Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A gyerek tudatosabbá teszi a családot

A gyerekkel megváltozik a fontossági sorrend a kiadások terén.
Magyarországon még gyerekcipőben jár az iskolai pénzügyi oktatás, így nem csoda, ha a fiatalok úgy kezdik meg önálló életüket, hogy annak számos gazdasági vonatkozásával nincsenek tisztában. Általában az első gyermek születésekor változik a szemlélet, ekkortól kezdenek a szülők az öngondoskodási, befektetési lehetőségeknek utánanézni. Egy mediátor és a K&H Bank szakértője segítségével jártunk utána, milyen szempontokat érdemes megfontolniuk azoknak a fiataloknak, akik családalapításban gondolkodnak.

Számos európai országban – többek között Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban – évtizedek óta részét képezik a tanításnak a pénzügyi ismeretek. Magyarországon csak 2013 szeptemberében kezdődött el a téma alapfokú oktatása, így nem csoda, hogy a fiatalok a szülői házat elhagyva vagy el sem hagyva úgy kezdik meg önálló életüket, hogy senki nem tanította meg őket a pénz beosztására, a költségvetés tervezésre, az öngondoskodásra. A legutóbbi, 2011-es, a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja által középiskolások körében végzett országos felmérés során a megkérdezett diákok csak a kérdések felére tudtak válaszolni, 40 százalékuk rossz választ adott a nyugdíjjal, hitelkártyával, adóval, tőzsdével kapcsolatos kérdésekre.

A fiatalok az első években gyakran szórakozásra, utazásra költik a fizetésüket, és csak az első gyerek érkezésekor kezdik el tudatosabban tervezni pénzügyeiket. Ekkor – jó esetben - gondolnak arra, hogy a gyerekszoba bútorait pár évente cserélni kell, ahogy nő a gyerek vagy tovább bővül a család. A tudatosan tervezők elkezdenek a taníttatásra, tandíjra félretenni pénzt. Először kerülhet szóba a biztosítás, nyugdíj-előtakarékosság, befektetés kérdése. Ugyanakkor, ha az anyuka több évre kiesik a munkából, mert otthon marad a gyerekekkel, az ismét a családi költségvetés újratervezését vonja maga után.

„Fontos, hogy a párok megbeszéljék az anyagiakkal kapcsolatos elképzeléseiket rövid és hosszú távon egyaránt. Milyen lakásban gondolkodnak, milyen biztosításokat szeretnének kötni, esetleg jut-e rendszeresen egy állandó összeg életbiztosításra, lakás előtakarékosságra. Ma már szinte mindenki rendelkezik folyószámlával, így egy párnak érdemes azt is átgondolnia, fenntartják-e saját számláikat vagy közös számlát nyitnak, esetleg a két lehetőséget kombinálják. Ha gyerek születik, neki mikor kezdenek el és mekkora összeget félretenni" – mondta Gönczi Dorka, az Origomed párkapcsolati tanácsadója, mediátora.

„Számos élethelyzet adódik – a felnőtté válás, önálló életkezdés, családalapítás, gyes időszaka, egy esetleges válás, új család alapítása -, amikor újra és újra át kell gondolni a rövid és hosszú távú pénzügyi célokat. Ahhoz, hogy a felnőttek, szülők távlatokban tudjanak tervezni, számos pénzügyi fogalommal, lehetőséggel, kötelezettségekkel tisztában kell lenni: milyen adókat, járulékokat kell fizetni, miből tevődik össze a rezsiköltség, milyen kilátások vannak a nyugdíjas évekre vonatkozóan. Ezeket a szempontokat, a tudatos tervezést minél előbb el kell sajátítani, a legjobb, ha már az általános iskolában elkezdődik a pénzügyi oktatás. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő célja, hogy a diákok játékos formában megtanulják a legfontosabb fogalmakat és az ő szintjükön ki is próbáljanak bizonyos döntési mechanizmusokat" – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, a vetélkedő zsűritagja.

Olvasóink írták

 • 4. Pirát 2013. november 20. 18:40
  „csak a cikk címéhez: zseneális felfedezés ! szerintem szőke nőnemű lehetett a szerzője...”
 • 3. eternette 2013. november 20. 17:26
  „Nem értem, miért kell támadni a cikk tartalmát...Én ebben nem olvastam semmi olyat, hogy bárki is "dögöljön meg..." Rosszindulat, már megint...Csak nekem ne támadj, mert visszaszáll....”
 • 2. queenmargareth1 2013. november 20. 16:51
  „akinek meg nem adatik meg az dögöljön meg, ugye?:(nem elég a sokk, ugye?”
 • 1. mazsolaszolo 2013. november 20. 14:28
  „Ez nem igaz. A nárcizmus az nárcizmus, az önzés az önzés. Aki önző volt gyerek nélkül, az önző marad gyerekkel is. Max. a gyerek nem fog kapni, de neki akkor is "jár" az, amit megszokott.

  A vásárlói tudatossághoz nem a gyerek léte kell, hanem símán csak némi józan paraszti ész, beosztás és egy egész kicsike előrelátás, és a fogyasztások visszavétele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rihanna a csúcson!

Volt mit ünnepelni a hétvégén Rihannának, What Now című számát ugyanis több mint 15 millióan nézték… Tovább olvasom