Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Botrány a SZIN-en: vége az éjszakai hangoskodásnak

Szeged - A lakossági panaszok miatt szombat éjfélkor befejeződik a SZIN. A koncertek egy része hamarabb kezdődik, de van olyan program, amit töröltek a szervezők.
- A fesztivál alatt - a város több pontján is - zajszintmérést végeztünk, és megállapítottuk, hogy hangosabb volt a megengedettnél - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Mózes Ervin.

A főjegyző szerint mindezt többször jelezték a szervezőknek, akik tudomásul vették és értesítették a különböző programok gazdáit, de nem mindenki csökkentette a hangerőt.

- Ezért döntöttem úgy, hogy szombat éjfélkor bezár a SZIN - tette hozzá a főjegyző.

A delmagyar.hu információi szerint több tucat panasz érkezett az önkormányzathoz. Úgy tudjuk, hogy a belvárosiakat, a Klinikák környékén élőket, a felsővárosiakat, a tápéiakat, sőt még a Rókuson élőket is zavarta a fesztivál.

Értesüléseink szerint felmerült, hogy jövőre egyáltalán megrendezzék-e a nyárzáró fesztivált. Többek szerint azonban nem a SZIN-t kellene megszüntetni, csupán más helyszínre költöztetni, ahol a hangos zene nem zavarja a városban élőket.

Szombaton a nagyszínpadon a sztárfellépő, a Guano Apes 21.15-kor kezd 22.45 helyett. A Void és a Dystopia elmarad. A Pepsi színpadon elmarad a 6test. Ott minden más zenekar előrébb jön. Nem zenél az A38 sátorban az  olasz dj Spiller.

A SZIN közleménye

A Szegedi Ifjúsági Napok zárónapján a szervezők több színpadon is műsorváltozást hajtottak végre, miután Szeged jegyzője úgy határozott, hogy éjféltől a zenés műsorszolgáltatást be kell fejezni - áll abban a közleményben, melyet Dömény Ágnes, a rendezvény pr- és marketing munkatársa szombaton kora este többek között az MTI-hez is eljuttatott.

A szervező kifejti: már hetedik éve, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok a mostani helyszínen, a belvároshoz közel, az Újszegedi Partfürdőn várja látogatóit. Az elmúlt évek során a lakosok többsége elfogadta, sőt büszke is arra, hogy egy országosan ismert kulturális rendezvénynek ad helyet a város. A SZIN évről évre több látogatót vonz Szegedre, idén már 60 ezret meghaladóan érkeztek a Tisza-parti városba.

A komoly turisztikai vonzerőnek számító fesztivál szervezői mindig arra törekedtek, hogy a környék lakóit a lehető legkisebb mértékben zavarják, ezért folyamatosan mérték a zajszintet, s amennyibentúllépést észleltek, korrigálták a hangerőt - hangsúlyozta Dömény Ágnes. Így tettek most is, és a mérési eredmények dokumentációjából kiderül, hogy idén sem lépték túl a megengedett decibelhatárokat. A zajszakértő jelentésében egyértelműen az áll, hogy a korábbi éveknek megfelelő volt zajterhelés ebben az évben is, amely a törvényi kereteket nem lépte át.

A változások

Változások. Nagyításhoz kattinston a képre!
Változások. Nagyításhoz kattintson a képre!

Változások. Nagyításhoz kattinston a képre!
Változások. Nagyításhoz kattintson a képre!

Olvasóink írták

711 hozzászólás
 • 711. Narsil 2009. szeptember 01. 17:52
  „667. Conquer 2009.08.30. 19:58
  ,,Aha. Teljesen feleslegesen szereztem diplomát, mert buta vagyok... "

