Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Klinghammer Istvánnak nincs Facebook-profilja

Szeged - Nem az interneten él közösségi életet a szegedi egyetem rektora, ahogy a felsőoktatási államtitkár sem. Tanulni életük végéig szeretnének – derült ki a témáról rendezett szegedi konferencián.
– Amikor kineveztek kutatás-fejlesztési helyettes államtitkárnak 2000-ben, kötelező volt közigazgatási szakvizsgát tennem. Ehhez el kellett végeznem egy féléves tanfolyamot – mondta Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora egy kétnapos szegedi rendezvény, a MELLearN házigazdája. – Ez a képzés volt az utolsó esemény, amikor valaki tananyagot nyomott a kezembe, és vizsgáznom kellett – emlékezett vissza. Hozzátette, az élethosszig tartó tanulás informális részét mindennap műveli. – Sokan vagyunk olyanok, akik életvitelszerűen tanulunk. Szerencsésnek érzem magam, mert sok egyetemistával van dolgom. Gyakran hallok tőlük olyan kérdést, ami magamtól nem jutna eszembe. A 80-as években például az elosztott visszacsatolású festéklézerről felhalmozott tudásomat mélyítette el egy ilyen kérdésnek a megválaszolása – mesélte a rektor. Elárulta, az internetet rengeteget használja, de közösségi oldalon nem regisztrálna, mert óvja a magánszféráját. A fiataloknak is azt ajánlja, figyeljenek jobban arra, mit tesznek közzé magukról az interneten. – Ha valaki a kocsmaasztalnál beszél szamárságokat, abból nem lesz baj. Ha ezt az interneten, a Facebookon teszi, abból rögtön probléma kerekedhet.

Klinghammer István és Szabó Gábor. Látod? Ilyenekkel foglalkozunk mi Szegeden - fizikus tanítja a térképészt. Fotó: Schmidt Andrea
Klinghammer István és Szabó Gábor. "Látod? Ilyenekkel foglalkozunk mi Szegeden" – fizikus tanítja a térképészt. Fotó: Schmidt Andrea

Idén nem jön kancellár az SZTE-re

Újságírói kérdésre válaszolva Klinghammer István elmondta, idén már biztosan nem érkezik kancellár a szegedi egyetemre, de ő mindent el fog követni, hogy a rendszer kiépüljön. Mint mondta, Pázmány Péter idejében már működött ilyen, kizártnak tartja, hogy most ne lenne sikeres.

A program az élethosszig tartó tanulást népszerűsíti, csütörtökön részt vett rajta Klinghammer István felsőoktatásért felelőt államtitkár is. A térképész végzettségű államtitkár elárulta, a 1960-as években szerzett tudására ma már nincs szükség. A szervezett és egyéni módon történő élethosszig tartó tanulás azonban segíti a fejlődést. – 1988-ban a Bécsi Egyetemen vettem részt utoljára egy három hónapos, szervezett képzésen. Ez azonban kevés, az élethosszig tartó tanulásnál egyéni képzésre is szükség van – mondta.

Klinghammer István a technikai fejlődést is követi, használja is az internet előnyeit. Élvezi, hogy Skype segítségével az ember akár mezítláb, a székében ülve is tarthat megbeszélést a kollégáival. Facebook-profilja azonban neki sincs, a kapcsolattartásra más eszközöket használ.

A felsőoktatási változásokról elmondta: az állam feladata a képzési szakok intézménytípusokhoz rendelése. Meg kell határozni, mely intézmények azok, amelyek a naprakész tudásanyag átadásával szakembereket képeznek az élet különböző területein. Közölte, okosan és célirányosan kell felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat, a tömeges képzés pedig nem mehet a tehetséges hallgatók oktatásának rovására.

Olvasóink írták

 • 5. pachakuti 2013. április 21. 21:02
  „- Miért? Nekem van?”
 • 4. tol 2013. április 21. 13:17
  „bántod a jó hír hozóját... nohát-nohát...”
 • 3. dondongó 2013. április 21. 13:06
  „Klinghammer Istvánnak nincs Facebook-profilja - gerince se nincsen...:-)”
 • 2. tol 2013. április 21. 11:16
  „"ezúttal a nyakazás elmarad..."”
 • 1. tzs_szeged 2013. április 21. 10:59
  „"Mint mondta, Pázmány Péter idejében már működött ilyen, kizártnak tartja, hogy most ne lenne sikeres."

  Te jó isten!

  Ez az őslény már akkor is élt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monodráma a Rongy kocsmában

A Szegedről elszármazott színész, a többek között az Argóból ismert Bicskey Lukács rendezte azt a darabot, amelyet jövő hét kedden mutatnak be a Rongy kocsmában. Tovább olvasom