Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Óegyiptomi múmia titkait tárták fel modern képalkotó berendezésekkel

A negyvenes évei végén, ötvenes évei közepén hunyhatott el az az óegyiptomi férfi, akinek a múmiáját a legmodernebb képalkotó eljárásokkal vizsgálták Kansas Cityben, a Nelson-Atkins múzeum szakemberei egy orvoscsoporttal közösen.
A múmiát, amelynek a múzeum a Ka-i-nefer nevet adományozta, 2004-ben került az intézmény birtokába. Ez a név igen elterjedt volt az ókori Egyiptom egész történelme során, jelentése jó ká-val (belső szellemmel, energiával) rendelkezem - olvasható a Nelson-Atkins múzeum honlapján.

A mumifikálás során alkalmazott pólyák vizsgálata alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi valamikor a XVII-XXXI. dinasztiák uralkodása idején, azaz Kr.e. 525 és Kr.e. 332. közötti időszakban élt. A gyolcsok "tanúságtételét" részben alátámasztották a radiokarbonos kormeghatározás adatai is.

Ka-i-nefer társadalmi helyzetét nem lehetett teljes bizonyossággal megállapítani. Az elit temetkezésekben és a munkássírokban nyugvó múmiák összehasonlító vizsgálata azonban kimutatta, hogy a magasabb társadalmi státusú személyek tovább éltek és magasabbak voltak, s előbbiek ritkábban szenvedtek ízületi gyulladásban. Ka-i-nefer körülbelül 168 centiméter lehetett, s 41-es méretű lábbelit viselhetett, nem szenvedett ízületi bántalmakban és szokatlanul jó állapotban volt a fogazata: mindössze két kisebb lyukat találtak a kutatók. Ráadásul megvolt mind a négy bölcsességfoga, holott az óegyiptomiak túlnyomó többségének a homokszemcsékkel "dúsított" korabeli kenyér miatt igen rossz volt a fogazata. Mindez, valamint a balzsamozásnál alkalmazott finom gyolcs arra utal, hogy Ka-i-nefer tehetős ember lehetett.

Hiányzik viszont Ka-i-nefer egyik öregujja - ez vagy amputáció, vagy hanyag balzsamozás következménye lehet. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a férfi holtteste oszlásnak indult még mielőtt a balzsamozók kezelésbe vehették volna Ka-i-nefer földi maradványait, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy mi is lehetett a késlekedés oka.

A ká az úgynevezett asztráltest, a lélek egyik fele, a földi sorsnak pontosan megfelelő másolat. A születéskor a testtel együtt keletkezik és a halál után visszatérhet, ha megismeri a testet és az elég ép. Az óegyiptomiak hite szerint a ká eszik, iszik és a földre, a lakásba, a sírhoz visszajár. Az ételeket és az italokat a sírban az ő számára teszik ki. A reinkarnáció során egy új testbe költözve a ká tér vissza a földi létbe, hogy folytassa a személyiség tökéletesítését, a spirituális én kiteljesítését.

Olvasóink írták

  • 1. soligor 2010. szeptember 24. 08:23
    „Egy dolog foglalkoztatt? !
    mennyi várakozás után kapott idöpontot a páciens???????az MR-re?
    fizetett TB, és mi a tajszáma, lakcímigazoló kártyát hogy mutatta fel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natascha Kampusch nyolcéves fogsága

Több mint nyolc évig tartotta elrablója fogságban egy föld alatti börtönben Natascha Kampuscht. A… Tovább olvasom