  Érdekes. Azt mondtad, hogy csak azért járnak az emberek egyetemre, hogy ne kelljen dolgozniuk. Te is ilyen lettél volna? :O”
 • 710. northerina 2009. szeptember 01. 17:36
  „most olvasom az újságot és szomorúan veszem észre h csak itt Szegeden rinyálnak az emberek:( sem tokajban (ugye hegyalja feszt amin mellesleg szintén ott voltam:P)nem zavarta az embereket pedig már 10. alkalommal rendezték meg.ugyan ez a helyzet újvidéken ahol az Exit fesztet csinálják.ott még külön örülnek is neki mert tudják hogy milyen sok bevételük lesz..nem tudom hogy itt szegeden,miért ilyen hisztisek az emberek??:s”
 • 709. pj10 2009. szeptember 01. 14:17
  „Nem attól lesz jó a zene, hogy bömböl a dob meg a basszusgitár.
  Nem bunkók a beszóló emberek, csak zavarta őket a este 10-től hajnal 4-ig az egyforma és túlhangos hangos ütem.
  Belegondoltál abba, hogy te sem szereted, ha ráderőltetnek valamit?
  Szerintem lehetett volona halkabb a zene, nekem is megfájdult tőle e fejem, pedig fiatal vagyok.”
 • 708. MP 2009. szeptember 01. 11:40
  „Kész röhej. A két nagy színpadon, ahol a leghangosabb volt a zene, minden nap véget értek a koncertek éjfélkor, jó néha volt pár perc csúszás, de nem több.
  És ha mi, akik ott dekkoltunk a "C" szektorban, sátorban, ami vajmi kevéssé rekeszti kívül a hangerőt tudtunk aludni éjszaka, akkor nekem senki ne dumáljon, hogy szenvedett négy teljes napig.... Oda ne rohanjak! Nem értem a szegedi embereket, talán kicsit észbe kellene kapni. Négy teljes nap, nem több. Ennyire nehéz kibírni, muszáj ennyit rinyálni neki?”
 • 707. szegedix 2009. szeptember 01. 09:59
  „Én a Tisza parton lakok. Első nap tényleg hangos volt a zene. A többi napon el lehetett viselni. Szerintem jó ez a helyszín. Nem kellene őket kitelepíteni. Ennyit el lehet viselni a lakosságnak. Innen mégis könnyebben megy haza gyalog is.”
 • 706. man 2009. augusztus 31. 22:44
  „Mi lesz ha valaki egy választási rendezvényt jelent be, hogy túl hangos a szónok?”
 • 705. northerina 2009. augusztus 31. 18:03
  „...,,50 ezer polgár szenved az 5ezer szórakozásáért?!.." by: dr. szabó lászló szögedi védegylet

  csak gratulálni tudok :D”
 • 704. Cukorfalat2 2009. augusztus 31. 15:09
  „704. :D :D :D Valamit szerintem összekutyultak, nem? :D :D :D És szenvedő? Azért ez már kicsit sok(k)...”
 • 703. northerina 2009. augusztus 31. 15:02
  „délmagyarban is jól megírták a szegény szenvedő nyárspolgárok búját baját.kicsit morbidnak érzem hogy olyan számokat írnak miszerint 5ezer szórakozó és 50ezer szenvedő lakos...:O”
 • 702. northerina 2009. augusztus 31. 15:00
  „A disco azért merőben más.ott monoton tucc tucc zene megy.Ez viszont egy nagy volumenű fesztivál rengeteg féle zene stílussal,programokkal.régen lehet elég volt csak éjfélig ropni,ma már egy gyerekidőnek számít.de talán már kár ezen vitatkozni mert jövőre úgy is lesz SZIN a síró rívó irigy kötekedő ember meg majd valamilyen úton módon kibírja.mert olyan halkra nem lehet vinni a hangerőt hogy sehova se hallatszódjon el.képtelenség.”
 • 701. Bond 2009. augusztus 31. 12:19
  „Régen a diszkó 8-9 óra körül kezdődött és éjfélre vége volt. Ezt a szokást visszahozva megoldódna minden hangerőprobléma a fesztiválokon is. Biztos sokkal felnőttesebb dolognak tűnik egyeseknek éjfélkor kezdeni a bulit, de szerintem nem olyan nagy áldozat lemondani erről. Sőt, bár ezt még kimondani is szörnyű: nappal is lehet koncertet rendezni. ;-)”
 • 700. harcsabajusz 2009. augusztus 31. 11:14
  „Nyilván meg lehet technikailag oldani, hogy a megengedett határértékeket ne lépje túl a hangerö, illetve egy bizonyos idöpont után moderato hangnemben menjen a buli. A polgármester erre ígéretet is tett. Ok, remélem jövöre jobban figyelnek. De a jegyzö igazán bunkó módon avatkozott közbe.
  A lényeg viszont nem ez, hanem egy kezdödö politikai játszma: legyen vagy ne pár napig több tizezres fiatal Szegeden, akik esetleg polgárpukkasztó módon viselkednek (egy részük, és nagy valószinüséggel csak pár napig, utána suli, meló, stb.). Legyen-e befolyása az ilyen értekeknek, viselkedési, gondolkodási módoknak egy közel kétszázezres városban, ahol ezért jópár diák is megfordul. Ha jól értem, Botka szerint igen (esetleg némi korláttal), a FIDESZ és JOBBIK szerint nem. Vagyis kezdödik a politika egy mindezidáig teljesen (?) politikamentes eseményen. Kár. Örülnék ha politikamentes maradna ez a fesztivál.
  Amúgy meg örülni kéne ha egyáltalán több ezer ember idejön Szegedre, van amiért érdemes idejönni, ennek híre van, és ez nem semmi. Aki jól érzi magát egy ilyen bulin, késöbb is szivesen jön. Ezt meg kell becsülni, nem betartani az egésznek. Amúgy meg miért jönne ide sokezer fiatal turista? Tengerpart, óváros, hegy és borvidék nincs. Legalább ESEMÉNY legyen. És nem is akármilyen. Ne vágjuk már magunk alatt a fát!!!”
 • 699. papsajt 2009. augusztus 31. 10:39
  „Tolerancia hiány van! Szerintem nem volt hangosabb mint a szabadtéri, de azt is elviselem,mert nem vagyok pusztalakó. Városban lakom,ahol vannak zenés rendezvények. Kultúráltabb volt a szervezés,mint egy sörfesztiválon. Jó volt itt minden, a fiatalok buliztak, a begyepesedetteknek meg semmi nem tetszik soha.”
 • 698. burkazoltan 2009. augusztus 31. 10:31
  „692. hozzászólás hb 2009.08.31. 01:17

