Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szirbik Imre: Nem látom a költségvetést

Szentes - Már 2013-at írunk, de még számos idei költségvetési kérdés megválaszolatlan a városházán. Szirbik Imre a Szentesi Életnek adott interjúban úgy fogalmazott: ilyen még nem volt a praxisában, hogy január közepén ne lássa a büdzsét. Ezért azt sem tudni, kell-e valamelyik ujjába harapnia az önkormányzatnak.
- Jövő héten nyit a múzeum, ami a városhoz került január elseje óta. Kiderült-e már, hogy a fenntartáshoz mennyivel járul hozzá az intézménytől megszabaduló állam?
- Hivatalos adataink továbbra sincsenek. A múzeumnak nem volt korábban önálló költségvetése, mivel a szegedi Móra Ferenc Múzeum részintézményeként működött, így most a nulláról kell felépíteni a büdzséjét. Csak megsúgott információra hagyatkozhatunk: aszerint a működtetés költségeinek felét fedezné az állam, vagyis az önkormányzatnak mintegy 12-15 millió forinttal kell kiegészíteni az üzemeltetéshez szükséges keretet. Hangsúlyozom, hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, ezért az összeg és az arány is változhat.

- A helyi kulturális intézmények tervezett összevonásának előkészítése hol tart?
- A legjobb megoldásnak azt tekintjük, ha az egyes intézmények megtarthatják szakmai önállóságukat. Máshol, például Csongrádon helyből összevonták a könyvtárat és a múzeumot. Mi, olyan megoldást keresünk, ahol egy közös gazdasági lebonyolító szervezet felügyelete mellett működnének az intézmények. Hasonlóban gondolkozunk, mint ahogy eddig a családsegítő központ működött. Ott a vezető az intézmény költségvetésével részlegesen önállóan gazdálkodhat, szakmailag önálló a szervezet, szakmai programját pedig az illetékes önkormányzati szakbizottság hagyja jóvá. Az önállóságnak egyetlen korlátja van: a képviselő-testület által szabott feltételek.

Szirbik Imre: Nem látom a költségvetést.
Szirbik Imre: Nem látom a költségvetést.

- A könyvtár esetében ez azt jelenti, hogy megszűnik a nonprofit kft.?
- Matematika kérdése. Vannak érvek amellett, hogy megszűnjön, de vannak amellett is, hogy megmaradjon a társasági forma. Az átalakuló struktúra most inkább abba az irányba billenti a mérleg nyelvét, hogy visszatér a költségvetési intézmény kategóriába.

- Az államhoz került oktatási intézmények szolgáltak pár meglepetéssel tavaly. A középiskolák például a várostól kértek anyagi segítséget ahhoz, hogy a kötelezően előírt mindennapos testnevelés feltételeit biztosítani tudják a tanulóknak. Kalkulál-e azzal a város, hogy lehet, be kell segíteni az állami Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központnak?
- Csak alapelveket tudok mondani ezzel kapcsolatban, mert ilyen még nem volt a praxisomban, hogy január közepén ne lássam a költségvetést. Márpedig nem látom. Leültünk Molnárné Tóth Györgyivel, a járási tankerületi vezetővel, és tisztáztuk a részleteket. A mindennapos testnevelésen túl szóba került a sportcsarnok, az uszoda és a jégpálya használata, a tanulmányi versenyeken sikeresen szereplők, valamint a pedagógusok elismerésének kérdése. A város szeretné, ha mindezek a jövőben megmaradnának. Azt kértük, hogy a létesítményhasználat anyagi feltételeit az állam biztosítsa, hiszen magához vette a közoktatási feladatellátást. Az elismerések anyagi hátterét a város előteremti. Bízunk benne, hogy az állam a vállalt kötelezettségeit finanszírozni fogja, de hogy ki, milyen mértékben járul végül hozzá a költségekhez, az csak akkor fog kiderülni, ha a városnak és a Klebelsberg központnak lesz elfogadott költségvetése. Sajnos a mostani számok azt mutatják, hogy továbbra is forráshiányos az önkormányzat, tehát feladatot kell elhagyni, és ilyenkor borzalmasan nehéz, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg.

