Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Tévé előfizetés, utazási kedvezmény jár a hadirokkantnak

Szentes -Majd’ száz évvel ezelőtt ezer szentesi asszony vonult az utcára a csekély hadisegély miatt. Ma már csupán néhány hadiözvegy, -rokkant, volt hadifogoly él a városban. Utánanéztünk, ők mennyi juttatásban, kedvezményben részesülnek napjainkban.
1918. február 26–27-én, 95 évvel ezelőtt a hadisegélyes asszonyok nagyszabású tüntetést tartottak Szentesen. Az évek óta kereső nélkül, csekély hadisegélyből élő családok helyzetének javítása érdekében mintegy ezer asszony vonult az utcára, követelve, hogy „adják vissza uraikat, adják meg a békét, adjanak egyenlő hadisegélyt". A tüntetőket a csendőrség és a katonaság oszlatta szét - áll Labádi Lajos főlevéltáros, helytörténész 2013-as évfordulós naptárában.

Jeles szentesi évfordulók

Jeles Szentesi Évfordulók 2013. címmel Labádi Lajos szentesi főlevéltáros állította össze azt a naptárt, amely számos, a városhoz köthető esemény évfordulójáról számol be.. Januártól havonta dolgozunk fel egy-egy évfordulós szentesi eseményt, mai vonatkozásait is bemutatva.  

A két világháború ma is élő hadirokkantjait, -árváit, özvegyeit az állam rendszeres havi járadékkal segíti. Mára a volt hadifoglyok száma is erősen megcsappant, hadiözvegyből, -rokkantból pedig alig élnek Szentesen. 1993. májusában 108 fővel megalakult a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének Szentesi Szervezete, mely magába foglalja az egykori foglyok mellett a háborús rokkantakat, özvegyeiket is. Feladatuknak a bajtársak és családtagjaik kárpótlási eljárásának segítését, különösen a mozgássérültek tekintetében, tekintették.

Élete és fogsága történetét egy könyvben évekkel ezelőtt összefoglalta, de kiadásra formai okok miatt soha nem került sor.
Élete és fogsága történetét egy könyvben évekkel ezelőtt összefoglalta, de kiadásra formai okok miatt soha nem került sor.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
A rendszerváltás utáni években az érintettek kárpótlása megkezdődött, ám a Nyugatra hurcolt katonák, leventék jóval kevesebb pénzt kaptak, mint a Keleten raboskodott sorstársaik, holott őket is ugyanolyan körülmények között hurcolták el és kerültek fogságba. Csak 500, esetleg 750 forint nyugdíj kiegészítést kaptak havonta. A szentesieknek – akik közül többen „Nyugatosok voltak"-, nem tetszett a döntés, viszont büszkék arra, hogy 1995. május 9-én, egy évvel az országos döntést megelőzve, az I. és II. Világháborús Hősök Emlékművét megkoszorúzták- a majdani Hősök Napja alkalmából- emlékezik vissza Nagy Iván Zoltán, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének Szentesi Szervezetének elnöke. Elmondása szerint a helyi szervezetnek ma három hadifogoly és két hadiözvegy tagja él. Korábban havonta tartottak összejöveteleket, az elnök kezdetben Darabos József volt, tőle vette át a stafétát Zoltán bácsi, kinek mára egészségi állapota kissé meggyengült. A 83 éves elnök a szerbiai novi- pazari malmász dinasztia sarjaként 15 évesen került kalandos körülmények között Dániába, megjárva leventeként Németországot a nyilasok jóvoltából, akik reptéri takarítási munkálatokra fogták. Dániából gyalog indult haza bajtársaival együtt 1945-ben, amikor angol fogságba esett a német határnál, és a shürpelshili lágerbe, majd az eselheidei fogolytáborba került, ahol bajtársaival együtt munkaszolgálatot teljesített a Rajna csatornaépítésénél. Két év múlva tért haza. Élete és fogsága történetét egy könyvben évekkel ezelőtt összefoglalta, de kiadásra formai okok miatt soha nem került sor.

Illetmények

Az 1994. évi törvény szabályozza a két háború hadirokkantjainak és családtagjaiknak járó illetményeket és a járadék mértékét is. A járadékban részesült hadirokkant halála esetén temetési hozzájárulást kell folyósítani annak, aki igazolja, hogy a temetés költségeit fedezte. A hadirokkantat bármely betegségével kapcsolatban térítésmentesen illeti orvosi alapellátás, intézményi (kórház, szanatórium, gyógyfürdő, terápiás ellátások), fogászati, valamint szociális intézményi ellátás.

A hadirokkant és hadiözvegy térítésmentesen veheti igénybe mind a helyi, mind a helyközi tömegközlekedési eszközöket. Háztartásonként egy televízió műsorvevő készülékre kiterjedően mentes a televízió előfizetési díja alól, helypénz megfizetése nélkül árusíthatja saját kisipari és mezőgazdasági termékeit, terményeit a piacokon és a vásárcsarnokokban, pénzellátásban részesülő hadirokkant, hadiözvegy alanyi közgyógyellátásra jogosult. A hadigondozás során az ellátások és kedvezmények a nyugdíj nagyságától függetlenül illetik meg a jogosultakat. Minden hadigondozotti pénzellátás adómentes.

A hadirokkantakat öt járadékosztály szerint segíti az állam. 2012. januártól a hadirokkant járadékok jelentősen megemelkedtek, maximum 59850 forint lehet a nyugdíj mellé kifizetett járadék. A hadiözvegyet havi rendszeres járadék illeti meg, összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 75 százaléka - áll a hatályban lévő 1994. évi XLV. törvényben, mely a hadigondozásba való vételt taglalja. A hadiárvát havi rendszeres járadék illet meg. Hadigondozott családtagnak számít a szolgálat következtében meghalt személynek, illetve hadirokkantnak az általa életében ténylegesen eltartott, 60. évét betöltött, vagy legalább 67 százalékbanban csökkent munkaképességű szülője, nagyszülője, testvére és féltestvére, akit havi rendszeres járadék illeti meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a gyerek, sok a praxis

Egy év alatt egy kisebb osztálynyival, 205-ről 187-re csökkent a városban anyakönyvezett újszülöttek száma. Tovább olvasom