Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Szétbombázzák az ügyeleti rendszert?

Szentes - Csupán a szentesi háziorvosok kényelmét szolgálná a város ügyeleti rendszerének szétbombázása – vélekedik Zentay Attila, a mentőszolgálat dél-alföldi orvos igazgatója. A térségben az OMSZ működteti az ellátást immár 18 éve.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Inkább egy cégnek dolgoznának a szentesi orvosok – írtuk szerdai lapunkban azzal kapcsolatosan, hogy a kistérségi társulás felbomlásával kérdésessé vált: maradjon a régi felállás, vagy újítson a szentesi önkormányzat, és bízza egy vállalkozásra az orvosi ügyeletet. A képviselő-testület szociális bizottságának elnöke, a háziorvosként praktizáló Chomiak Waldemar és kollégái az aggályaikat osztották meg a város vezetésével, azt mondták, szeretnék, ha egy vállalkozással kötne szerződést a város.

– Az ülésre a Szentes és térségének központi ügyeletét szervező Országos Mentőszolgálat illetékes vezetője nem kapott meghívást – hangsúlyozta Zentay Attila, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója, aki így lapunkon keresztül szeretné kifejteni az üggyel kapcsolatos álláspontját.

Zentay Attila: A jelenlegi ügyeleti integráció garanciát biztosít a pénzügyi és gazdasági átláthatóságra is, hiszen a mentőszolgálatnak beszámolási kötelezettsége van.
Zentay Attila: A jelenlegi ügyeleti integráció garanciát biztosít a pénzügyi és gazdasági átláthatóságra is, hiszen a mentőszolgálatnak beszámolási kötelezettsége van.
– A térség központi ügyeleti ellátásának szervezését az önkormányzatokkal együttműködve immár 1996 óta az OMSZ látja el. Azóta bebizonyosodott, hogy ez a modell hatékony. A betegnek egyetlen telefonszámot kell csak ismernie, amelyen ügyeleti időszakban segítséget kérhet. A mentőszolgálat munkatársai a kapott információ birtokában eldöntik, hogy a betegnek milyen szintű ellátásra van szüksége. A kórházon kívüli sürgősségi és ügyeleti ellátás így egy kézben összpontosul, amely modellről az egészségügyi kormányzatok és szakmai szervezetek is elismerően nyilatkoznak. Zentay Attila hozzátette: a jelenlegi ügyeleti integráció garanciát biztosít a pénzügyi és gazdasági átláthatóságra is, hiszen a mentőszolgálatnak beszámolási kötelezettsége van.

– Szentesen havi 800 ezer forintból kell megoldani az üzemeltetést, kifizetni a gyógyszer- és eszközfelhasználást, a rezsit, az adminisztrációs költségeket és a diszpécserszolgáltatást. A nyilvánosságra hozott adattal szemben pedig az orvosok vállalkozói díja nem 800, hanem hétköznap 1700, hétvégén 1900 forint óránként.

A főorvos megjegyezte, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy külső szolgáltató esetén miként lenne magasabb az orvosi díjazás, hiszen ez a tevékenység közfinanszírozott, további forrásokkal pedig az önkormányzatok nem rendelkeznek. Egy profitorientált cég sem tudna ennél magasabb összegeket előteremteni, hacsak nem a működésre szánt összegből vonna el. Ez utóbbi viszont szakmailag kifogásolható döntés lenne.

– A 18 éve jól működő rendszer szétbombázása mögött, úgy gondolom, csupán a szentesi háziorvosok kényelmi szempontja áll: ha egy vállalkozás vinné az ügyeletet, mentesülnének a központi ügyeletben való kötelező részvétel alól. Amiben egyébként többségük most sem vesz részt – helyettük vidéki háziorvosok, kórházi orvosok és szakorvosjelöltek dolgoznak.

Olvasóink írták

 • 2. juriska 2013. november 24. 12:24
  „Arról nem vélekedik Zentay Attila, hogy a cezarománia hogyan győzhető le?”
 • 1. correct 2013. november 23. 12:18
  „"A mentőszolgálat munkatársai a kapott információ birtokában eldöntik, hogy a betegnek milyen szintű ellátásra van szüksége."

  ingyen !
  szeretnék, ha egy vállalkozással kötne szerződést a város.

  legalább aki ott dolgozna,kapna érte fizetést !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázoltak Fábiánsebestyénnél

Egy személyautó ütötte el a kerékpárost. Félpályás útlezárás mellett helyszíneltek. Tovább olvasom