milyen kihatásai lettek.

33-an igényeltek vissza

A polgármesteri hivatalba eddig 33 kérelmet nyújtottak be a vizitdíj visszaigénylésére. Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője lapunknak elmondta: február végéig még kérhetik az ügyfelek a díj megtérítését a 21. alkalom után. Az osztályvezető nem tudja, miért ilyen kevesen élnek a lehetőséggel. Ebben az esetben ugyanis nem vizsgálják a hozzájuk fordulók szociális helyzetét, csak a vizitdíjas számlákat kell bemutatni.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Pazarlás 2008. január 06. 21:31
  „12 évvel ezelőtt, 1996-ban az Állami Számvevőszék jelentésében erős kritikákat fogalmazott meg az egészségügyben folyó gazdálkodással kapcsolatban:

  ,,Az ellátórendszer fejlesztési céljainak meghatározásában nem érvényesülhetett egységes szakmai irányítás. A progresszív ellátás egyes szintjein elvégezhető beavatkozások, vizsgálatok körét az ágazati miniszter nem határozta meg, ezért mindenütt a legfejlettebb technika, nagykapacitású műszerek beszerzésére, alkalmazására törekedtek, miközben a tulajdonos (fenntartó) önkormányzatok és az intézmények pénzügyi lehetőségei az így támasztott igényektől messze alacsonyabbak voltak."

  Ami a gazdálkodást illeti, úgy látom semmi nem változott azóta. A műszerek megvásárlásával semmi nem oldódik meg, mert a megnövekedett üzemeltetési, fenntartási és javítási költségeket nem tervezik. A papíron amortizált műszerekről meg jobb nem beszélni. Ilyen hozzáállással valóban milliárdokat lehet elkölteni kórházanként.”
 • 34. Érdeklődő 2008. január 06. 18:59
  „Itt ezt írják:
  ,,A megmaradó hányadot pedig gépek, eszközök javítására költik."