- Az már látszik, hogy a nem kötelező feladatok közül melyik lehet az, ahová nem tud annyi pénzt adni a város, mint korábban?
- Egyelőre a legfontosabb kihívás az, hogy a háttértevékenységeket úgy tudjuk racionálisan működtetni, hogy magához a szakmához ne kelljen hozzányúlni. Egységes számviteli lebonyolító rendszer kialakításán dolgozunk, illetve bevételnövelő intézkedéseken. A központi konyha esetében például felmerült, hogy ha a kórház beszállítójává válna, mérsékelni lehetne az önkormányzati támogatást. A városüzemeltetésnél azt tekintjük át, hogy közfoglalkoztatással lehet-e egyes feladatokat finanszírozni, mert akkor az így felszabaduló forintokat értékeink megőrzésére fordíthatjuk. Ha ezen lehetőségek tárháza kimerül, és még mindig lesz hiány, akkor kell azokat a kegyetlen döntéseket meghozni, hogy melyik ujjunkba harapjunk.

- Talán oldottabb lenne a helyzet, ha Szentes adósságát is akkora mértékben vállalná át az állam, mint a megye másik két baloldali vezetésű városa esetében. Makó és Szeged is 50 százalékra kapott ígéretet, mi maradtunk a minimális 40-nél. Lehet ezen még változtatni?
- Múlt héten Tállai András államtitkár úr tartott eligazítást ebben az ügyben, és azt mondta, január végén lesz még egy tárgyalás a településekkel. Túl nagy reményt nem fűzök hozzá, de igyekszünk úgy előkészíteni az egyeztetést, hogy konkrét eredménye is legyen. Azt szeretnénk, hogy a le nem hívott hitelkeretek is kerüljenek be az elszámolásba. 2006 és 2008 közötti kötvénykibocsátással és a hitelállomány bővítésével beruházásaink önerejét teremtettük elő. Három fejlesztésünk azonban még folyamatban van, és egyikről sem kívánunk lemondani. A városközpont rekonstrukcióról, az ivóvízminőség-javító programról és a fedett uszodáról van szó, amelyekhez összességében egymilliárdos hitel tartozik. Ha ezt az összeget nem hívhatjuk le, akkor az egyik beruházást és a hozzá megnyert pályázati forrásokat elveszíti a város. Ha lehívjuk ezt a milliárdot, de nem kerül bele az adósságkonszolidációba, akkor teljes egészében nekünk kell visszafizetni. Ha így számolunk, és az állam nem vállal át terhet e három beruházásból, akkor valójában Szentes adósságának csupán 27 százalékát veszi át a központi költségvetés.

- Milyen fejlesztések lesznek idén a városban?
A városrekonstrukciós program keretében megújul a Kurca-híd, továbbá megkezdődik a Petőfi és az Ady Endre utca, valamint a Kossuth téri körforgalom átépítése. A fehérház két alsó szintjén és az Ady Endre utcai üzleteknél homlokzatfelújítás lesz. A ligetben megindulhat a fedett uszoda építése. A látványosabb projekteken túl elstartol az ivóvízminőség-javító program, és az új szennyvíztisztító építése is lendületet vehet ősztől. Már dolgozunk a 2014–2020-as időszak fejlesztési programján, amiben az egyik legnagyobb falat a Kiss Zsigmond utca rendezése lesz.

- Lassan egy éve lesz, hogy a külföldi Vitala Group bejelentette, jelentős turisztikai fejlesztésekhez kiváló helyszín lehet Szentes. Hol tart ez a projekt?
3–5 hónapos csúszásban van az előkészítő munka. Három fejlesztési elem került bele a beruházási programba: a Petőfi Szálló, egy gyógyszálló és hozzá egy klinikai egység, valamint egy golfpálya. Az amerikai csapat a Termál-tó északi partjába szeretett bele, de erről a területről kiderült, hogy Natura-2000-es. Közel fél év ment el azzal, hogy a környezetvédelmi hatósággal tisztázzuk, mit lehetne ott építeni. Augusztusban szállt fel a füst, hogy erről a helyszínről le kell mondanunk. Így jött a képbe a kutató területe, ami megyeiből állami vagyonba került. Pontosabban két szervezet, a Nemzeti Földalap és a Kincstári Vagyonkezelő az, amely dönthet arról, hogy ingatlancsere részeként vagy tartós bérleményként hasznosítható lesz-e ez a 11 hektáros földdarab. Reméljük, az említett kormányzati szervek hamarabb döntést hoznak, mint a Termál-tó esetében a környezetvédelmi hatóság.

