Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Herta Müller is tiltakozik a marosvásárhelyi Gusa-szobor felállítása ellen

Marosvásárhely - Herta Müller Nobel-díjas író is csatlakozott azokhoz az értelmiségiekhez, akik Stefan Gusa tábornok mellszobrának marosvásárhelyi felállítása ellen tiltakoznak - írta a Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában.
A bánsági származású Herta Müller író, az idei irodalmi Nobel-díj nyertese is csatlakozott azokhoz az értelmiségiekhez, akik többek között Traian Basescu román államfőhöz, Emil Boc ügyvivő miniszterelnökhöz, a parlament két házának elnökeihez, Maros megye prefektusához és Marosvásárhely polgármesteréhez fordultak, kérve, akadályozzák meg az 1989 decemberi eseményekben vitatott szerepet játszó Stefan Gusa tábornok mellszobrának az elhelyezését.

Herta Müller támogatását a romániai Pro Europa Liga (PEL) elnöke, Smaranda Enache e-mailben kérte. A szintén Erdélyből Németországba áttelepedett Richard Wagner író is csatlakozott a tiltakozókhoz – mondta a lapnak Smaranda Enache.

Enache arra számít, hogy a helyi önkormányzat visszavonja a szeptemberben, kétharmados többséggel hozott határozatát a Gusa-szobor felállításáról.

Az egyik aláíró, Adrian Cioroianu volt külügyminiszter a Krónikának arról beszélt, hogy mindaddig, amíg nem sikerül teljesen tisztázni Gusának az 1989-es forradalomban betöltött szerepét, nem szabad erőltetni a tábornok kultuszának ápolását. "Azt hiszem, hogy Maros megyében vagy Marosvásárhelyen élt elég olyan kiemelkedő személyiség, akire a helyi közösség büszke lehet, és aki szobrot érdemelne" – mondta a lapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Markó: jó eredményt ért el az RMDSZ

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint jó eredményt ért el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség… Tovább olvasom