Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lazarevo: mindenkit ismernek, kivéve Ratko Mladicsot

Lazarevo - Csak az árusok hiányoznak a szerbiai Lazarevóból, és teljes lenne a "karnevál". Az egykori, háborús bűnökkel vádolt tábornokot, Ratko Mladicsot, rokonainál fogták el. A szomszédok sosem látták. Helyszíni beszámoló.
– Ne filmezze a házamat, ez magánterület – ordított az egykori jugoszláv főparancsnok rokonainak szomszédja, amikor az orosz Russia Today stábja a házához lépett. Haragjának nyomatékot is adott – a moszkvai operatőrt elkezdte rángatni, majd a szerb rendőrök a tv stáb segítségére siettek.

Azt is mondhatnánk, hogy ez volt az egyetlen „esemény", ami szombaton Lazarevóban történt. A háromezer lelkes dél-bánáti település tisztán szerb. A vasúttól alig kétszáz méterre lévő utcában a TV stábok miatt szinte megkétszereződött az ott élők létszáma – olasz, orosz újságírók, a BBC is a srebrenicai mészáros miatt érkezett Lazarevóba. Az egyébként a nyolcvanas éveket idéző település csöndben tűri a megnövekedett érdeklődést. Az Oázis presszó, egyébként városképi jelentőségű, fiatal pultos lánya is csak addig kedves, amíg meg nem tudja, miért jöttünk. Az ötven dináros török kávét még odaadja, de beszélgetni már nem lehet vele, visszaül a Politikát és a Blicet olvasni: mindkettő Mladics elfogásáról ír.

Megnéztük Ratko Mladic lakhelyét - Lazarevoban jártunk. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ahhoz a bizonyos házhoz közelítve az egyik ott dolgozó szerb kollégánk, angolul bemutatja a helyieket. Tőle tudjuk, a fehérpólós, passatos férfi egy helyi erősember, rendszeresen beleköt a sajtóba. Szombaton ez elmaradt. Az utcában közel húsz rendőr várakozik – nem tudni, kit, kitől kell megvédeni. A Horgoson felvett vajdasági barátunk, Hajnal Andor segít a fordításban. A megkérdezett helyiek nagyon közlékenyek – mindenről beszélnek, kivéve Mladicsról. Furcsa fintora a sorsnak, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics, a szintén háborús bűnös nevére hasonlító utcában fogták el. A lazarevói Vuk Karadzsics utca Radovan Karadzsicsot juttatta eszünkre, aki szintén a srebrenicai mészárlás felelőse.

Az egyik házba becsöngetve megtudtuk, mindenki ismer mindenkit. A szomszédok tudják, ki él mellettük, ennek ellenére nem is sejtették, hogy Ratko Mladics alig pár méterre lakik tőlük. Az egyik férfi a delmagyar.hu kérdésére csak annyit mondott: „Hagyjuk már az egész ’92–95-ös háborúsdit! Elég volt már ebből!" Az egykedvű férfi szerint nem jó, hogy elfogták az egykori katonát. A helyiek többször éreztették, tisztában vannak vele, hogy a munkánkat végezzük, de az ő életükben semmilyen változást nem hoz, hogy kiadják az egyik volt jugoszláv háborús bűnöst Hágának. Sőt, inkább szánakozást és meg nem értést láttunk a szemükben. Egy termetes, szakadt ruhás férfi szerint semmi sem változik a letartóztatástól.

Képek a tavalyi, a srebrenicai mészárlás megemlékezéséről.
Fotó: Segesvári Csaba

Szerb újságíró kollégánk szerint ez csak színjáték. Véleménye szerint a szerb kormány évek óta tudta, merre él Ratko Mladics, hiszen a rokonai lazarevóiak. Az ügynek újabb lökést az EU csatlakozási tárgyalások felfüggesztésével való fenyegetőzés, és a vízumkötelezettség visszaállításának réme adott. „Senki sem hiszi, hogy egy faluban ne tudnák: Ratko Mladics a szomszédjuk!" – fogalmazott.