  A civil tv-ben azt mondta a polgármester, hogy új műszereket vesznek.
  Most akkor mi az igazság? Tovább folyik a pénzpazarlás?”
 • 33. de 2008. január 06. 00:43
  „Rohadt szar ez az oldal!”
 • 32. szormorú 2008. január 05. 20:01
  „Tisztelt Hozzászólok!
  Szomorú vagyok, hogy e lap hasábjain ennyi beteglelkűletü pesszimista, vádaskodó, rosszindulattól fűtött sorokat lehet olvasni. Nem is a témához tartozó írásokat lehet olvasni.
  Miért bántják egyesek a nyugdíjasokat! Mit sajnálnak tőlük?
  Nem jártak iskolába? Vagy csak Jártak? Akkor tudni illenék, hogy a
  nyugdijakat mindig az aktív dolgozók keresik meg- nem úgy müködik a rendszer, hogy amit befizetünk 20-éves korunktól azt
  elteszik 62 éves korunkig. Milyen jogon kérik egyesek számon, hogy ki kire szavazott? Többeknek nem ártana néha a tükörbe nézni! Másokon kellene segíteni- tenni a köz-ért! , Tisztelni embertársainkat, szüleinket, hálát adni a sorsnak míg élnek mert tőlük kaptuk az életünket akik lehetőségükhöz képest igyekeztek
  a jóra a szépre tananítani és felnevelni bennünket. És NEKÜNK IS EZ A KÖTELESSÉGÜNK a GXERMEKEINKKEL szemben. Csak így lehet
  tiszta nyugodt a lelkiismeretünk.”
 • 31. realista 2008. január 05. 16:06
  „leendő nyugdíjas
  Ön úgy élt a kommunizmusban, mint Marci Hevesen...
  Örüljön neki...ismerjük mi az akkori kitüntetéseket (párttagok kapták)...Másoktól meg elvették a becsülettel összegyűjtött vagyonukat, abból tudták az önhöz hasonlókat jutalmazni...
  Az őn gyermekei ingyen tanulhattak,vizitdíj nélkül jártak orvoshoz. Ők miért nem itt akarnak adózni, gürcölni?
  Mert megszokták a potyát, és Amerikában 15-ször annyit kapnak hasonló munkáért, mint itthon.
  Ne csak a Kossuth utcán sétálgasson, hanem az 1-2 szobás lakötelepi lakásokban, városszéli vályogházakban, kérdezze őket, hogyan élnek.”
 • 30. leendő nyugdíjas 2008. január 05. 11:11
  „Tisztelt hozzászólók! Nagyon sajnálom hogy sok tényt nem vesznek figyelembe a hozzászólásaik során. Magamról annyit, hogy rövidesen nyugdíjas leszek magam is. Három gyermeket neveltem fel, úgy gondlom becsülettel, közülük kettő diplomás, egy pedig két szakmával és érettségivel rendelkezik. A három közül kettő még nem volt egyéves, amikor elkezdtem őket bölcsődébe hordani, onnan rohantam munkába, minden reggelem úgy zajott, hogy bölcsőde, óvoda, iskola, munka. Délután ezt azzal cifrázva, hogy előtte bevásárlás, úgy újra ugyen az a körut. Férjem munkájából adódóan igen sokat távol volt, ezért hárult rám a három gyerek. A munkámat gondolom tisztességesen láttam el, hiszen abban az Önök által olyan cinikusan emlegetett "átkosban" én háromszor lettem kiváló dolgozó, egyszer pedig az ipar kiváló dolgozója, És emellett még rengeteg társadalmi munkát is végeztünk! Nem volt könnyű, elhihetik, de soha nem sírtunk! Természetes volt, hogy ha valamit el akarunk érni, azért tenni kellett - már akkor is. Ne gondolja senki, főleg a mai fiatalok, hogy nekünk akkor minden fenékig tejföl volt, igenis keményen kellett dolgoznunk, mert ha nem, akkor nem ismertek el bennünket. Jelenleg a két diplomás gyermekem külföldön tartózkodik. Egyik azért, mert szerette volna megismerni Amerikát, és ott meg is találta a számítását, a másik pedig külföldre ment férjhez. Úgy gondolom, nagyon elkanyarodtam az igazi témától, tehát: meggyőződése, hogy a 300 forint vizitdíj nem tartja vissza az igazán beteg embert attól, hogy felkeresse az orvosát! Ha futja cigire /magam is dohányzom/, ami nem háromszáz forint, hanem több, ha futja egy-két sörre naponta, akkor nem szabad ráfogni a vizitdíjra a rossz helyzetet! Az életszínvonalról pedig annyit, hogy tudom, vannak akik nagyon keményen dolgoznak a napi megélhetésért. Ezt senki nem vitatja. De tessék mondani: Hány olyan aktív dolgozó van ma az országban, a városban, aki min ibálbérrel van bejelentve, az után fizeti a járulékot? Közben meg a zsebébe teszik a különbözetet! Tudom, ez kényszerhelyzet, mert másként ma a maszekok nem foglalkoztatják az embereket, csak ha ezeket a feltételeket elfogadják! De akkor is! Ha mindenki a megkeresett forintjai után befizetné azt, amit a sokat emlegetett nyugaton befizetnek, minden siránkozás nélkül, mert ott ez természetes, akkor nem kellett volna ilyen megszorításokat tenni. Ugye?
  Az emberek szegénységéről pedig még annyit általánosságban: Tessék végigmenni a Kossuth utcán akár hétköznap délután, akár szombaton vagy vasárnap: ugye, nem lehet közlekedni, annyi az autó? Tudom, megvenni nem nehéz, hiszen már készpénz nélkül is hozzá lehet jutni. Igaz, de a benzin annál többe, sőt, egyre többe kerül. Mégis használjuk ennyien az autónkat. Tehát, talán mégsem olyan kutya a helyzet, mint Önök közül szinte kivétel nélkül gondolják. Lesz ez még jobb is, csak miondenkinek le kell tennie az asztalra azt, amit kirónak rá. Kösz a figyelmet.”
 • 29. Nyugdíjas2 2008. január 04. 17:27
  „Ha veszekedtek egymással, azzal nem segítünk önmagunkon!
  Én is dolgozom nyugdíj mellett, amíg tehetem. Nem önmagamért, a fiatalokért, a gyermekeimért, unokáimért!
  Nem mi vagyunk a hibásak, hogy az országot vezetőink eladósították,
  hogy szétlopták! Akik ehhez asszisztáltak, azok igen.
  Most is ezt csinálják, immár hivatalosan és törvényesen, csak milliós és százmilliós tételekben.... ha hagyják őket! Addig jó nekik, amíg az emberek egymást okolják a történtekért és nem fognak össze!”
 • 28. suhym 2008. január 04. 17:19
  „Azért azt megkérdezném, az itt reklamálók közül vajon mindenki annyit keres, amivel be van jelentve?
  Vajon mindenki be van jelentve?
  Vajon senki nem kap zsebbe fizetést vagy bármilyen pénzt adómentesen?
  Vajon, ha esetleg kereskedő/fodrász/kozmetikus/vízvezetékszerelő etc. mindenkinek ad számlát?
  Vajon bevallja az összes fizetését, befizti hiánytalanul a törvényesen megállapított járulékokat teljesen becsületesen?
  Aki 3 helyen dolgozik, az vajon mindegyik keresete után adózik? etc.”
 • 27. hát 2008. január 04. 17:01
  „K. nyugdíjas!

