Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Összegyetemi nyílt nap a TIK-ben: tudatosabbak a végzősök

Szeged – A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) tartozó valamennyi kar képviselőivel találkozhattak az érdeklődök az intézmény nyílt napján. Sokan csak érdeklődni jöttek, mert már eldöntötték, merre tovább.
– Négy karnak a standját látogattam meg, de csak érdeklődtem. Már van határozott célom, ez a pedagógusképző, a rekreáció szak – mondta a szegedi egyetem nyílt napján Pavlovics Bence. A végzős gimnazistával az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) rendezett egész napos eseményen találkoztunk.

A Dugonics András Piarista Gimnázium tanulója éppen a jogi kar asztalánál állt, amikor megszólítottuk, osztálytársaival érkezett az eseményre.

– Épp a gazdasági kar előadására tartunk, ilyenkor minden információ hasznos, így készülünk a jövő évre – hallottuk Bencétől, aki hamarosan nyelvvizsgázni is szeretne, ami pluszpontot érhet nyáron.

Összegyetemi nyílt nap a TIK-ben: tudatosabbak a végzősök. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A nyílt nap képzési kiállításán a leendő hallgatók mind a 12 kar és a tanárképző központ képviselőinek is feltehették kérdéseiket, négy helyszínen óránként kari tájékoztató előadásokon ismerhették meg mélyebben az SZTE képzési kínálatait.

+20

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája még múlt héten egyezett meg abban, hogy 2014-ben minden szakon lesz államilag finanszírozott hely. Nemrég dőlt el az is, hogy 20 ponttal, 260-ra nő a minimum ponthatár a felvételi eljárás során. Az általunk megkérdezett egyetemisták mindannyian tudtak a változásokról. A kormány november 27-i ülésén tűzi napirendjére az új felsőoktatási stratégiát.

– Sok kérdésük van, jó látni, hogy a fiatalok egyre tudatosabban készülnek a jövő évi felvételire. Nemrég készítettünk egy felmérést, ami arról árulkodik, hogy követik a felsőoktatásról szóló napi híreket, megbeszélik egymás közt, és otthon is értelmezik – mondta a jogi karon továbbképzési koordinátorként dolgozó Szabó Éva. Ő azt javasolta az érdeklődőknek, járjanak körbe minden lehetőséget, de végül hallgassanak a szívükre, úgy válasszanak szakot, életpályát.

Szabó Éva szavait a fogorvos-tudományi karnál sorban álló Lukács Henriett is megerősítette, aki egy kiskőrösi gimnáziumból érkezett. A 18 éves lány azt mondta, a tavalyi diáktüntetések óta sokkal aktívabban követik osztálytársaival a híreket. Olvasnak egyetemmel kapcsolatos portálokat, aztán az ott olvasottakat megbeszélik.

A nap végén Ti jöttök címmel interaktív beszélgetést tartottak a TIK-ben, amelyen közreműködött Martinek Tamás, az Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjában részt vevő egyetemi kutató is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuljon nyelveket!

A szegedi egyetem hallgatóinak a nyelvi felkészülésben az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet (IKI) nyújt segítséget. Tovább olvasom