Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Vadászok, polgárőrök és rendőrök üldözték a két moldáv migránst

Szegvárnak is lett migránstörténete. Ott két moldáv járt illegálisan a nyár végén. Vadászok, polgárőrök és rendőrök vették őket üldözőbe. A polgármester szerint a jövőben is előfordulhatnak hasonló esetek. Ezért és a külterületi javak megvédéséért is mezőőrséget hoznának létre.
– Sajnos valószínűleg a jövőben is számítanunk kell migránsokra a külterületen, mint ahogy ez augusztus végén elő is fordult – ezt Gémes László, Szegvár polgármestere mondta a pénteki testületi ülésen. Többek között ezzel indokolta, hogy jó lenne, ha a településen a polgárőrség mellett mezőőrség is működne, hogy a külterületen megvédjék az embereket és a javakat.

– A fiammal azon az augusztus végi kora estén a vadásztársaság fácántelepe felé autóztunk, hogy becsukjuk a madarakat – mesélte lapunknak Gémes László. – Egy barátom, aki szintén vadász, a tanyája felé hajtott. Láttuk, hogy megállt a tanya felé vezető behajtó úton, és kiszállt. Megkérdeztük, minden rendben van-e. Kiderült, hogy az egyik motorja ott hevert kint. Beljebb pedig a másik, ami arra utalt, valaki járt ott. Akkor észrevettünk két embert, aki menekülni kezdett. Ha öt perccel később megyünk, elvitték volna a motorokat – magyarázta Gémes. – Utánuk eredtünk az autóval, majd a fiam követte őket futva, én pedig felvettem a kapcsolatot a körzeti megbízottal. Közben a gyermekem is telefonált, hogy a két férfi nem magyarul beszél, és bottal hadonászik. A szeméttelepi út melletti erdősávba menekültek. Addigra már kezdett sötétedni. Mi pedig a közben odaérő vadásztársakkal, polgárőrökkel, a körzeti megbízottal és egy szegvári lakhelyű rendőrrel együtt 10 perc alatt 11-en gyűltünk össze. Végül mire besötétedett, sikerült kiterelni a férfiakat az erdősávból. Megsajnáltuk őket, vizet adtunk nekik, mert láthatóan nagyon kitikkadtak. Angolul nem tudtak, románra, oroszra hasonlító nyelven beszéltek egymással. Az egyik moldávnak, a másik pakisztáninak vallotta magát. Később kiderült, hogy mindketten illegális moldáv migránsok. Őriztük őket, amíg a szentesi rendőrök a helyszínre nem értek.

A rendőrség közleményéből megtudtuk, mivel a két határsértő nem tudta sem a személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodását igazolni, ezért visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

– Részben az esetleges jövőbeni hasonló esetek megelőzésére is jó lenne a mezőőri szolgálat. Korábban, 3-4 éve többször is előfordult gázolaj-, szivattyúlopás, amit nem migránsok követtek el. A gátőr jelezte, előfordul, hogy sötétedés után a gáton kivilágítatlan autókat lát jönni-menni. Ki tudja, kik lehetnek és mit akarnak – mondta a polgármester.

Gémes László hozzátette, a novemberi ülésen szeretnék előterjeszteni a mezőőrkérdést, és ha a képviselők is egyetértenek vele, akkor január 1-jétől működhet a szolgálat. Addig is éjjellátó készüléket vásárolnak, amit több szervezet is használhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevezetnék az ebédszünetet a szentesi HMG-ben: a diákok tartanak a rövidebb szünetektől és a hosszabb tanítási naptól

Bevezetnék az ebédszünetet a szentesi HMG-ben: a diákok tartanak a rövidebb szünetektől és a hosszabb tanítási naptól
Eddig nem volt ebédszünet a szentesi gimnáziumban, most próbaképpen bevezetnék. Tovább olvasom