  és ezért a fiatalok ne szórakozzanak?
  ők is voltak filatalok, lesznek fiatalaok, illetve voltak egészségesek(remélhetőleg lesznek is még)!
  tehát semmitmondó a dumád!
  Gáz!! akkor itt berényben a csángót is bekéne tiltani, ami egy hétig a főtéren üvölt, a város legközepében, utcabál, koncertek, senkinek egy szava sincs pedig van akinek az ablakától 50 méterre van a koncert..

  Tudják h ezt évenete elkell viselni, vagy esetleg őis kinéz inkább a lázadás helyett!

  szóval éljen a SZIN és nagyons zánalmas hogy ilyenen kell vitatkoznunk!
  jövőre is hangoskodunk!”
 • 697. mohika 2009. augusztus 31. 09:53
  „Én az elmult években rendszeres fesztíválozó voltam. Az idén sajnos nem sikerült kint lenem a színen. Tápéi lakos vagyok és tény, hogy tényleg hangos volt a zene, de engem csak anyiban bántott a adolog, hogy nem lehetem kint. Sajnálom azokat a fiatalokat akik esetleg azért dolgoztak egész nyáron, hogy a végén majd egy jót szórakozhassanak, és végül a munkályuk gyümölcsét a bürokrácia rohasztotta meg. Remélem azért sikerült mindenkinek jó tapasztalatokat is szereznie, és hogy jövöre a szegedi ifjusági napok nem az ország zajSZINt fesztiválja lesz.”
 • 696. Cukorfalat2 2009. augusztus 31. 09:02
  „Persze, rögtön tiltsák be, zárják be, halkítsák le... Sok embernek zéró a tolerancia szintje, és a kompromisszum készsége. Mert ide kompromisszum kell, nem más. Egy olyan megoldás, ami mindenkinek jó. És ez nem azt jelenti kedves "hb", hogy csak a te ötleted a megoldás (zárjuk be), vagy csak a nemtomkié a jó megoldás (menjen csak tovább úgy, ahogy eddig), hanem az, hogy hb is tudjon aludni, meg akik szeretik ezt a fajta rendezvényt, azok is jól érezzék magukat. Aki ezzel nem ért egyet, az már tényleg nagyon begyöpösödött, önző, magánakvaló ember.”
 • 695. northerina 2009. augusztus 31. 01:37
  „moderálva sértő”
 • 694. hb 2009. augusztus 31. 01:30
  „moderálva”
 • 693. northerina 2009. augusztus 31. 01:26
  „ott pont életemnek hívtalak de sebaj :D amúgy meg csak bókolgatok neked (némi iróniával remélem érzed).”
 • 692. hb 2009. augusztus 31. 01:18
  „692, ne szivezz nekem, nem áll jól neked”
711 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden forgat a Magic Boys stábja

Szegeden találkozott először a Magic Boys című, angol–magyar–kanadai koprodukcióban készülő vígjáték stábja. Tovább olvasom