Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Sátras hot-dogosok és koleszos fénytechnikusok a SZIN-en

Kollégiumban, panzióban és a fesztivál területén is laknak a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) dolgozók. Van, aki Isaszegről jött hot-dogot árulni.
- A női részen lakunk, de ez egyáltalán nem zavar – mondja Heller Bertalan. A nagyszínpad egyik fénytechnikusa két kollégájával a közeli Móra Ferenc Kollégiumban kapott szállást a SZIN idejére. Kurucsai Jánostól, a SZIN sajtófőnökétől megtudtuk, mintegy 50-60 fős technikai személyzet elhelyezéséről gondoskodtak. A három fénytechnikushoz hasonlóan a kollégiumban és a Partfürdő faházaiban is laknak háttérmunkások. Bertalan és kollégái, Lenzsér Attila és Hámornyik Balázs egy szobában alszanak, mint mondják, tetszik nekik a szállásuk. A nap végén, ha marad idejük, bulizni is elmennek, a nagyszínpadon este 11-kor érnek véget a koncertek. Néhány napja Bertalan születésnapját is megünnepelték.

- Isaszegről, Kókáról és Dányról jöttünk Szegedre – mondja Turi Gábor, aki amerikai hot-dogot árul a SZIN-en. Négy családtagja illetve barátja dolgozik vele, három standjuk van. Ők kisátraztak a Partfürdőre, 10 méterre laknak az egyik mobil büféjük mögött. Mint mondják hajnali 5-ig dolgoznak, bulizni már nem marad erejük. Egyszer tudtak a héten elmenni a silent discoba, de táncolni már nem maradt erejük. Hoztak magukkal kotyogós kávéfőző, praktikus, kempingezős tárgyakat.

egy kocsiból átlagosan 400 hot-dogot adnak el.
Egy kocsiból átlagosan 400 hot-dogot adnak el.

- Bent tisztálkodunk, a legegyszerűbb, ha munka után megyünk, mert olyankor nincs sor a zuhannyzóknál – magyarázza Turi Gábor. Csapatával a magyar fesztiválokat járják, a debreceni Campusra, az EFOTT-ra és a rakamazi Hegyaljára. Mint mondják, naponta egy kocsiból átlagosan 400 hot-dogot adnak el. Nem ezt eszik, a városba járnak ebédelni. A szomszéd büfében dolgozóktól megtudjuk, ők a városban, egy panzióban szálltak meg.

Holnap azonban mindenki hazaköltözik, este véget ér a fesztivál, a Qumbyvel és a Vad Fruttikkal zárul a SZIN.

Mobil erőmű a SZIN-en

Újfajta csapat állt össze a SZIN-en: Paks kosarasai, Kovács Ákos, Medve Máté és edzőjük, Dzunics Braniszlav a a szegedi fesztiválon is fellépő Random Trip örömzene-együttes vezetőjével, Delov Jávorral virtuálisan átvették az irányítást a Paksi Atomerőmű vezérlőpultja felett, az erőmű a interaktív kiállításán. Megtudták, milyen érzés a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni, hogyan sötétülne el az ország és hogyan nőne az áram ára, ha csökkentenék az erőmű teljesítményét. A Jövőnk Energiája Interaktív kamion a a Fishing on Orfű, az EFOTT és a VOLT fesztivál után ma még a Szegedi Ifjúsági Napokon várja az érdeklődőket. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállítást felkereső érdeklődők azt is megtudhatják, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákos, te nem parodizálsz

Jó lett volna valami rosszat írni Ákosról, de ennyire pozitívan még sosem csalódtam előadóban. Tovább olvasom