Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Szentes a készenlétre szavaz

Szentes - A tisztiorvosi hivatal döntésére várnak a szentesi patikusok, akik már megegyeztek: felváltva vállalják a készenlétet. Az önkormányzat álláspontja szerint ez a megoldás megfelel a betegeknek és a szakmának egyaránt.
Szakmai körökből származó információink szerint a két rendszeresen ügyelő patika vezetői eredetileg október elsejéig vállalták volna csak az éjszakai szolgálatot, és ezért hívták tárgyalóasztalhoz kollégáikat, valamint az ügyben döntési joggal rendelkező tisztiorvosi hivatal képviselőit. Szentesen összesen nyolc patika működik, az utóbbi években azonban csak kettő tartott éjszakai ügyeletet – ez a szolgáltatás rendkívül drága. Az önkormányzatnál tartott legutóbbi megbeszélést követően végül megszületett a megegyezés a gyógyszerészek között: a készenléti szolgálatot mindannyian vállalják. A témában felelős alpolgármester azt mondta, a készenléti szolgálat megfelelőnek tűnik a betegek számára.

Szűcs Lajos szerint alapvetően az a fontos, hogy az életmentő gyógyszerekhez hozzájusson a beteg. Ezek egy részét a sürgősségi osztályon megkaphatják a páciensek, más gyógyszerek esetében viszont a megegyezés szerint a mentősök értesítik az éppen készenlétet tartó patikust, s mire a beteg a gyógyszertárhoz ér, már meg is kapja azt, amire szüksége van. A szentesi önkormányzat ezért a betegek, a gyógyszervásárlási szokások és a szakma képviselőinek szempontjait szem előtt tartva úgy véli, a készenlét lehet a legmegfelelőbb megoldás a jövőben. A tapasztalatok szerint bevált ez a környező városokban is.

A megállapodás szerint éjjel nem lesz nyitva egy patika sem, de elérhetők lesznek a gyógyszerészek Fotó: Karnok Csaba
A megállapodás szerint éjjel nem lesz nyitva egy patika sem, de elérhetők lesznek a gyógyszerészek
Fotó: Karnok Csaba

Szűcs hangsúlyozta, ha a rendszer rosszul működik, a város fenntartja magának a jogot arra, hogy javasolja a tisztiorvosi szolgálatnak: térjenek vissza a tényleges éjszakai ügyelethez. Az egészségügyi hatóságnál tegnap mindössze annyit sikerült megtudnunk, a döntés hamarosan megszületik.

Egy doboz aszpirin

A két felváltva ügyelő patika természetesen ellátja a feladatot a döntésig. A központi mellett a Szent Damján Gyógyszertár ügyel éjjel. Vezetője, Horváth György azt mondta, nagyon várják a tisztiorvosi hivatal határozatát. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, az elmúlt éjjel egyetlen vásárló tévedt a patikába, antibiotikumot vásárolt, ami kifejezetten „nappali" gyógyszer. Több éjszakán át egyszerűen senki nem megy a gyógyszertárba, nagyon ritkán egy doboz fájdalomcsillapítót vagy lázmérőt vásárolnak a páciensek.

Olvasóink írták

  • 1. jóskapista 2008. október 01. 06:29
    „Az jó lesz, ha több patika is vállal ügyeletet, hátha valamelyikben lesz esetleg este egy "banális" torokgyulladás gyógyítására való antibiotikum gyerek számára és nem kell más településre menni érte, vagy ha az nem megoldható, akkor egy éjszakát várni a másnapi nyitásra, máshol. Ez egy lázgörcsre hajlamos gyerek esetében egyébként nem lényeges!
    Világos, hogy nem egy időben lesznek nyitva, de talán mázlija lehet az embernek és pont akkor lesz beteg, amikor a jobban felszerelt gyógyszertár ügyel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítenék a parkolási övezetet Szentesen

Szentes - A szentesi belvárosban élő autótulajdonosok kérésére elképzelhető, hogy újabb utcákban is… Tovább olvasom