Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nyáron kezdik el a Kurca kotrását

Szentes - Ősszel fognak hozzá Szentes legrégebbi Kurca-hídjának bővítéséhez, előtte vízteleníteni kell a medret. A város alatti és feletti szakaszon nyáron kezdődik meg a kotrás, ezzel egy időben a berki, a szegvári és a mindszenti tiltót átépítik, hogy jobb legyen a csatorna vízszállítási kapacitása.
Mivel ősszel a legalacsonyabb a vízszint, akkor kezdenék meg Szentesen a belvárosi Kurca-híd szélesítését. Tavaly elkészült a települést kelet–nyugati irányban átszelő kerékpárút, amelyet a Kurca-hídon csak úgy tudtak kiépíteni, hogy az autósoknak fenntartott útpályát 75 centiméterrel leszűkítették. Az átmeneti megoldást idén váltanák ki: a fahíd felőli oldalán kibővítenék az 1884-ben emelt kőhidat. Mint megtudtuk, az átalakításhoz szükséges dokumentációt beszerezték, az építési engedély már jogerőre is emelkedett.

A beruházás mintegy 30 millió forintba kerül, a forrást a városközpont fejlesztési pályázatának keretében szeretné elnyerni az önkormányzat. Az első fordulót már sikerrel vette a program. A tervek szerint a szerkezet bővítése után felújítanák a téglaboltozatot, megerősítenék a pilléreket, a vasbeton mellvéd helyére pedig egy kovácsoltvas korlát kerülne, így a hídon átkelők akadály nélkül ráláthatnak majd a Kurcára. Mindehhez azonban először vízteleníteni kell a medret, de úgy, hogy közben az átfolyást is biztosítsák.

Most csak takarítják, bővíteni ősszel kezdik a hicat. A szerző felvétele
Most csak takarítják, bővíteni ősszel kezdik a hicat.
A szerző felvétele

Nem csak a hídbővítés lesz látványos munka idén a Kurcán: megkezdődhet a főcsatorna rehabilitációjának második üteme, amelyre 685 milliós támogatást nyert a vízügyi igazgatóság. A projekt során a Kurca vízszállítási kapacitását kell helyreállítani, mert jelenleg csupán 25 százalékos teljesítménnyel képes működni. Ez visszahat a teljes rendszerre, csapadékvíz-levezetési problémákat, illetve magas talajvízállást okoz. Jászné Gyovai Ágnestől, az Atikövizig szentesi szakaszmérnökségének vezetőjétől megtudtuk, nyár elején kezdődhet meg a mindszenti, a szegvári és a Szentes alatti berki tiltó átépítése, ezeken egyszerre fognak dolgozni a szakemberek. A program része a Kurca kotrása is, méghozzá két szakaszon. A berki résztől Szegvárig, illetve Szentes fölött, a két zsilip között július derekától október végéig fogják kotorni a medret. A beavatkozás így fogja a legkevésbé zavarni a Kurca élővilágát. A tervek között szerepelt, hogy a Szentes fölötti zsilipeket modernizálják, de az a pályázat nem kapott támogatást.

Olvasóink írták

  • 1. csillogás 2011. február 11. 07:35
    „Nem tudja valaki esetleg, hogy tegnap mi történt ott a kurca parton?? Még a levéltárnál jártam, amikor jött a tűzoltóautó szirénával, ott le is húzódtam, ahogy a ligethez értem, már láttam, hogy a sportpálya bejáratától rohantak a tűzoltók le a partra...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 éves a szentesi télbúcsúztató

Szentes - Idén 10. alkalommal rendezik meg a télbúcsúztató karnevált Szentesen február 25-én és… Tovább olvasom