  figyelmesen olvassuk mi jelen aktívak a szavait. leesett ám, hogy hogyan is szavazhatott. sajnos akkor is a nagytöbbség a másik irányban látja/látta a jövőjét jónak. hát megszívták. és velük együtt mi is.
  na ez a probléma, magyarországon a jelenleg több a nyugdíjas mint a dolgozó, ezért ők is határozzák meg ki legyen az aktuális párt. most nagyon mellé nyúltak. remélem leesik azoknál akiknél le kell esnie.
  nem feltétlen azt gondolom, h. a másik nagy párt jobb lenne, de volt ott még más csapat is akikre biza lehetett volna bizalmat szavazni.
  amit e kormányunk csinál velünk az lehúzásnak és sanyargatásnak nevezik. bizony én is ismerek olyan emberkét aki 3 helyen kell hogy dolgozzon, hogy meglegyen a betevőre és a rezsire.
  anno a szoc. időkben azért ezt nem kellett csinálni. 8 óra munka és kalap. /itt nem a falun gazdálkodókra gondolok, mert ők keményen dolgoztak/. mi mostanság 10-14 órákat dolgozunk minimum nap mint nap, és valamikor hétvégére is be kell vállalni valamit, mert jön a rezsiszámla.”
 • 26. ratkó-szülött 2008. január 04. 16:57
  „Az én véleményem:
  A mai nyugdíjasoknak is vonták a nyugdíjjárulékát, az állam nem fektette be, hanem elherdálta.
  A fiatalok jó része zsebből kapja a fizetést, nem fizet járulékokat, tehát nem tart el senkit (gyereket is alig akarnak vállalni).
  Ha én nyugdíjas leszek, az én gyermekeim járulékaiból fizetik az én nyugdíjamat.
  A mai nyugdíjasok nagy részének eleve keveset fizettek évtizedeken át,vagyis levonták előre, amibe időskorukban kerülnek az államnak.
  Tehát a nyugdíjas N E M eltartott.
  Az én tágas családomban minden nyugdíjas gondolkodva szavazott, tehát nem "ezekre", vagyis N E általánosítsunk!!!”
 • 25. .suhym. 2008. január 04. 16:54
  „A mai nyuggdíjasok közül sokan valóban felépítették ezt "Qrva országot" (Gyurcsány után szabadon) a szó szoros értelmében a háború utáni romokból, hittel!!!
  Nem ők tehetnek róla, hogy az lett ami, mármint az a bizonyos rémálom 45 év.:((
  Ezek közül a mai nyugdíjasok közül többen a saját és családjuk életét kockáztatták 1956. okt. 23-án, amikor az utcára vonultak...
  A mai nyugdíjasok közül sokan hosszú évekig a komcsi börtönökben senyvedtek 56-után.

  A mai nyugdíjasok végigdolgozták az egész életüket!
  Biztos vannak, akik "csak" htb-k voltak,/ de felneveltek 5-6 gyermeket!.
  Miután a mai nyugdíjasok egész munkás életükben fizették a nyugdíjjárulékot, nem rajtuk kell számonkérni a mai rossz helyzetet, hanem azokon, akik a tb kasszába befizetett pénzt lenyúlták, elkótyavetyélték!!!
  A mai nyugdíjasok egy része igaz, hogy a mostani kormányra szavazott,
  DE
  ez nem biztos, hogy csak és kizárólag az ő hibájuk, mert ezek végighazudták a kampányt, sokak számára elég meggyőző módon!:((...sajnos.:((
  A mai nyugdíjasok közül sokan, nem az mszp-re adták voksukat!!!
  Az általánosítás, az egy kalap alá vevés nagyon nagy hiba!

