Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Nincs ebolagyanús hallgató Szegeden

Csongrád megye - A Facebookon terjed a hír: ebolagyanús beteget kezelnek Szegeden. Bari Ferenc orvoskari dékán ezt határozottan cáfolta. Eddig két külföldi hallgató miatt léptették életbe a megfigyelési protokollt, de mindkettőjükről bebizonyosodott, hogy egészségesek.
Amióta a külföldi diákok visszatértek Szegedre, folyamatosan bukkannak fel rémhírek a városba behurcolt ebolával kapcsolatosan. Elsőként az terjedt, hogy egy kisfiút szállítottak fel a halálos kór tüneteivel a fővárosba, a napokban pedig attól hangos a Facebook, hogy el akarják titkolni: ebolás beteget kezelnek az SBO-n.

Bari Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának dékánja kijelentette: ezeknek a híreknek semmiféle alapjuk nincs. – A legenyhébb jele sem merült fel annak, hogy Szegeden ebolafertőzött személy lenne – mondta.

A kidolgozott protokoll viszont jól vizsgázik, azt ugyanis néhány esetben már életbe léptették. Mint azt korábban megírtuk, az ebolával fertőzött területekről érkező egyetemi hallgatóknak elsőként egy kérdőívet kell kitölteniük. Ha kockázati tényezőt találnak, a hallgatót 21 napra járványügyi megfigyelés alá helyezik. Ilyen esettel még nem találkoztak. Szintén okot adhat azonban a gyanakvásra, ha ebolás területről visszatérő fiatal bármiféle panasszal keres fel orvost.

– Múlt héten egy afrikai diák panaszkodott rosszullétre. A tünetei azonban annyira enyhék voltak, hogy 24 órás megfigyelés után hazamehetett, hiszen egyértelmű volt, hogy más jellegű betegsége van. Egy másik diák pedig allergiás kiütésekkel jelentkezett, az ebolafertőzés tünetei közül azonban egy sem állt fenn nála – hangsúlyozta a dékán.

Bari Ferenc kiemelte: sok Szegedre érkezett diák a nyáron nem is járt otthon, máshol töltötte a szünidőt. Az ebola behurcolásának az elvi lehetősége is kisebb tehát annál, mint amire számítottak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnok léghajtányosok

A jövő mérnökeinek első alkotásai a léghajtányok. Tovább olvasom