Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

˝Már nem vállalom, hogy felgyújtsanak˝

Piroch Gábor az elmúlt évtizedekben több mint ötven országban dolgozott kaszkadőrként világsztárokkal a filmművészet meghatározó alkotásaiban. Arnold Schwarzenegger úgy nyilatkozott róla, hogy kétséget kizáróan ő a világ filmgyártásának egyik legjelentősebb kaszkadőre. A szakértő hollywoodi kulisszatitkokat mesélt lapunknak.
A mozinézők a főhősért, a színészért izgulnak, amikor leugrik egy tizenöt emeletes ház tetejéről, vagy elesik a motorjával, viszont a forgatás alatt a stáb a kaszkadőr épségéért. Hiszen nem a hollywoodi sztár ugrik ki a repülőből, és "hal meg" egy csatajelenetben, hanem a helyettese, akinek még a nevét sem tudjuk, pedig akár a produkció sikere is múlhat rajta. A népszerűségben ők nem úgy lubickolnak, mint a hírességek – de a profikat a szakma megbecsüli, és munkával halmozza el.

Piroch Gábor a világhírű rendezővel, Ridley Scott-tal. ˝Ridley hihetetlen lelkes pali, aki odafigyel minden egyes lépésre, mindent ő akar csinálni: rendez, akciót felügyel.˝
Piroch Gábor Ridley Scott Mennyei királyság című filmjében is dolgozott.

Fél évre szólnak a barátságok

Tinédzserálomnak tűnt Amerika

– Az utolsó utáni vonatra ugrottam fel 48 évesen. Ekkor kaptam meg az első munkavállalási vízumomat az Egyesült Államokba. 52 évesen pedig a zöldkártyámat, pont, amikor Tom Cruise-zal forgattam a Világok harcát. Egyébként már 1989-ben bekerültem az Emlékmásba, de Mexikóban forgattunk. Utána a Titanicot is Mexikóban forgattuk. Szóval turistavízummal utazgattam be az Államokba. Nagyon nehéz volt végigcsinálni. Nem volt egy fillérünk sem, a családomat haza kellett küldenem, mindennap kajtattam munka után. 2000. május elsejétől lett munkavízumom, és utána kerestem magamnak egy bevándorlási ügyvédet. Máig ezzel az orosz jogásznővel intéztetem az ügyeimet. Tinédzserkoromban – 1967-től – cselgáncsoztam a Honvédban. Akkoriban a filmgyár dolgozói elkezdtek kellékfegyvereket odahordani. Csak nézegettük ezeket a kardokat, pajzsokat. Az Egri csillagokra gyűjtöttek kard- és tőrvívó sportolókat, akik a katonákat játszották, odahozták őket gyakorolni. Ők azok, akik a tömegben verekednek, harcolnak. Nekem ez az egész nagyon tetszett, de a koromnál fogva nem kerülhettem oda, mert nagyon fiatal voltam. A rákövetkező évben, 15 évesen már az Ítélet című magyar film forgatásán találtam magam – így kezdődött.

– Lovat már nem buktatok, magasból nem ugrom. Azt, hogy autóból menekülve felrobbantsanak vagy felgyújtsanak, szintén nem vállalom. Túléltem mindent, fáj mindenem, jól vagyok, de elég volt! – árulja el Piroch Gábor. Amerikában az egyik legelismertebb magyar kaszkadőrként tartják számon, több száz produkcióban dolgozott negyvenéves pályája során. Tagja az Amerikai Színész Szakszervezetnek. A Szabadság, szerelem című film kaszkadőrszakértőjeként Oscar-díjra jelölték.

– Most mondjuk azért fáj a vállam, mert elestem a biciklivel a kövesúton. Be kell látni, hogy az ember elhasználódik, főleg ilyen igénybevétel mellett. Gőzfürdőbe járok, tornázom, mindennap mozgok, biciklizek, de kímélem magam. A különösen veszélyeseket nem, de a kisebb szerepeket azért még elvállalom. Például a Vikingekben egy fáklyával őrködöm egy vikinghajó körül. A főszereplő tőrrel leszúr, és én térdre esem. Belelök a tengerbe. Precízen kell megcsinálni, de egyébként nem veszélyes. Még egy kicsit színészkedni is lehet – avat be Gábor.

Azt is elmesélte, hogy Arnold Schwarzenegger nagyon közel áll hozzá. 1987-ben találkoztak először, amikor a Vörös zsarut forgatták. Utána együtt dolgoztak például az Emlékmásban vagy a Terminátor 3-ban. Amikor Mexikóban forgattak, együtt teniszeztek. Gábor rengeteget dolgozott, hogy megkapja a zöldkártyát, és szükség volt olyan emberek ajánlólevelére is, mint Arnold Schwarzenegger.

– Los Angelesben van egy picike pláza a parton, fodrászattal és bevásárlóközponttal. Schwarzenegger itt vágatja a haját szombatonként Sylvester Stallonéval. Kedden és szombatonként itt ücsörögnek a Café Romában – sakkoznak, dumálnak. Olykor én is itt vacsorázom a barátaimmal. Arnold odajön az asztalomhoz. Jellegzetesen üdvözöl: „Halló, Gábor! Hungarian maffia!" Ezek a barátságok fél évre, egy film idejére szólnak, azután mindenki megy, és éli a maga életét – meséli.

Gábor a Terminátor 3 – A gépek lázadása című Schwarzenegger-film szereplőivel.
Gábor a Terminátor 3 – A gépek lázadása című Schwarzenegger-film szereplőivel.