  Ha még nem jöttetek rá, pontosan ez a célja a jelenleg uralkodó maszopnak, hogy magyart a magyar ellen, generációkat, generáció ellen ugrasszon, mert akkor elterelődik a nagyon fontos dolgokról a figyelem!!!”
 • 24. Dolgozó 2008. január 04. 16:32
  „Kedves nyugdíjas!! Nem azért netezek most mert sok munkám lehet az ön szavával élve, ha nem azért mert három műszakba járok dolgozni és ezen a héten éjszakás vagyok. Legyen nyugodtt dolgozok olyan keményen ha nem keményebben mint ön annó! A mai világba nem lehet úgy lecengélni a munkahelyen mint az "átkos-ban". Miért van ki vele minden nyugdíjas azzal hogy őneki mennyit kellett dolgozni? Mit gondolnak a mai fiatalok a szőrüket pengetik??”
 • 23. nana 2008. január 04. 16:23
  „KEDVES NYUGDÍJAS,
  dolgozom képzelje, most is már kora reggel óta, de tudja ki is kell tudni szabadulni a malomból. mi dolgozók akik a szgépek előtt görnyedünk, kell néha mást is csinálni,
  akkor a magánnyugdíjpénztár téma: most így is lehet takarékoskodni a nyugdíjas évekről /ami mi a stressz miatt meg sem fogunk persze érni/, a maga idejében meg ott volt a takarékszöv, meg az otthoni martacba dugdosás módszere. ha az én nagymamám megtette akkor magának is biztosan lett volna rá lehetősége. hisz akkor nem volt ennyire nagy kontraszt a gazdag a közép és a szegény között mint most. maga valószínűleg tudta minden egyes hónap végén, hogy megvan a munkahelye a fizetése, van szociális kirándulás, csak blokkolta az órát és vége. most egy kicsit ennél összetettebb a dolog. legyél 25 éves ,legyen 2 diplomád, beszélj anyanyelvi szinten 3 nyelvet és akkor talán megkeresed a minimálbér kétszeresét. de még így is rezeghet minden nap a léc, hogy vajon honap is meg lesz e a munkahelyem.”
 • 22. nyugdijas 2008. január 04. 16:23
  „nana és a többi hasonló sziviből szólók,Önök buta emberek mert nem tesznek külömbséget ember és ember között,csak általánositanak,hogy nyugdijas,ha figyelmesebben olvasta volna a véleményeimet akkor tudná,hogy hogyan szavaztam.”
 • 21. nyugdijas 2008. január 04. 16:08
  „Kedves ditti és a többi aktiv dolgozó.
  Sajnálom Önöket,hogy sokat kell dolgozniuk,de he belegondolok,akkor meg nem.Nekem az aktiv dolgozó időmben nem volt ennyi időm csevegni és arról véleményt mondanom amiről csak hallottam,vagy esetleg tanultam,nert nem ugyanaz megérni valamit,min hallani rólla.
  Sok munkályuk lehet ha ennyire ráérnek.Nagy szavakat lehet használni,de teljesiteni is kellene.A 870 Ft.-os kezdő fizetésem mellett még 8 órát voltam kénytelen dolgozni,hogy a gyermekeimet felneveljem,és tanithassam,a feleségem csak 3 hónapig volt othon a szülések után,mert szükség volt a keresetére.Vegye tudomásul,hogy NEM ÖN tart el engem,hanem én saját magam,viszont én még mindig hozzájárulok ahhoz,hogy az Ön valamilyen formában kapjon nyugdijat.A magán nyugdijpénztárról meg annyit figyelmetlen barátom,hogy ami nem volt azt nem lehetett fizetni.”
 • 20. nana 2008. január 04. 15:58
  „dolgozó!
  szívemből szóltál.
  a nyugdíjas arra szavaz aki többet ígér neki.
  én nem azt mondom, hogy a mások nagy párt jobb lett volna, mint ezek itt, de ezek tényleg a napot és a holdat is lahazudták és leígérték nekünk.
  kedves nyugdíjas!
  erre önnek is emlékeznie kell: GYF szavai : DÜBÖRÖG A GAZDASÁG!
  EHHEZ MIT SZÓL?”
 • 19. Dolgozó 2008. január 04. 15:33
  „Nyugdíjas!
  Mi tartjuk el önt és a többi nyugdíjast. Ön csak a nyugdíj jogosultságot szerezte meg a le dolgozott évekkel.”
 • 18. ergo 2008. január 04. 15:25
  „Kedves nyugdíjas!
  Igen is ami most van, a nyugdíjasoknak köszönhetjük. Köztudott, hogy az MSZP szavazóbázisát, nagy részben a nyugdíjasok alkotják.”
 • 17. holland 2008. január 04. 15:14
  „Kedves Ditti! Egyetértek minden mondatával. Az MSZP szavazóinak kb70%-a nyugdíjas. Ez az inaktív réteg dönt választáskor az ország sorsáról,többek között az értelmiségi középosztály ellehetetlenítéséről.”
 • 16. holland 2008. január 04. 14:58
  „Tisztelt Nyugdíjas! 1!hónapos munkával /német ,holland/kb.7!havi magyar bért kerestem több alkalommal. Sárvár,Sopron,Bükfürdő,Hévíz 70-80%-ban osztrák,német nyugdíjasokkal van tele.A magyar nyugdíjas milyen Wellness szállodákba ,fürdő centrumokba jut el? / Németországban a török vendégmunkás átlag 3-5 gyerekkel jobban él a magyar pedagógus családnál/”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszerelik Szentes városának egyetlen jelzőlámpáját

Szentes - Tavaly bevezették a fizetőparkolást, idén pedig biztonságosabbá teszik a belváros forgalmát Szentesen. A Kurca-parti település mégsem lesz a körforgalmak városa. Tovább olvasom