- Az MSZP a héten nyilvánosságra hozta a választókerületi felelősök névsorát. Ők lehetnek a párt 2014-es országgyűlési képviselőjelöltjei. A listán az Ön neve is szerepel.
- Eddigi pályám is mutatja, az emberek több ciklus óta helyi vezetőként bíznak bennem. Én is elsősorban helyi politikusnak tartom magam, s mindaddig, amíg politikai pályán maradok, az itt élőket szeretném legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint szolgálni. Az összefogásra kész baloldal választókerületi vezetői megbízását azért vállaltam el, hogy egy kulturált, európai szintű személyeskedésektől és sárdobálástól mentes választás legyen 2014-ben.

E választás eredményeként kerüljön sor kormányváltásra annak érdekében, hogy egy tévedéseiből tanulni tudó, félelmektől mentes, megújuló, szabad szellemű, demokratikus, polgárainak otthont adó és kiszámítható biztonságot nyújtó, dinamikusan fejlődő, modern Magyarország jöjjön létre. Erre a magyarságát megbecsülő európai stílusra és magatartásra eddigi pályám példája gondolom garanciát is jelent.

Olvasóink írták

 • 18. Puttony 2013. január 24. 06:34
  „Kedves Poszáta!
  Majd a választók eldöntik. Van és lesz is összehasonlítási alapjuk! Addig is békességet kívánok Önnek!”
 • 17. studyfy 2013. január 23. 22:45
  „nádiposzáta, mit ordítasz! Félsz?”
 • 16. jtozso 2013. január 23. 21:31
  „nádiposzáta
  Ki a nem normális az a beírásaidból látszik.
  Egyetlen egy mondatban sem említettem,hogy valamelyik hatalmon lévő kormánynak valamikor is hittem volna,de a jelenlegi hatalom sanyargató politikájával még egyetlen egy kormány sem próbálkozott,ezt minden józan gondolkodású ember látja,sőt mi több érzi is,hacsak nem a jelenlegi hatalom dédelgetett harácsoló gyermeke.
  Egyébként a Szirbik Imre szakmai hozzáértő tudását lelkiismeretes munkáját,csak az elfogult buta ember nem látja.
  Megjegyezném,de már többen is igy studyfy is leírta,hogy Kósa és Lázár is elismerte szakmai tudását.”
 • 15. tisza2 2013. január 23. 21:13
  „lári, fári, ARRÓL van szó, hogy vissza akarnak jönni a hatalomba, bármi áron. Ígérgetnek, nyájaskodnak, aztán meg romokba döntik az országot, hogy nem lehet belőle kimászni.”
 • 14. nádiposzáta 2013. január 23. 15:37
  „12. jtozso 2013.01.23. 13:23

  "Te a hatalom süket dumáját próbálod másoknak előadni"

  Magatokat meghazudtoljátok salom elvtárs,,BAJNAI BESZÉLT A TV-BEN ,HA KORMÁNYRA KERÜL A BÉREK NYUGDIJAK 20% CSÖKKENTI ,TANDÍJAT HÁZADÓT BEVEZETI ,EUVAL ISMÉT FELVESZI A KAPCSOLATOT AZ ADÓSSÁGOKAT FELSZEDI A NÉP TERHÉRE,,,, AZT SE TUDJÁTOK HOGY VEZÉRETEK MIT MOND A TV-BEN ???MIRŐL BESZÉLSZ TE???.NE RPÓBÁLD FÉLRE VEZETNI AZ OLVASÓKAT...BAJNAI SEMMI JÓT NEM IGÉRT CSAK A MEGSZORÍTÁSOKAT.HÜLYE LESZ AKI RÁ SZAVAZ ,SAJÁT MAGA ELLENSÉGE ,GYEREKEI IDŐS SZÜLEI SZÁJÁBÓL VESZI KI A FALATOT , HOGY A NYUGATI TŐKÉSEKET PÉNZELJE ....NORMÁLIS VAGY TE EGYÁLTALÁN ,GONDOLKOZZ EL BAJNAI BESZÉDÉN...SZIRBIK MEG A BAJNAI TÁRSA , ,,,,VAN EGY JÓ KÖZMONDÁS AMI IDE ILLIK """SZEMÉT GAZEMBEREK AKKOR A LEGVESZÉLYESEBBEK MIKOR NYÁJASKODNAK"""”
 • 13. nádiposzáta 2013. január 23. 15:25
  „"12. jtozso 2013.01.23. 13:23