A profik nem hisztiznek


– A Titanicban együtt dolgoztam Kate Winslettel. Külön gratulált a munkámhoz, tudta, hogy ki vagyok. Százhatvan kaszkadőr volt a hajón, engem a nevemen szólított. Jó érzés volt! Ezen a forgatáson nagyon összebarátkoztunk. DiCaprio is ott volt, beszélgettem vele, de vele szorosabb kapcsolat nem alakult ki.

Kate Winslettel később Marokkóban is találkoztam, amikor A múmia című filmet forgattuk. Az egzotikus Marrakeshben hallottam, hogy a szálloda medencéje mellett valaki kiabált: Gábor! Gábor! Kicsi visszajelzés, hogy elismerik a szakmádat.

Viszont Madonnával kapcsolatban kevésbé pozitívak a benyomásaim. Amikor Magyarországon forgatta az Evitát, sokat hisztizett, fázott. Ekkor már állapotos volt, nem érezte jól magát a bőrében. Semmi nem tetszett neki. Lehet, hogy ebben az is közrejátszott, hogy a filmgyárban ráugrott egy statiszta, letépte a ruháját, autogramot akart. Utána testőrök hada vigyázta minden mozdulatát. Állítólag egy tök normális nő, de velünk nem volt barátságos – avat be a kaszkadőrszakértő.

"Rákoppintok" a világsztárra

 A kaszkadőr kedvenc filmjei

Piroch Gábor elárulta, hogy az olyan filmeket szereti, amelyeknek van történetük. Szerinte nem számít, ha egy filmben nincs semmilyen bukfenc, a mondanivaló a lényeg, és abból már lehet jó filmet csinálni. A kedvencei között szerepel: Casablanca, Sophie választása, Titanic, Butch Cassidy és a Sundance kölyök. Elárulja, a Die Hard 5-ben például fantasztikusan jó volt Bruce Willisszel dolgozni. Jó pénzkereseti lehetőség volt, de a film nézhetetlen, mert csak a látványra koncentrál.

Rávilágít, hogy a kudarcok sokakat letaszítanak a pályáról. – Én viszont inkább erőt merítettem a kudarcaimból, mert szeretem ezt a szakmát. Nem könnyű, és sok-sok év kell, mire az ember rutint szerez, és olyan színészek mellett dolgozhat, mint Timothy Dalton, Sylvester Stallone, Antonio Banderas, Bruce Willis vagy Orlando Bloom. Amikor színészekkel harcol az ember, őket helyettesíti, és olyan világhírű rendezők instruálják, mint James
Cameron vagy Ridley Scott, annál nincs fantasztikusabb. Amikor a Mennyei királyságban rákoppintok egy puha játék karddal a világhírű színész fejére, mindenki izgul, hogy most mi fog történni. Be voltak rezelve, de megcsináltam a feladatot. A kaszkadőrszakértőnek – aki ilyenkor alkalmaz – száz százalékig meg kell bíznia bennem. Ridley hihetetlen lelkes pali, aki odafigyel minden egyes lépésre, mindent ő akar csinálni: rendez, akciót felügyel. Nála alig fordul elő úgynevezett „második kamera", mindent elsőre tökéletesen felvesz. Zseni. A másik kedvencem James Cameron, ő egy őrült géniusz. „Belerúgott" mindenkibe, kiabált, rengeteg embert kirúgott, de napi 24 órát dolgozott. Forgatott víz alatt és felett. Viszont azt tapasztaltam, hogy a kaszkadőröket szerette. Nagyon jóban voltam vele, adott különmunkát is. De a többiek, a statiszták, sok színész nagyon utálta, mert könyörtelen volt – őt mindig csak a végeredmény izgatta.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Két súlyosabb baleset

Piroch Gábor Csillaghegyen él a feleségével, Évával és 19 éves fiával, Domonkossal. A lánya már kirepült a családi fészekből. A kaszkadőrszakértő elmesélte, ahogyan életrajzi könyvében is ír róla, kaszkadőrnek születni kell. A pályája során a dolgok alakulásában mindig érzett egyfajta sorsszerűséget. Kíváncsiskodtunk, hogy a fia követi-e a pályán, de elmesélte, hogy a felesége úgy terelgette – teljesen érthetően –, hogy véletlenül se kerüljön hozzá közel ez a világ: squashra járatta, nem lovagolni és karatézni ment.

– Én minden filmből hoztam neki valamilyen fegyvert, de nem gyakorolt rá különösebb hatást. Máskülönben teljesen érthető, hogy az édesanyja mindig óvta, hiszen gondoljon bele, hogy milyen érzés hajnali háromkor Mexikóban arra ébredni, hogy bekopogtattak a szállásukon, és közölték vele – a Titanicot forgattuk éppen –, hogy nincs komoly baj, ne aggódjon, de engem bevittek San Diegóba a kórházba, mert úgy a hátamra estem, hogy vért köptem. És az is szörnyű érzés lehet egy társnak, amikor egy lovardában fejre estem, ott feküdtem kinyúlva a földön, és mentőhelikopter szállított kórházba. A többi balesetemet egyébként lábon kihordtam. Ma már csak kaszkadőrszakértőként és akciórendezőként dolgozom, járom a nagyvilágot, de mindig hazatérek Csillaghegyre. Budapesten a kaszkadőriskolámban és lovardában képzem azokat a gyerekeket és idősebbeket, akik ennek a nagyon szép, de veszélyes pályának szentelnék az életüket – fejezi be Piroch Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyák nem szeretik azokat, akik utálatosak gazdájukkal

Japán kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az ebek képesek arra, hogy szociálisan együttműködjenek. Tovább olvasom