Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Börtön vár a a letöltőkre Japánban

Október 1-jétől hatályos a japán szerzői jogi törvény idén júniusban elfogadott módosítása, mely a korábbiaknál jóval szigorúbban szankcionálja az illegális internetes letöltést.
A helyi zeneipar aktív lobbitevékenységének hatására megszülető új jogszabály bűncselekménnyé minősítette át a szigetországban egyébként már 2010 óta illegálisnak számító tevékenységet, melyért mostantól akár 2 év börtönbüntetést és 2 millió jen (mai árfolyamon körülbelül 5,65 millió forint) bírságot is kiszabhatnak - írja az itcafe.hu.

A globális összehasonlításban is drákóinak számító törvény célja, hogy megállítsa a zeneértékesítés forgalmának visszaesését az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb zenepiacaként nyilvántartott országban. A japán kiadói szövetség adatai szerint tavaly 16 százalékkal csökkentek a digitális eladások, miközben világszinten ez a szegmens 8 százalékos növekedést ért el. A szervezet statisztikájából az derül ki, hogy 2010-ben a japánok 4,36 milliárd fájlt töltöttek le illegálisan, és csupán 440 milliót úgy, hogy fizettek érte, azaz minden egyes vásárlásra 10 kalózbeszerzés jut.


Japánban a jogvédett tartalmak megosztása, internetes feltöltése eddig is bűncselekménynek számított, ez a tevékenység maximálisan 10 év börtönnel és 10 millió jenes bírsággal sújtható. A most életbe lépett módosítás újdonsága az, hogy immár az illegális forrásból származó fájlok letöltése is büntetőjogi kategóriává vált. Kritikusai szerint azonban a törvény szövege számos kérdést felvet, ezek közé tartozik az, hogy miként dönthető el egy fájlról, hogy az illegális forrásból származik. A jogszabály hatálya alá természetesen nemcsak a zenék tartoznak, hanem a filmek és az eddigi joggyakorlat szerint a videojátékok is. Fontos, hogy egy streamingre nem, csupán a „valódi letöltésre" vonatkoznak az büntetőjogi szankciók.

A módosítások júniusi elfogadását kiterjedt tiltakozáshullám követte. Elsőként egyes, a törvény mellett kiálló minisztériumok, pártok és szervezetek weboldalait érték támadások, majd az Anonymous csoport tagjai szerveztek tüntetést Tokióban. A széles körű konzultációt hiányoló japán ügyvédi kamara nyilatkozatban bírálta a jogszabály szigorát, azt hangsúlyozva, hogy az egyéni felhasználók által okozott kárral nincs összhangban a büntetőjogi felelősségre vonhatóság. A tiltakozáshullám azonban nem hozott eredményt.

A törvénymódosítás egyben tiltja a DVD- vagy Blu-ray lemezek másolásvédelmének megkerülését, a filmek számítógépre másolását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a legszebb brazil popsit - videó

A Miss BumBum fenékkirálynőt Sao Paolo városában koronázzák meg, és világszerte képviselheti a… Tovább olvasom