Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

50 milliárd tonna mesterséges esőt termel évente Kína

Az időjárás befolyásolása az országot sújtó aszály ellensúlyozása, a búzatermés garantálása miatt is kiemelkedő jelentőségű.
Az időjárás befolyásolásával évente ötvenmilliárd tonna csapadékot idéznek elő Kínában, ahol a jövőben ennél is több esőt akarnak fakasztani.

Az időjárás befolyásolását jelenleg mintegy ötmillió négyzetkilométeren, Kína teljes területének felén, több mint 2200 megyében alkalmazzák - olvasható az országos meteorológiai hivatal jelentésében. A jelenleg működő rendszer bár hatékony, finomításra szorul és további területekre való kiterjesztése szükséges ahhoz, hogy a természeti katasztrófákat és a globális felmelegedés hatásait kezelni lehessen - vélik a szervezet szakemberei.

A kínai kormány célkitűzései szerint a mesterséges eső mennyiségét az évtized közepéig a 2011-es értékhez képest 10 százalékkal növelnék. Minden évben háromezer milliárd köbméter csapadék halad át az ország felett, ennek azonban mindössze 20 százaléka esik le a kelet-ázsiai országban. Hatékonyabb és kiterjedtebb módszerek alkalmazásával éves szinten akár a 280 milliárd köbmétert is elérheti a "pótlólagosan szerzett" eső és hó mennyisége - becsülte korábban a meteorológiai hivatal.

A csapadékképződést Kínában a felhőmagvasítás elnevezésű módszerrel befolyásolják, amelynek során rakéták, illetve repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy fagyasztott szén-dioxiddal bombázzák az eget. Ezen anyagok hatására a felhőkből kicsapódik a nedvesség, a képződő vízcseppek a gravitáció hatására a földre hullanak. Az eljárást a 2008-as pekingi olimpia és a 2010-es sanghaji világkiállítás alatt is alkalmazták, ugyanígy fontos politikai vagy sportesemények alkalmával is bevetik. A tervek között szerepel egy beavatkozást irányító nemzeti központ létrehozása is, amelynek feladata a szabályozáson túl a technológiai segítségnyújtás, a tudományos kutatás és az időjárást befolyásoló technikák tovább fejlesztése.

Az időjárás befolyásolása az országot sújtó aszály ellensúlyozása, a búzatermés garantálása miatt is kiemelkedő jelentőségű. Az új programok fontos szerepet játszhatnak a központ terveiben, amelyek alapján az éves gabonatermést 2020-ra 550 millió tonnára növelnék.

Olvasóink írták

  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. október 25. 05:46
    „Na itt cseszi el az EMBER, mármint, hogy mindenek felett szeretne felül kerekedni, mindent az uralma alá hajtani! Azért a természet ettől nagyobb úr és erő, hogy ezt büntetlenül hagyná. A Föld már bizonyította párszor, hogy ha elég ideje van akkor újra és újra talpra áll, csupán a rajta élősködő lények szoktak kipusztulni, eltűnni olykor évmilliókig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falevelekben talált aranyrészecskék segíthetnek a lelőhelyek felderítésében

Eukaliptusz levelekben talált aranyrészecskék révén új technológia dolgozható ki az értékes fém… Tovább olvasom