Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Népszerű szabadegyetem

Szeged - Sikeresnek tartja a szegedi universitas Szadegyetem-sorozatát a programot indulása óta istápoló Rácz Béla általános rektorhelyettes. Szerinte a most induló hatodik szemeszter fölvillantja, milyen sokszínű a tudomány szegedi fellegvárában folyó munka.
– Szemeszterenként 600 hallgató és külső érdeklődő kíséri figyelemmel „élőben" a szegedi universitas szabadegyetemi sorozatát. De a VTV Szeged is rögzíti a programot, mely a második legnézettebb műsornak számít. Ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem www.u-szeged.hu/szabadegyetem weboldalán is visszakereshető minden előadás, illetve minden ahhoz kapcsolódó információ – sorolja Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese. A Kolozsvárról Szegedre költöző tudományegyetem legjelesebb oktatói a kezdetek óta fontosnak tartják, hogy megmutassák munkájuk eredményét az otthont adó város lakóinak. A legújabb Szabadegyetem hatodik szemeszterének előadásai igazolják, milyen sokszínű munka folyik a Tisza-parti universitas fala között. Idén is a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében, szerdánként 18 órakor kezdődik az előadás.

A vallási élmény sokfélesége – William James halálának 100. évfordulója címmel Máté-Tóth András tanszékvezető egyetemi tanár (BTK) előadásával szeptember 22-én kezdődik az új programsorozat.

Az erkölcs, a jog és az igazság összhangja a rendi magyar magánjogban címmel szeptember 29-én Homoki Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár (ÁJTK) beszél. Az alternatív tudományok „Kész átverés show"-járól október 6-án Sipos Pál egyetemi docens (TTIK) szól. „COPD – az alattomos gyilkos" az október 13-i est címe, előadó: Somfay Attila tanszékvezető egyetemi tanár (ÁOK). A Magzati genetikai diagnosztikát október 20-án Szabó János egyetemi tanár (ÁOK) ismerteti. Az E-számokról az élelmiszertechnológus szemével ismerkedhetünk november 3-án, előadó: Horváthné Dr. Almássy Katalin főiskolai tanár (MK). A november 10-i est címe: Nanotechnológia fizikus szemmel, előadója: Forró László egyetemi tanár (Lausanne-i Műszaki Egyetem). A kérdésre, „Matematikával a járványok ellen?", november 17-én Röst Gergely egyetemi adjunktus (TTIK) válaszol. A természetvédelem új paradigmáját november 24-én Bozsóné dr. Margóczi Katalin egyetemi docens (TTIK) mutatja be. A XXI. század új kihívása: a minimálisan invaziv sebészet – mondja december 1-jén Lázár György tanszékvezető egyetemi tanár (ÁOK). Mikor érzik jól magukat sejtjeink? – válaszol: december 8-án Szabad János egyetemi tanár (ÁOK). Az ásványok és kőzetek mint a képzőművészetek és a kultúra hordozóinak világába december 15-én Szónoky Miklós nyugalmazott egyetemi docens (TTIK) enged bepillantást.

Általánosan művelő tárgy Az SZTE Szabadegyetemének ez a szemesztere különösen a természet-és orvostudományok iránt érdeklődőknek kedvez, hiszen az előadások nagy része (9 előadás) ehhez a két területhez kapcsolódik. Ebben a félévben 600 hallgatónak nyílt lehetősége, hogy általánosan művelő tárgyként felvegye, és elvégezze a Szabadegyetem kurzust, és megkapja a háromfokozatú minősítés valamelyikét. Megfelelt minősítést az a diák szerezhet, aki a félév során részt vesz legalább 9 előadáson, és ezt személyes regisztrációval igazolja. A kiválóan megfelelt minősítést már nehezebb megszerezni, hiszen ehhez – a kötelező részvétel mellett – az előadásokhoz kapcsolódó on-line kurzustesztek közül legalább kilencet kell kitölteni hibátlanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Topon a szegedi egyetem

Szeged - Vidék-Magyarország lejobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem. Előkelő… Tovább olvasom