Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Romlik a közbiztonság a Rigó körül

Szentes - Romló közbiztonságra panaszkodnak a szentesi Rigó Alajos Gyermekotthon környékén. Itt egy fedél alatt élnek fiatalkorú bűnözők és szerfüggők a többi gyerekkel, mert amióta bezártak a speciális intézmények, az otthonok mindenkit kötelesek befogadni.
Ha egy rendőrségi közlemény így kezdődik: „Elfogták a szentesi fiatalkorút", a helybeliek a gyermekotthonra gondolnak. Nem az intézménnyel szembeni előítélet okán alakult ki ez a beidegződés, hanem tapasztalat. Azt, hogy a dolgok rossz irányt vettek a Rigó – így nevezi a köznyelv – körül, beszámolóban tárta fel a polgármesteri hivatal. „A Szentesre került speciális szükségletű gyermekek/fiatalok számos személy ellen erőszakos bűncselekményt követnek el. A rendőrség heti rendszerességgel jár a Rigó Alajos Gyermekotthonba, ami eddig nem volt jellemző". Az anyag szerint ez azért van így, mert a megyében megszüntetett speciális otthonok feladatát ez az intézmény nem tudja ellátni. A szentesi kórház állásfoglalását is idézi az anyag: a gyógyintézménybe kerülő, öngyilkossági hajlamokkal bíró fiatalok jellemzően a Rigó lakói.

A Rigó Szentesen. Nem az intézménnyel van baj, mindössze egy szűk réteggel. Fotó: Králik Emese
A Rigó Szentesen. Nem az intézménnyel van baj, mindössze egy szűk réteggel.
Fotó: Králik Emese

Az otthon a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hódmezővásárhelyi tankerületéhez tartozik, Tóthné Kecskeméti Katalin igazgató megbízásából Balázs József tanügy-igazgatási referens válaszolt a kérdéseinkre. Azt közölte, a nevelők, gondozók felkészültségét tényleg próbára teszi az a tény, hogy az utóbbi időben a gyermekotthonba nemcsak a – szociális problémák miatt – családból kiemelt gyermekek, fiatalok kerülnek, hanem azokat is oda utalják, akik devianciájuk, pszichés magatartásuk miatt a többségi intézményben tanuló gyermekek között nem nevelhetők.
Az otthon, ha van üres férőhelye, bárkit köteles befogadni. „Sok esetben azonnal érzékelhető, hogy bizonyos gyermekek pszichiátriai, magatartási problémákkal terheltek, szocializációs hátrányokkal küzdenek, kriminalizáltak, bűnözésre hajlamosak, deviánsak, tudatmódosító szereket használnak. Az intézmény munkatársai ilyenkor kérik a gondozási hely megváltoztatását, ami sok esetben több hónapot vesz igénybe" – áll a fenntartó levelében. A dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a lakók beilleszkedjenek az új környezetükbe, és olykor pozitív irányba fejlődik a személyiségük. A fenntartó sajnálja, hogy negatív előítélet él az otthon lakóival szemben.

Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
– Korábban élhető volt a környék. Az elmúlt fél-egy évben nőtt meg azoknak a száma a Rigóban, akik pokollá teszik az életünket – panaszolta az egyik közeli ház lakója. Nevelőket is szerettünk volna megkérdezni, de nyilatkozatot nem, csak egy-két elharapott mondatot hallottunk. – Mintha bűnözőknek, pszichiátriai eseteknek a gyűjtőhelye lennénk. Ki vagyunk merülve – mondta egyikük keserűen. Azokkal a gyerekekkel mi lesz, akik a jobb sors reményében kerültek az intézménybe? – tudakoltuk.

– Hiába dolgoznak a nevelők erejüket megfeszítve, a sok szenny óhatatlanul átragad – hangzott a válasz. A képviselő-testület legutóbbi ülésén Szabó Zoltán (Jobbik) megdöbbentőnek nevezte, hogy az otthonban él olyan 14 éves fiatal, akinek eddig több mint 100 rendőrségi ügye volt. Ez nem hivatalos adat, mert olyan statisztikával, hogy a bentlakók közül hányan mennyi bűncselekményt követnek el, a rendőrség nem rendelkezik – fogalmazott érdeklődésünkre Szenti Szabolcs, a megyei kapitányság sajtósa.

A rendőrök az otthon környékén fokozottan járőröznek. Az ülésen elhangzott: a helyzet megoldása érdekében a város felveszi a kapcsolatot a kormányhivatallal.

Olvasóink írták

 • 5. makospite 2013. június 13. 18:53
  „Nem tud.”
 • 4. makospite 2013. június 05. 19:48
  „Akkor várnám Ágotás János magyarázatát. Hátha tud írni és olvasni...”
 • 3. deszkás 2013. június 04. 22:18
  „Talán meg kellene kérdezni a Szegedi Juhász kévvizselő urat.,van gyakorlata a nevelő otthonok felszámolásában,karöltve az Ágotás Jánossal. Mivel ő ilyen helyen nevelkedett.Ez irányú a végzettsége is! Ja ezt a Fidesz csinálta és ŐK is azok.”
 • 2. makospite 2013. június 04. 19:21
  „Ki a feleős azért, hogy a megyében megszüntették a speciális nevelést eddig biztosító otthonokat? Úgy látszik, hogy olyan gyermek, akit ilyen helyeken kellene nevelni, az lenne bőven. Kérdés még, hogy más megyékben sincsenek ilyen intézmények, vagy csak a terület Csongrád megyei felelősei inkompetenesek?”
 • 1. nie 2013. június 04. 15:26
  „Szomorú, hogy a valóban állami gondoskodásra szoruló fiatalok ilyen társakkal kénytelenek lakni, nem lehetne zárt intézmény részt kialakítani? A Rigós gyerekek viselkedése felháborító, sajnos elárulják magukat tetteikkel-tapasztalat.
  talán szigorúbb nevelési módszer, a kötelességek számonkérése nem lenne hátrányos, és biztonságosabb lenne az otthonra valóban rászorulókkal és az ott dolgozókkal, nem utolsó sorban a környék lakóival szemben. Sajnos ők a jövő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a korabeli sztárról

A Nézzétek, az álmot játszom című könyvet szerdán 18 órakor mutatják be a volt megyeházán. Tovább olvasom