Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tamás bácsi átadta a stafétabotot

Szentes - Paulovics Tamás legalább négyezer szentesi óvodásnak segített abban, hogy megszeresse a vizet, és ne féljen a medencében. Most átadta a csoportokat egy kollégájának, de nem szakad el a sporttól.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Mindig is edzősködtem, az óvodásokkal 1995. szeptember 9-én kezdtem foglalkozni. Ekkor kerültem a szülővárosomból, Tiszaföldvárról Szentesre.

Az úszóovi akkoriban talán a főváros kivételével nem is létezett máshol az országban, a város érdeme, hogy megteremtette az egyedülálló lehetőséget. Takács Lászlónak és Gál Antalnak köszönhető, hogy meghonosodott a városban. Egy-két évvel korábban kezdték, mint ahogy én megkaptam a feladatot, szóval majdnem a kezdetektől ott voltam – emlékezett vissza Paulovics Tamás.

Az edző most kiszáll a medencéből, mert a sok évtizedes vízben tartózkodásnak meglett a hatása, az orvosa azt javasolta: ha nem muszáj, nem kellene már erőltetni. Az elmúlt másfél év igazán nehéz volt, emiatt a türelme is elfogyott időnként, végül meghozta az elhatározást, és ezentúl a partról segíti az úszóklub munkáját.

A helyét ideiglenesen Takács László veszi át. A foglalkozásokat a termálfürdőben tartják, Tamással ott már nem, a ligeti strandon viszont naponta találkozhatnak a szentesiek. – Szervezem az edzéseket, tanácsokat adok. Nem szakadok el sem a sportágtól, sem az óvodás úszástól, mert onnan merítjük az utánpótlást. Lászlónál nagyon jó kezekben vannak a kicsik, szereti a gyerekeket, ízig-vérig pedagógus – fogalmazott.

Paulovics Tamás a ligeti strandon segíti az úszóklub munkáját és szervezi az edzéseket. Fotó: Karnok Csaba
Paulovics Tamás a ligeti strandon segíti az úszóklub munkáját és szervezi az edzéseket. Fotó: Karnok Csaba

Ma már szinte elvárt, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, Szentes az úttörők között volt. Tulajdonképpen nem úszásoktatás ez, hanem vízhez szoktatás, pontosított. Nagyon jó dolog, hiszen van, aki itt éli át először az élményt, hangsúlyozta Paulovics Tamás.

 Az óvodások szerint

– Nagyon szigorú! – kacagott hangosan Áron, Olivér és Szabolcs – a Rákóczi utcai ovi nagycsoportosai –,amikor arról kérdeztük őket: milyen edző Tamás bácsi. A Lovacska csoportba járó három nagyfiú azt is elmondta, hogy az a nap a kedvencük, amikor a fürdőbe mennek. Ők már az ügyesek között, a belső pályán úszhatnak, és szemüveg nélkül is bele merik tenni a fejüket a vízbe. Náluk az a szokás, hogy az óvó néni is velük van a medencében, és segít a félősebbeknek. Laci bácsival is volt már foglalkozás, nagyon megkedvelték, újságolták.

Ha egy évfolyam átlagosan 200-250 gyerekből álló létszámát tekintjük, közel húsz év alatt legalább négy-, de az is lehet, hogy ötezer gyereknek adta meg ezt az örömet a most 60 éves szakember.

Közülük sokan később úszni is megtanultak, de valódi tudás ebből persze csak akkor lett, ha edzésre kezdtek járni, magyarázta. A legnagyobb élménye talán egy értelmi sérült kislánnyal elért eredmény volt: eleinte sikított a víztől, év végére úszott. Vagy a békakirályos játék, amikor a nejlonzacskóba csomagolt csokit keresve a félénkebb gyerekek is alámerültek.

A klubban most a legfontosabb feladat, hogy rendben lemenjen május végén a 18. Óvodától az olimpiáig nemzetközi úszóverseny. A városban Tamást a vers- és irodalomszeretetéről is ismerik. Ezentúl talán az ilyen rendezvényekre, a Krúdy Gyula Baráti Körre és a saját, ilyen téren való kiteljesedésre is több ideje jut majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítik a fiatalok útkeresését

Két éve indult a Fiatalok lendületben nevű kezdeményezés Szegváron. Tovább olvasom