Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Szőke filmje csak felnőtteknek

Szentes - Országszerte eddig húszezren látták Szőke András legújabb filmjét. A Bakkermannt a szemletanács mégsem engedte vetíteni a versenyfilmek között, az indok: az alkotás „öncélú örömködés”.
A film rendezője erre azt mondja, nem azért korhatáros a film, mert szexjelenetek vannak benne, hanem egyszerűen azért, mert felnőtteknek szól. Négy szentesi is szerepel benne: Szőke és Badár mellett Zelei Gábor és Gáspár Tibor.

Az elmúlt három hét alatt húszezren látták a hazai mozikban Szőke András legújabb filmjét, a Bakkermannt. A rendező szerint nem elképzelhetetlen, hogy ez a film is eljut a Hasutasok nézőszámáig, nevezetesen legalább százezren fogják megnézni. A rendezőt mégis zavarja, hogy a Bakkermann nem került be az idei szemlére a versenyfilmek közé, a szemletanács szerint ugyanis nem üti meg a mércét. A filmkritikákat közlő weboldalakon olvasható legmesszebbre menő megfogalmazások szerint a Bakkermann „hónaljmirigy illatú olcsó elhülyülés", illetve „öncélú örömfilmezés", melyet „a koncepció teljes hiánya, hanyagul odakent jelenetekkel jellemez".

Gáspár Tibor, Stohl András és Badár Sándor. Jelenet a filmből. Fotó: DV
Gáspár Tibor, Stohl András és Badár Sándor. Jelenet a filmből.
Fotó: DV

Szőke András mindezekkel kapcsolatban azt mondta lapunknak: virtuális térben tényleg nem dekódolható. A plakátra nem azért van odaírva, hogy korhatáros, mert szexjelenetek vannak benne, hanem azért, mert olyan kérdéseket, képzettársításokat, utalásokat, szlengeket tartalmaz, melyeket csak az érthet meg, aki már tényleg felnőtt: ismeri a félelmet, az egyedüllétet, tudja, mi az a jövőkép vagy csoportlélektan. – Vélhetően ez az oka annak, hogy az úgynevezett információs filmet az Uránia moziban a versenyből kizárva három telt ház előtt vetítették, mert a felnőtteket érdekelte – mondta Szőke.

A szentesi moziban május 15-étől adják a filmet, mely bővérű humorral megalkotott mű, a rendező törekvése szerint kifejezetten szórakoztató. Alapvetően a vidéki emberről szól, a vidékről, melyből egyébként szellemileg és gyakorlatilag a főváros táplálkozik – véli Szőke.

Négy szentesi szereplő

A Bakkermann egy alföldi faluban játszódik, Csöröge Pista (Szőke András) kitalálja, hogy megsüti a világ legnagyobb kenyerét. Ebben barátjaként közreműködik Suzumi néven Badár Sándor, Kiskovász néven Zelei Gábor és Multiplex néven – mint egykori mozigépész – Gáspár Tibor. Az előbb felsoroltak egy iskolába jártak, a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba. Szőke és „alkalmi tettestársai" mellett a taliándörögdiek statisztálnak, és kaptak szerepet a Godot Dumaszínház tagjai is. A rendezőnek azonban most Gáspár Tiborral való közös munkája kapcsán korszakalkotó ötlete támadt: szeretné egy filmben összehozni Gáspár Sándort és Tibort. A fivérek utoljára főiskolás korukban játszottak együtt Szinetár Miklós Az erőd című filmjében. Korábban lapunknak Tibor úgy nyilatkozott: Sándorral megegyeztek abban, hogy mindkettejüknek tetsző történetben szívesen szerepelnének együtt.

Olvasóink írták

  • 1. kis timea 2008. május 30. 20:07
    „utatam a filmet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszó szökőkutak a Kurcán

Szentes - Kilenc méter magasra lövellik a vizet a lebegő szökőkutak Szentesen, a Kurcán. A majálisra készült el a látványosság, amely máris elnyerte a városlakók tetszését. Tovább olvasom