  nádiposzáta
  Te a hatalom süket dumáját próbálod másoknak előadni,de nem veszed észre,hogy a NÉP már nem hisz ennek a hatalmon lévő senkiknek!"

  Képen láthatónak bizony nem hisz a nép .Magyar nép fél az mszp és többi pártoktól ,azért térnek vissza hogy ismét elvegyék nyugdijakat béreket cs.pótlékokat .Ugy látszik közel ülsz a vörös-fazékhoz bizony hallgatsz tele buxával ,bajnai programja a NYUGDÍJAK BÉREK 20% CSÖKKENTÉSE ERRŐL BESZÉLJ ,GÁZ VILLANY EMELÉSEK .
  ÖSSZE VISSZA HATALMAZOL ,BESZÉLJ AZ MSZP VISSZA TÉRÉSÉNEK MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEIRŐL.AZÉRT NEM HÜLYE A NÉP AZÉRT SZAVAZZA VISSZA A MULT NYOMORGATÓIT ,HOGY A NYUGDÍJAKAT BÉREKET CS PÓTLÉKOT ELVEGYE.Nem hisz a nép a mszpnek ,volt már bécsi cukrászda nyitástól kezdve miden féle igérgetések ..Beszélj a bajnai kijelentéséről ,a megélhetést veszi el az emberektől .Ismét nyomorba taszítja az országot.ELÉG VOLT MÉLYEN TISZTELT SALOM TESTVÉR.”
 • 12. jtozso 2013. január 23. 13:23
  „nádiposzáta
  Te a hatalom süket dumáját próbálod másoknak előadni,de nem veszed észre,hogy a NÉP már nem hisz ennek a hatalmon lévő senkiknek!”
 • 11. nádiposzáta 2013. január 23. 00:08
  „Nem kell hozzá sok ész hogy a nyugdijak bérek 20% -s csökkentéséhez adósság felhalmozáshoz ,sőt a tudásnak nem kisujjban kell lenni hanem fejben.Bizony Sztirbik is részese volt a szocik 8 éves ámokfutásának ,, kezd az ország egyensúlyba lenni , jövedelmek nyugdijak nőnek ,villany gáz ára csökken , ezért kár ismét visszatérni a szociknak ismét elvegyék mindezt,ismét az adósságot halmozzák a munkahelyeket tönkre tegyék .Nem az ország érdekeit szolgálják ,hanem multikat idegen országokba engedik kiszipolyozni a tőkét ,elhiszem hogy a szocik foga fáj a kormányra kerülhessenek ,ismét van az országnak tartalék pénze azt jól volna elverni ,Orbánt legyalázni a megfizetett baloldali médiával.
  Elég volt ,nem kérünk a szocikból és a belőlük kiszakadó szutyok kis pártokból.Isten mentsen meg bennünket tőlük ,ha vissza térnek az országot ismét a csődbe viszik ,,még tart a tőkéből addig vihognak a parlamentben ,ha elfogy a pénz szaladnak kölcsönért és a néppel fizettetik vissza.”
 • 10. studyfy 2013. január 22. 22:15
  „tisza2, Te követeled meg mástól az igazmondást, de Te már a következő mondatoddal valótlanságot állítasz. Szirbik egyszer indult parlamenti választáson, azt megnyerte és többet nem indult. Önkormányzati választás esetében 2010-ben valóban azt mondta, hogy ez lesz az utolsó ciklusa, de az ezt megelőző időszakokban egyszer sem mondta ezt. Korára való tekintettel pedig azt mondom, ha a hat évvel idősebb Salamon László és a 66 éves Balsai István lehet alkotmánybíró, akkor még Ő is indulhat a választásokon. Majd a szentesiek eldöntik, hogy mást akarnak-e? Hozzáteszem, hogy szakmai tudását -Veled szemben - még Kósa Lajos és Lázár János is elismerte egy-egy régebbi nyilatkozatban.”
