Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nem találták meg Amelia Earhart gépének roncsait

A híres amerikai pilótanő eltűnésének 75 évvel ezelőtti rejtélyét akarta megfejteni egy expedíció.
Nem találta meg Amelia Earhart (1897-1937) gépének roncsait az a nemzetközi expedíció, amely a híres amerikai pilótanő eltűnésének hetvenöt évvel ezelőtti rejtélyét akarja megfejteni.

Amelia Earhart 1930-ban női sebességi csúcsot állított fel, 1931-ben pedig női magassági rekordot ért el. 1932. májusában egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Charles Lindbergh után ez volt a második ilyen repülés, és Earhart női távolsági rekordot is felállított.

A pilótanő és navigátora, Fred Noonan 1937. június 1-jén indult világkörüli repülésre, Lockheed Electra típusú kétmotoros gépével Miamiban szálltak fel - Brazíliába repültek, majd északkeletre, Szenegál felé vették az irányt. Átrepültek az afrikai kontinens fölött, érintették az Arab-félsziget déli részét, majd Indiába érkeztek. Ezután délkelet felé fordultak, hogy elérjék Indonéziát. A végzetes napon, 1937. július 2-án Új-Guineából a 3500 kilométerre lévő csendes-óceáni Howland-szigetre tartott a gép, hogy üzemanyagot vegyen fel Kalifornia eléréséhez. Még néhány rádióüzenet érkezett Earharttól, aki az utolsóban arról számolt be, hogy nem sikerült megtalálni a szigetet és süllyedni kezd az üzemanyag szintje. A gép sohasem érkezett meg.

Az amerikai haditengerészet azonnal megkezdte a kutatást az utolsó rádióüzenet feltételezett helye körzetében, hiába kereste azonban 66 repülőgép és 9 hajó, nem találtak semmit, sem roncsokat, sem üzemanyagfoltot a víz felszínén. 1939. január 5-én Amelia Earhartot hivatalosan halottá nyilvánították.

A történelmi repülőgépek felkutatásával foglalkozó nemzetközi csoport, a TIGHAR ((The International Group for Historic Aircraft Recovery) évről évre végez kutatásokat az eltűnés térségében.

Mint Richard Gillespie, a TIGHAR ügyvezető igazgatója kiemelte, meggyőződése, hogy a két pilóta épségben leszállhatott az eredeti úti céltól 644 kilométerre lévő, akkor brit fennhatóság alatt álló Gardner-szigeten (ma Nikumaroro). Gépüket elnyelte a tenger, de Amelia Earhart és navigátora egy ideig még életben maradhatott az atollon. Ezt látszanak alátámasztani a korábbi expedíciók során talált, az 1930-as évekből származó, szeplők elleni krém üvegcséje, ruhacafatok, valamint emberi csontmaradványok. A bizonyítékok közé sorolják a szakemberek a partról 1937 októberében készített felvételeket is, amelyeken mintha Lockheed Electra futóművétől származó elmosódott nyomok lennének.

Az idei expedíció július 3-án indult Honoluluból. Csaknem 14 ezer kilogrammnyi speciális felszerelést, berendezést vittek magukkal, és rendelkezésükre állt a Hawaii Egyetem oceanográfiai kutatásokhoz alkalmazott hajója is. Összesen 2897 kilométert tettek meg Nikumaroróig.

Az eredetileg tíznaposra tervezett kutatásokat műszaki problémák miatt öt nap után beszüntették, és visszafordultak Honoluluba. Mint a kutatók hangoztatják, a repülőgép roncsai Nikumaroro közelében a tengerfenéken nyugodhatnak, ám a víz alatti kutatásokat rendkívül megnehezítik a meredek sziklazátonyok, hasadékok, barlangok. Az expedíció résztvevői blogjukban azt is megkérdőjelezik, hogy hetvenöt év után egyáltalán megtalálható-e egy repülőgép. Az is lehet, hogy az áramlatok tovasodorták a gépet.

"Rengeteg szonáros adatunk van és több órányi videofelvételünk" - hangsúlyozta közleményében az expedíció. A TIGHAR nem bocsátkozott részletekbe arra vonatkozóan, hogy mi tudható meg a szonáros vizsgálatokból, vagy a videofelvételekből.

Pat Trasher, a TIGHAR elnöke szerint az expedíció a hónap végén érkezik meg Honoluluba, és azonnal megkezdik az összegyűjtött anyag elemzését. A kutatásokat a Discovery Channel dokumentálta, a tévécsatorna egy speciális összeállítást készít, amelyet augusztus 19-én sugároznak.

Egy másik expedíció, amely eltérő koncepció alapján végzi a kutatásokat, harmadik útját tervezi ebben az évben a Howland-szigetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két őskori rágcsáló fosszílíáit fedezték fel az Andokban

Két őskori rágcsáló fosszíliáit fedezték fel amerikai paleontológusok a Chilei Andokban. Tovább olvasom