Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Botanikus csimpánzok: célirányosan keresik a gyümölcsöt a majmok

Számos képességük mellett botanikai ismeretekkel is rendelkeznek a csimpánzok.
Ezt a tudásukat felhasználva kutatnak az esőerdőkben célirányosan a legízletesebb növények után - fedezte fel az evolúciós antropológiával foglalkozó lipcsei Max Planck Intézet kutatócsoportja. Az Elefántcsontparton lévő Tai Nemzeti Parkban a szakértők megfigyelték, hogy milyen stratégiát használnak a csimpánzok, hogy gyümölcsöt találjanak az esőerdőben.

Felfigyeltek arra, hogy az állatok röviddel a gyümölcsök megérése előtt rendszeresen ellenőrzik az erdő fáit - közölte szerdán az intézet. "Eredményeink bizonyítékok az ember legközelebbi rokona, a csimpánz változatos viselkedési stratégiáira. Így rávilágítanak az emberi képességek, például a kategorizálás és az absztrakt gondolkodás evolúciós eredetére is" - mondta Christophe Boesch, az intézmény primatológiai részlegének vezetője. Karline Janmaat és Christophe Boesch kutatók és csapatuk a csimpánzok fákat figyelő magatartását vizsgálták az állatokról készült felvételeken.

Azokra a felvételekre összpontosítottak, amelyeken a majmok olyan fákat is figyeltek, amelyeken nem volt gyümölcs. Ezek alapján kizárták azt, hogy a majmok figyelmét az illatozó gyümölcsök vonják magukra, és arra a következtetésre jutottak, hogy a csimpánzok a gyümölcsökre várva ellenőrzik a fákat. Amikor a fákon megjelentek a gyümölcsök, a szakértők előre meg tudták jósolni, melyik fákat választják ki a majmok. Következtetésük szerint a csimpánzok tudják, melyik fákon találnak gyümölcsöt. Eközben különböző képességeket ötvöznek: botanikai ismereteket, a gyümölcsfajok kategorizálásának képességét és a térbeli gondolkodás képességét, hiszen újra meg kell találniuk a korábban megfigyelt gyümölcsöket.

A tudóscsoport eredményeit bemutató tanulmányt az Animal Cognition című szaklapban tették közzé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Robert Edwards, a mesterséges megtermékenyítés úttörője

Hosszú betegség után otthonában halt meg a Nobel-díjas tudós, akinek kutatásai nyomán elindulhatott… Tovább olvasom