Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

99 év után azonosították a Titanic egy másfél éves áldozatát

Halifax – Kilencvenkilenc év elteltével sikerült azonosítani a Titanic egy áldozatát: kideríteni egy másféléves fiúcska kilétét.
Az elsüllyedhetetlennek kikiáltott hajóóriás 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és másnap hajnalra elsüllyedt. Fedélzetén 2209-en voltak, 1497-en a tengerbe vesztek, köztük a 19 hónapos angol Sidney Leslie Goodwin. A szőke gyermek holttestét egy héttel a katasztrófa után emelte ki egy mentőhajó legénysége az óceánból. Halifax egyik temetőjében helyezték örök nyugalomra a Titanic számos más áldozatával együtt.

A fiúcskát svédnek – „nevezetesen" Gösta Leonard Palssonnak – gondolták, mert egy olyan asszonyt – Alma Palssont – véltek anyjának, aki szintén a szerencsétlenség áldozata lett, és akinek a zsebében 4 gyerekjegyet találtak. Valamennyien a nő gyerekei voltak. Az asszonyt azután a fiú közelébe temették, de mivel nem tudták biztosan, ki a gyermek, annak sírkövén neve helyére „Ismeretlen" felirat került. A fiúcska azonosításának tudományos kísérlete egy évtizede kezdődött.
Kihantolták maradványait a Palsson család leszármazottainak engedélyével. A koporsóban csupán egy 6 centis karcsontdarabot és három fogat leltek, ám ennyi is elég volt a DNS-vizsgálathoz.

Egyértelműen kiderült: a gyermek anyja nem Alma Palsston. Ezek után a kutatók – az utaslista és más dokumentumok révén – két fiúcskára szűkítették a lehetséges személyek „körét": a 13 hónaposan elhunyt finn csöppségre, Eino Viljami Panulára és a brit Goodwinre.

Egy szakértő úgy találta a fogak alapján, hogy a gyermek nem lehetett 15 hónaposnál idősebb, ezért 2004-ben finn „lett" az ismeretlen fiú. Kételyek maradtak azonban több kutatóban, különösen azután, hogy előkerült Goodwin cipőcskéje, amelyet valaki hajdanán megőrzött, idővel pedig múzeumba küldött. A lábbeli túl nagy lett volna egy 13 hónapos gyerekre, ezért az angol „vonal" került előtérbe. Újabb DNS-elemzések révén – melyet már az Egyesült Államok hadseregének laboratóriuma végzett – immár 98 százalékos valószínűséggel állítható, hogy az ismeretlen gyermek Sidney Leslie Goodwin.

Egy rokona – a 77 éves wisconsini Carol Goodwin, aki a kis Sidney halálakor még nem élt – azt tervezi, hogy két könyvet ír a szerencsétlenül járt Goodwinekről. A kisebb kötet a – sokáig – ismeretlen fiúcskáról szól majd, a vaskosabb a famíliáról. Címe: Goodwinék a Titanicon: egy harmadosztályú család regéje. Goodwinéknak nem tellett drágább hajójegyre, harmadosztályon utaztak – jegyezte meg a kutatásról beszámoló Live Science című amerikai hírportál.

Olvasóink írták

  • 1. Történész 2011. május 01. 13:30
    „Kedves DM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Én ezt a cikket már 3 napja olvastam a www.mult-kor.hu oldalon. Kicsit le vannak maradva- remélem nem sértődnek meg.

    Itt elolvashatják a cikket:

    http://www.mult-kor.hu/20110428_azonositottak_a_titanic_ismeretlen_gyermekaldozatat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz éves a Nivea

Századik születésnapját ünnepli idén az emblematikus illatú, állagú és dobozú híres Nivea krém. Tovább olvasom