A településen több felirat is arra utal, hogy a demokratikus, immár az Európai Unióra is nyitott többséggel szemben egy kisebbség hősként tiszteli Mladicsot és Karadzsicsot. A srebrenicai mészárost kiadják Hágának, bár több mint másfél évtized elteltével legfeljebb késői erkölcsi, semmint valós jóvátételről beszélhetünk. A jugoszláv háborúban megtört családtagoknak és a srebrenicában agyonlőtt bosnyákok hozzátartozóinak vajmi kevés „öröm", hogy az egykori mészáros a nemzetközi törvényszék elé áll.

Olvasóink írták

 • 20. niagara 2011. május 30. 23:06
  „Lazarevo=Lázárföld. Egy magyar újságíró igazán írhatna magyarul, különösen, hogy Délvidéken hivatalos a magyar nyelv és a településeknek van hivatalos magyar neve. Persze ehhez legalább egy albániai kecskepásztor szellemi szintjére el kéne jutni.”
 • 19. IVY 2011. május 30. 16:21
  „Persze.
  A T. szomszédok most lapulnak, mint sz.r a fűben, mert párosan megcsesznék őket, ha kitudódna, -pertuban voltak Ratkoval.”
 • 18. kilo 2011. május 30. 12:18
  „Akkor sem szenvedne eleget, ha elve ledaralnak.”
 • 17. Sábán 2011. május 30. 11:50
  „Nem tudom hogy számít vagy nem. Szerintem ő csak egy sakkbábú volt egy véres sakkjátszmában. Akkoriban a terepen sokan "dolgoztak". Kiskatonák, tartalékosok (behívott és önkéntes), Arkan tigrisei, Seselj fehér sasai, Szerb önkéntes gárda, szerb rendőrség különleges egysége-skorpiók, szerb katonaság különleges egységei jso és saj és hogy legyen azért némi nemzetközi karaktere is a dolognak ott voltak még külföldi önkéntes egységek leginkább a volt CCCP országokból. Én szerintem ezekből 10%-át sem irányította a Mladics.”
 • 16. KamuNeni 2011. május 30. 08:45
  „Szerintem nagy orom mindenkinek hogy vegre bortonbe kerul elete vegeig. Az hulye aki azt mondja nem szamit. Persze hogy szamit. Azok akinek a gyilkolasara adta ki a parancsot szamitott. Azoknak is akik tuleltek az allando rettegest es felelmet azoknak szamit. Ahol ez a szemet tetu megjelent, gyilkossagok tomkelege tortent. Kepzeld el ugy elni nap nap utan. Srbrenica. Kisvaros a vilaghoz kepest de 8000 embert megolni nem semmi.

  Vegul is Jogoszlavia nem egy afrikai dzsungel orszag volt ahol evezredek ota hagyomany az oldokles.

  Remelem ezt is felkasztjak hagy erezze az izet annak amit o adott ovekig annak idejen.”
 • 15. szodaviz 2011. május 30. 01:39
  „Mignon:
  Azóta sajnos megváltoztak az idők...Én 25 éves vagyok, pár éve vagyok itt Magyarországon, és gyakorlatilag egy szerb barátom sem volt otthon Szabadkán, de összetűzések annál inkább, pedig ahova jártam suliba 3:2 volt az arány a javukra, egyszer sem mi kezdtük a balhét....
  Elhiszem , hogy a háborúig más volt a helyzet a városban, de sajnos amikor a kilencvenes években megjelent a menekült áradat, sok minden megváltozott, azok, akik addig normálisak voltak, valahogy náluk is divat lett a sovinizmus (nem nacionalizmus!!!) és a gyűlölködés.”
 • 14. Mignon 2011. május 29. 20:42
  „Egy rövid törtenet meg ide ha szabad:

  Emlekszem, a szerb haverokkal setaltunk, kovajogtunk a Stefaniaban, vartuk hogy
  kinyisson a regi-Hungi...

  Feltünt nekem, hogy a szerb gyerekek megszolitasnal nem "Ivica" ("a"-val) mondjak, hanem
  -"Ivice!" ( "e"-vel).
  Kerdeztem Ivicat, hogy miert nem Ivicat mondanak es miert "Ivice"-t?

  Mondta, hogy a szerb nyelvben a felszolito, hivo formaja ez!
  Ertettem, es ma is sajnalom hogy nem tanultam meg szerbül.

  (amit en szerbül tudok, azt nem irhatom le ide az erkölcsösseg megsertese nelkül, na...)

