Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Viszi a belvíz a megélhetést is

Nagymágocs-Lajostanya - Október óta üres Móricz Jenő libatelepe. A Nagymágocs-Lajostanyán gazdálkodó őstermelő a belvíz miatt már a tartalékait éli fel. Bár már iszonya van a víztől, tart a száradás időszakától is: lehet, hogy azt már nem bírja ki az épület.
A nagymágocs-lajostanyai libaólban októberben voltak utoljára jószágok.
– Háromezer libát tartottam. A belvíz tavaly október óta okoz problémát – mondta lapunknak Móricz Jenő gazdálkodó. – Az utolsó turnus libámat akkor szállították el. Mélyalmos technológiával dolgozom. Ez azt jelenti, hogy nincs mindennap trágyázás, hanem naponta szórom fel szalmával a területet. Szállítás után a szokásos eljárás az, hogy kitakarítom az ólat, utána fertőtlenítem a területet, és jöhet a következő turnus kisliba. Most ez elmaradt. A trágya október óta az ólban van, mondhatni vízben áll, hiszen a víz az ól alá is szivárgott. Képtelenség elvégezni a munkát, nem lehet a géppel dolgozni.

Móricz Jenő hozzátette, október óta az elmaradt libanevelésből már legalább milliós a kára. A jelenlegi helyzet szerint egyhamar nem is tudja jószággal benépesíteni az istállót. A víz nemhogy csökkenne, már a kéthektáros termőterületét is elöntötte, amin kukoricát termelt volna.
– Most a tartalékaimat élem fel. A parasztember mindig előre gondolkodik, és félretesz a nehezebb időkre. Csakhogy a tartalékaim valószínűleg nem lesznek elegendők addig, amíg a belvíz visszahúzódik. – Az őstermelő elmondta, az ól falán már megjelentek a repedések. Ezt a katasztrófavédelmisek a hétvégén le is fényképezték. – A nagyobb bajok akkor jönnek elő, amikor már nem lesz belvíz, és szárad ki az épület. Félek, hogy azt már nem bírják ki a falak.

Móricz Jenő őstermelő gazdaságát október óta tartja fogságban a belvíz. A szerző felvétele
Móricz Jenő őstermelő gazdaságát október óta tartja fogságban a belvíz. A szerző felvétele

Móricz Jenő lajostanyai gazdasága az öntözőcsatorna közvetlen közelében van. – Ezt a csatornát nem belvízelvezetésre tervezték, hanem ellenkezőleg, öntözésre. Nem is arra lejt, amerre kellene. Most mindenki, a környék települései és a gazdák is ezen a csatornán akarják levezetni a belvizüket. Csakhogy a csatornának ez sok, túlcsordult. A kéthektáros földem ezért került víz alá. Azt nagy könyörgésre elértük, hogy a csatorna kezelője legalább a nádat levágta, de az kevés. Mélyíteni kellene a gödröt, hogy végre rendeződjön a helyzet – nyilatkozta a férfi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelnek a gázvezeték átvágása miatt

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, mert 2013 áprilisában Szegváron a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése során átvágtak egy gázvezetéket. Tovább olvasom