Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Várat magára a szentesi telep korszerűsítése

Szentes - Újabb pályázati kiírásra vár a szentesi önkormányzat a szennyvíztisztító korszerűsítésére, mert a legutóbbi felhívás szerint egymilliárd forint körüli összegű önrészt kellene vállalnia a városnak. Az unió ugyanis nem támogatja, sőt bünteti az ipari szennyvíz befogadását.
Nem sokáig halasztható a szentesi szennyvíztisztító rekonstrukciója. A berki városrészben az 1960-as években létesített telep technológiája ugyanis nem felel meg az uniós előírásoknak. A kapacitásával viszont nincs gond, még akkor sem, ha a hároméves csatornaprogram eredményeként 5500 háztartást csatlakoztatnak a hálózatra. Sőt az utóbbi időben olyan tendencia is megfigyelhető, hogy a kiadások csökkentése érdekében kevesebb vizet használ a lakosság egy része, így a szennyvíz töményebb állapotban jut el a berki tisztítóba. De nem is e kommunális szennyvízzel van a baj, hanem azzal, amely üzemekből kerül a telepre. A Szentesvíz Kft. vezetője, Ikládi András lapunk érdeklődésére elmondta: a befogadott mennyiségnek az ipari szennyvíz az egyharmadát teszi ki. Az unió azonban ezek kibocsátását nem támogatja, még akkor sem, ha az adott üzem úgynevezett előtisztítót működtet.

A berki telepen ipari szennyvizet is fogadnak.
Fotó: Tésik Attila

A kor színvonalának megfelelő technológiaváltás több szempontból is halaszthatatlan a naponta 10 ezer köbméter szennyvíz fogadására alkalmas berki telepen. A vonatkozó rendelkezések szerint az üzemet működtető kft. ugyanis évente emelkedő nagyságú bírságot köteles fizetni, mert a szennyvizet korszerűtlen technológiával kezeli. A büntetés összege 2009-ben elérheti a 80 millió forintot is. Ezt a Szentesvíz nem tudja kigazdálkodni. Az önkormányzatnak azért is lépnie kell, mert az üzem működési engedélye 2011-ben lejár. A város a telep korszerűsítésére pályázati forrásokat keresett. A modernizálás költsége számítások szerint elérheti a kétmilliárd forintot.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné lapunkat arról tájékoztatta: a pályázat előkészítése során derült ki, hogy az unió nem támogatja az ipari szennyvizet. Ezt úgy kell érteni, hogy lehet ugyan pályázni a tisztító modernizálására, ám csökkenne az elnyerhető összeg, és növekedne az önerő. A tervezett beruházás esetében a városnak így egymilliárd forintot meghaladó kiadást kellene vállalnia. Az osztályvezető elmondása szerint erre most nincs lehetőség. Abban reménykednek, hogy kedvezőbb feltételekkel jelenik majd meg pályázati kiírás, amelyben kisebb önrészt várnak a pályázóktól. Kozák János, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke szerint is keresni kell a megoldást az üzem korszerűsítésére. Úgy véli: a technológiaváltáshoz esetleg megnyerhetnének egy társberuházót is, akinek érdeke, hogy szennyvize a berki telepre kerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankkártya-leolvasókat kér az okmányirodákba Szirbik Imre

Szentes - Az okmányirodákban bankkártya-leolvasó rendszer kiépítését szorgalmazta Szirbik Imre… Tovább olvasom