  :)))”
 • 13. queenmargareth 2011. május 29. 20:00
  „ami úgy kezdődik, hogy lázár, vagy végződik abból semmi jó nem sülhet ki..”
 • 12. Mignon 2011. május 29. 19:58
  „Lehet, hülyen hangzik, de amikor en meg a 60-as evek vegen, a 70-es evek elejen
  atjartam a "Kishatarszeli"-vel Jugoba, Szabadkara

  ott, Szabadkan megvolt mindenem!
  Szallas, eves, ivas, szorakozas neha hetekig.

  Magyart, egyet sem ismertem...!
  A haverok mind szerbek voltak, akik ha törve is, de beszeltek magyarul.
  (Ivica, Dragan, Josip, Zlatko stb.)

  A következö honapban ök jöttek at Szegedre, nalunk, szüleimnel aludtak es
  szent volt a beke es baratsag!

  Ma?

  Van meg ilyen...?”
 • 11. deszkás 2011. május 29. 19:48
  „APÁTFALVI! Tod van (volna )mit nekünk is söprögetni....Azért elgondoltató számomra miért vesztettem el több magyar barátomat mig szerbet egyet se.”
 • 10. queenmargareth 2011. május 29. 19:38
  „köszi, teljesen azt hittem én tudok mindent másképp környékünkön.”
 • 9. Mignon 2011. május 29. 19:22
  „Margit!

  A "Vajdasag,Erdely" azert all a cikk megjelölesekent, mert
  a szerkesztösegben összevonjak egy cimszo ala a vajdasagi es erdelyi hireket.

  Ez termeszetes az ujsagiroi gyakorlatban.”
 • 8. queenmargareth 2011. május 29. 18:55
  „ezt nem értem, segítséget kérnék a főcímben ez van:"Vajdaság, Erdély" Miért?
  És, ha Szerbia és az ott élő nép nem foglalkozik vele, miért szól bele Hága? Oké, mert kell, de én figyelembe venném.
  Mellesleg z megint olyan, mint bin Laden esetében, ennyi erővel nyugodtan becsöngethettek volna hozzá több éve!!!”
 • 7. Apátfalvi** 2011. május 29. 17:37
  „a szerbiai szélsőjobboldaliak szimpatizálnak mladiccsal (ugye a szélsőjobb egyik legfontosabb ismérve, hogy szereti a gyilkosokat, és csak civilek ellen tud erős lenni). 2 legyet egy csapásra: HALÁLTÁBORBA MLADICCSAL, ÉS A SZERBIAI SZÉLSŐJOBBAL! TISZTA EURÓPÁT!!!!!”
 • 6. 6664 2011. május 29. 14:17
  „3. ráérő 2011.05.29. 13:36 Akkor hajrá! Valahol örülök, hogy My Lai nem került a feledés homályába...”
 • 5. Mignon 2011. május 29. 14:03
  „Mar a magyar radioban is hallottam, hogy a vajdasagi Lazarevo helytelenül "Lazarfalva"-nak lett leforditva.

  Lazarevo, magyarul "Lazarföldje", nemetül "Lazarfeld".
  Az stimmel, hogy kb. 3 ezer lakosu, es ma teljesen szerb.”
 • 4. miszter 2011. május 29. 13:42
  „Keresztúri Gömbös Csaba”
 • 3. ráérő 2011. május 29. 13:36
  „2. miszter 2011.05.29. 13:08

  Akasztófára Mladiccsal!
  Rendben!!!
  Az akasztofán logjanak a My Lai a Falludzsai a Palesztinai és az Afgán civileket lemészárló barátaink is..!”
 • 2. miszter 2011. május 29. 13:08
  „Akasztófára Mladiccsal!”
 • 1. booo 2011. május 29. 12:52
  „Hja, elég volt az uniónak egy kicsit megfenyegetni Szerbiát, már is kiadták a régóta követelt háborús bűnösüket.
  Magyarország is a sarkára állhatott volna, kérve a Szerb Kormánytól a Vajdasági autonómiát és Temerini testvérek szabadon bocsátását. Nem tett semmit a kormányunk a Vajdaságiak érdekében. Ilyen lehetőség nem lesz többet!
  Sajnos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál Belgrádba és a Vajdaságba látogat

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön kétnapos látogatást kezd a Szerb Köztársaságban,… Tovább olvasom