Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Viheti az értékeket a miniszter

Szentes - A szakma a józan belátásban bízik, és hisznek abban, hogy nem indul el a múzeumokban a szabadrablás. Egy új törvény okozott felzúdulást. Az intézményvezetők szerint talán mégsem olyan veszélyes a helyzet, mint ahogy látszik.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Az elmúlt években négy, ebből csak idén két átalakuláson ment át az intézményünk. Eddig álltuk a sarat: az ország 804 múzeumából talán 60-70 vidéki – köztük a szentesi – viselheti továbbra is ezt a nevet, a többi kiállítóhely, vagy összevont intézmény tagja lett. Félmillió tárgyat kezelünk, ezzel – a gyűjteményi nagyságot tekintve – az országos rangsorban az élmezőnyben vagyunk. Az új szabályoknak megfelelően mégis a kis múzeumok közé soroltak minket. Látszik, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, noha a kormányzat által most benyújtott költségvetési törvény alapján legalább a tavalyi állami támogatásra számíthatunk. A múzeumi törvény nemrég elfogadott új módosítása is aggaszt kissé – számolt be a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója, Béres Mária. Arról a – szakmai körökben nagy port vert – törvényről beszélt, amelynek az a lényege, hogy a mindenkori kulturális miniszter eldöntheti, jó helyen van-e egy kiállított vagy gyűjteményi tárgy. Ha úgy dönt, nem, akkor azt kiemelhetik a gyűjteményekből, és akár évtizedekig máshol mutathatják be a közönségnek. Ha pedig egy tárgyról nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy az az államé, elkérheti azt egy távoli örökös, aki „a tárgyra vonatkozó tulajdonjogát megfelelően valószínűsíti".

A szentesi tárház egyedülálló Koszta-gyűjteménnyel és nemzetközi jelentőségű régészeti anyaggal büszkélkedhet. Előbbit biztosan nem fenyegeti a kulturális einstandként is emlegetett veszély, a festmények ugyanis hagyatékozási eljárásban, bírósági ítélettel lettek a múzeumé, magyarázta Béres Mária. – Feltehetőleg állandó kiállításainkból sem emelnek ki tárgyakat, raktárakból azonban könnyebben. Ez veszélyes, hiszen a mozgatás, a szállítás, a levegőváltozás is árthat a leleteknek, valamint megbolygathatnak egy zárt, összetartozó gyűjteményt. Szerencsére úgy látom, a szakemberek józan óvatossággal kezelik a kérdést.

– Az olyan kis múzeumokat, mint a miénk, talán nem fenyegeti az a veszély, hogy áthelyezik a tárgyakat. Olyan jelentőségű kincseket, amelyre más intézmény komolyan szemet vetne, nem birtoklunk – osztotta meg véleményét a csongrádi múzeumigazgató, Illés Péter. A Tisza-parti város múzeuma több mint 100 ezer tárgyat felügyel, ezek többségében helyi néprajzi, régészeti, művészeti és történeti értékkel bírnak. Azt is hozzátette: azért ha esetleg megtalálnák Attila koporsóját, lehet, hogy néhány évig inkább titokban tartanák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekultiválják a szeméttelepeket

Tavasszal elkezdődik Délkelet-Alföld egyik jelentős környezetvédelmi beruházása, a bezárt szeméttelepek rekultivációja. Tovább olvasom