 • 9. sz27 2013. január 22. 21:08
  „Szirbik úr talán tegyen fel szemüveget ,vagy ne siránkozón .A csúsztatás megfáradt elfásult jelemét tükrözi .Nem magának való már a polgármesterség , odébb kellene már állnia!!!!!!!!!!”
 • 8. itthon 2013. január 22. 20:14
  „nádiposzáta
  irigyellek,hogy te jobban élsz mint 4 éve! Adó, adó, adó- ja,hogy ez most neked a legjobb?”
 • 7. tisza2 2013. január 22. 19:15
  „jtozso
  nem hinném, hogy ennyire kilátástalan helyzetben lennénk hogy csak ez az egyetlen "kisujj" jelenti a TUTIT!”
 • 6. jtozso 2013. január 22. 10:59
  „nádiposzáta
  Te melyik részén élsz ennek az ORSZÁGNAK?
  Az állításod az a mai megélhetési"jólétre"vonatkozik,esetleg a dátumot tévesztetted el?
  tisza2
  Lehet,hogy más is tudná szolgálni a helybelieket,csak az a baj,hogy a Szirbik kisujjában is több van mint másnak a fejében.”
 • 5. tisza2 2013. január 21. 21:15
  „...helyesbítés: 2010-ben nem indult...”
 • 4. nie 2013. január 21. 20:31
  „ELÉG SZOMORÚ HELYZET.
  AZ ÍGÉRET SZÉP SZÓ, HA MEGTARTJÁK ÚGY JÓ!- ÍGY NEM KELLENE A POLGÁRMESTERNEK INDULNI 2014-BEN. AZ ALAPNYUGDÍJA MÁR MEGVAN, SŐT ANNAK TÖBB TÍZSZERESÉT IS MEG FOGJA KAPNI BIZTOS, HAVONTA.
  MEGINT ÁT AKARJÁK ALAKÍTANI A KOSSUTH UTCAI KÖRFORGALMAT? JÓL MEGCSINÁLTÁK EZEK SZERINT!! PÁR ÉV ALATT ÚJÍTANI KELL!?”
 • 3. tisza2 2013. január 21. 18:25
  „...szerintem más is tudja a "legjobb tudása szerint szolgálni a helybelieket". De,mintha minden négy év kezdetén azt hallottuk volna, hogy következőleg nem indul. És hogy-hogy nem, ennek mindig az ellenkezője történik. Ennyit erről...”
 • 2. nádiposzáta 2013. január 21. 15:13
  „Nevünkben Szirbik ne beszéljen,más dolog 70 ezres nyugdijból vagy a Szirbik 600-700 ezer forintos fizetéséből élni, szocik nem csak a jövedelmeket csökkentenék hanem a házadót tandíjat is bevezetik ha nyernek ,,még e mellett ismét az adósságokat felszednék ,ez a programjuk a bajnaival élükön.
  Elég volt .”
 • 1. nádiposzáta 2013. január 21. 14:11
  „Szoci féle ígérgetésekből elegünk volt.....a nyugdíjakat béreket csökkentik 20%-l , gáz villany árát 33x-ra emelik Bajnai választási programja .Erre nem szavazunk ,elég volt .
  8 év alatt megismertük ezt a fajta hazugságokat""" hogy egy tévedéseiből tanulni tudó, félelmektől mentes, megújuló, szabad szellemű, demokratikus, polgárainak otthont adó és kiszámítható biztonságot nyújtó, dinamikusan fejlődő, modern Magyarország jöjjön létre. Erre a magyarságát megbecsülő európai stílusra és magatartásra eddigi pályám példája gondolom garanciát is jelent. """ .

  Magyarország majdnem beledöglött a szoci féle jó létbe”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi edző a kuvaiti bajnokcsapatnál

A kuvaiti vízilabda nem tartozik a világ élvonalába, de az ottani sportvezetők mindent megtesznek azért, hogy országuk felkerüljön a sportág térképére. Tovább olvasom