Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Osztódással szaporodnak az állatvédők

Szentes - A Hungerit legnagyobb németországi vetélytársa, a Wiesenhof számára kínos az a videó, amelyet egy új állatvédő szervezet tett közzé. A felvételen a rakodómunkások brutálisan bánnak a pulykákkal. Az új szervezetet más egyesületektől átállt aktivisták hozták létre, egyikük a Négy Mancs Alapítványnak dolgozott.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Egy néhány hónapja alakult német állatvédő egyesület, a SOKO Tierschutz videofelvételeit sugározta augusztus 20-án a német ARD televíziócsatorna. A Németországban készült film azt mutatja be, hogyan pakolják a PHW cégcsoport telepein autóra a pulykákat: olykor a nyakuknál fogva emelik és dobálják, sőt rugdossák is a szárnyasokat.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a SOKO Tierschutz az elmúlt fél évben 15 telepen figyelte az állatrakodást, így nem lehet azt állítani, hogy egyedi esetről van szó. A szervezet emlékeztetett, a Wiesenhofnál két éve azt ígérték, oda fognak figyelni, hogy ne történjen állatkínzás, de a jelek szerint csak annyi történt, hogy a telepeket szigorúbban őrzik, távol tartva az állatvédőket. A SOKO Tierschutz állatkínzás miatt büntetőfeljelentést tett.

A közlemény egyik érdekessége, hogy Friedrich Mülln jegyzi, mint a szervezet „felderítője", ő készítette a felvételeket is. Mülln neve a Hungerit és a Négy Mancs Alapítvány között zajló kártérítési per tudósításaiból ismerős. Róla írta a HVG, hogy álnéven, Marcus Müllerként szerepelt, bizonyítékot szállított a perhez, amellyel azt igyekszik alátámasztani a Négy Mancs, hogy a Hungerit kínzott állatok húsát dolgozza fel. A Marcus Müller névre küldött magyar bírósági idézésekre azonban nem reagált. A Négy Mancs lapunknak elmagyarázta, aktivistájuk azért használ álnevet, mert állatvédő tevékenysége komoly gazdasági érdekeket sért, a cégek néha az életveszélyes fenyegetésektől sem riadnak vissza.

Szárnyasfeldolgozás a Hungeritnél. Marcus Müller legutóbb még ellenük dolgozott. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szárnyasfeldolgozás a Hungeritnél. Marcus Müller legutóbb még ellenük dolgozott.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A jelek szerint azonban Mülln már nem a Négy Mancs embere, és nem is fél. A SOKO Tierschutz – közleménye szerint – néhány hónapja jött létre, a Négy Mancs és a PETA Deutschland „egykori kampányosaiból és felderítőiből". Az átigazolás okairól nincs szó, azt viszont maga Mülln írja, hogy bár az egyesület „függetlenül az országhatároktól, ott tevékenykedik, ahol az állatok szenvednek", először mégis „a német tettesekre összpontosít, ez hitelességet teremt, hiszen mindenkinek először a saját ajtaja előtt kéne söpörnie".

Tény, hogy a Négy Mancs híres feketelistáján nem szerepelt a német Wiesenhof. A Hungerit és összes leánycége viszont igen. Ez volt az oka annak, hogy a szentesi céggel megszakította a kapcsolatot a legtöbb német, osztrák áruházlánc, és többen csak akkor hajlandók újbóli tárgyalásra, ha a szentesi vállalat már lekerül a „szégyenpadról". A Hungerit többek között ezért is indította kártérítési perét a Négy Mancs ellen, ez az eljárás még tart. A Wiesenhof idén januárig egyébként kisebbségi résztulajdonosa volt a Hungeritnek, de az utóbbi időben megromlott a viszony a két baromfifeldolgozó cég között.

A Hungeritnél tartott legutóbbi találkozón a céget védő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda munkatársai arról nyilatkoztak, hogy az állatvédő szervezetek megélhetése biztos Nyugat-Európában. Sok városi ember érez együtt a jószágokkal, hajlandó a zsebébe nyúlni a nemes cél érdekében, így a támogatások biztos anyagi hátteret teremtenek. A munka pedig látványos eredménnyel jár. Az áruházakat például sakkban tudják tartani e szervezetek, például azzal a fenyegetéssel, hogy ha nem tűnik el a polcról ez vagy az a termék, tüntetést rendeznek az üzlet előtt.

Olvasóink írták

 • 6. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 07. 15:30
  „jo lenne már ha az állatkinzás nem rongálás lenne, hanem állatkinzás!!!!!!!!! én halál büntetést osztanék rájuk már láttam egy két hentes mit müvel az állatokkal. bár a szemembe a hentes egy egy gennyes kelés semmi más)))”
 • 5. északmagyar 2013. augusztus 26. 08:41
  „3. nem értem mire gondolsz... ha egyáltalán tudsz gondolkodni.”
 • 4. ROA 2013. augusztus 25. 20:28
  „A rakod?munk?sok biztosan Hungaryan Gastarbeiter-ek voltak !”
 • 3. CCM 2013. augusztus 25. 20:12
  „2. Te is a magyars?g gyöngyszeme lehetsz !”
 • 2. északmagyar 2013. augusztus 25. 19:15
  „Ez a "Marcus Müller" egy <moderálva>. Saját háza táján? LOL. Az osztrák fas*inak mióta német cég a saját háza tája? Az osztrákok a legundorítóbb tahók a Földön, ők a németek redneck-jei. A <moderálva> továbbra sem osztrák cégeket csekkol le, hanem mindenki másét. Az osztrákok <moderálva> egy hidat neveztek el Jörg Haiderről! Ők aztán biztos progresszív liberálisok.

  Mocskos kis <moderálva>. Nevet azért változtatott, hogy ne legyen egyértelmű a lobbitevékenység, amit az osztrákoknak tesz.”
 • 1. ikszy 2013. augusztus 25. 16:08
  „Folt a zsákját keresgéli.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százan búcsúztak Sipos Edittől

Több százan búcsúztak tegnap a szentesi református sírkertben a 38 évesen elhunyt klasszis vízilabdázótól, Sipos Edittől. Tovább olvasom