Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Eltűnhet az axolotl az egyetlen természetes élőhelyéről

A mexikói szalamandrához hasonló axolotl eltűnhet az egyetlen természetes élőhelyéről, ugyanis Mexikóvárosban egyre kevesebb a természetes tó.
Aggasztó hírek jöttek egy különleges hüllőről, amelynek rémisztő mosolya, lábai, nyálkás bőre, és tollakhoz hasonló kopoltyúja van. Az axolotlot leginkább "víziszörnynek" vagy "sétáló mexikói halnak" hívják. Az egyetlen természetes élőhelye Xochimilco, tavak és csatornák hálózata — "a föld úszó kertje", amiket még az aztékok építettek hogy termést termesszenek, de most szennyezéstől és a város terjeszkedésétől szenved.

Armando Tovar Garza, a mexikói egyetem biológusa szerint az állat a kihalás szélére került.

Tavaly utolsó próbálkozásként Xochimilco mocsaras, lápos, sekély vízeiből megpróbálták összegyűjteni az axolotlokat: Tovar Garza összegzése szerint a 4 hónapos akció alatt egy darab állatot sem tudtak befogni.

Számos példány akváriumokban, kutatólaborokban vagy víztartályokban él, de a szakértők szerint ezek nem a legmegfelelőbb körülmények az állatnak, és több egyéb kockázatot jelentenek az állat kihalására.

Az axolotl a lábait arra használja, hogy húzza magát a Xochimilco sáros vizeiben, miközben kisebb halakra, rovarokra vadászik. A terület azonban lassan nyomornegyeddé válik, és rengeteg szennyvíz és szemét kerül a vizekbe.

A Mexikói Tudományos Akadémia szerint egy 1998-as szerint 6000 axolotlot lehetett találni négyzetkilométerenként. 2003-ra ez a szám 1000-re, 2008-ra 100-ra esett vissza.

Tovar Garza óvatosságra int, szerinte még nem kell az axolotl kihalásáról beszélni, de februárban elindítanak egy újabb, 3 ónapos akciót az utolsó axolotlok, és azok természetes élőhelyének felfedezésére. A keresést minden csatornában megismétlik, mert az axolotl ilyenkor szaporodik, így a kutatóknak szerencsésebb ilyenkor munkához látni, amikor az állat nincs folyamatosan mozgásban.

A drámai példányszám-esés miatt a kutatók természetes menedékhelyet próbálnak építeni Xochimilco csatornáiban. A menedékeket a nádassal ellátott területek mögé telepítenék, ahol a növényzet és a sziklák szűrőként funkciónálnak. A területet úgy próbálják kialakítani, hogy a pontyokkal és a tilápiákkal ne kelljen élelemért versenyeznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázezer éves tűzhelyet találtak egy izraeli barlangban

Hamut és elszenesedett csontokat rejtő, 300 ezer éves tűzhelyet tártak fel régészek egy izraeli… Tovább olvasom