Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Torma ˝házhoz viszi˝ az Abigélt

Először prózai darabot, aztán filmet is készít Bánfalvy Ági, az egykori Torma Piroska Szabó Magda Abigéljéből: az írónővel jó barátságot ápoltak. A darab mellett színiiskolája köti le az idejét, egy Micimackó-előadásban maga is a tanítványok közé áll. Férje filmrendező, fiának is köze van a szakmához: filmzenéket ír.
– „Felnőtt" színházi és filmszerepei mellett a Micimackó című gyerekdarab címszerepét is alakítja. Komolytalanabb, könnyebb ez a feladat?

– Egyáltalán nem könnyebb vagy komolyabb, ha a színészi igényességről beszélünk. Szakmailag az úgynevezett könnyedebb műfajok sokkal nehezebbek – az idős nagy színészek mondták, hogy mindent az operettben tanultak meg, ami a szakmához szükséges. Lehet, hogy vannak olyanok, akik nem veszik komolyan ezeket, én ezt nagyon szomorúnak tartom. Én magam mindig, amióta a pályán élek, mindent komolyan és kihívásnak vettem. Bevallom, a Micimackó címszerepe férfira volt tervezve. Ám a színészünk megbetegedett a bemutató idején, a másik színészünknek külföldre kellett utaznia, és ott álltak a növendékeim – vettem egy nagy levegőt, és azt mondtam, megcsinálom. Azóta több mint 150 előadás lement – nem hittem volna, hogy ez ennyire nehéz műfaj. Az igényességhez tartozik, hogy az eredeti Karinthy-fordításból dolgoztunk, a dal- és táncbetétek mellett művészileg igényes jelmez készült, a díszletet festőművész festette.

Bánfalvi Ági arcai. Fotó: a színésznő honlapja (galéria)

– Színiiskolás növendékei a partnerei a darabban: jól értettük?

– Komolyan képzett növendékeim játszanak benne, az iskolán belül is mindig castingolunk. Magáért beszél a darab: kijön a sok energia, ami bennük van, a szakma iránti érdeklődés és a szeretet. Az is nagyon fontos, hogy mint a vezető, én mutatok példát, morális, etikai szakmaiságot, és ott vagyok, ha bármire szükségük van. Gyakorlatot kapnak, több darabban is játszanak később, de a Micimackó a kezdet. Most a Figaro házasságában játszik főszerepet például egy növendékünk, Bugár Anna, aki Rékasi Károly párja a színpadon, de van rádiós szerződésünk, és több tanítványom él és boldogul külföldön, akik odakint kaptak szerepet filmekben, sorozatokban.

– Korábban nyilatkozta, amikor az egyik ismert kozmetikai márka arcává választotta: fontosak Önnek az új kihívások, a változatosság, az új dolgok felfedezése. A tanítás is ebbe a sorba tartozik?

– A tanítást mindig a sors hozta nekem. Los Angelesben kértek fel először, hogy tanítsak, a California State University of Los Angeles-en vittem a film tanszakot. A rendezésre is ott kértek fel először, az Arena színházban rendeztem Shakespeare-től a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot. Átestem a tűzkeresztségen, és elég jól sikerült. Az egyetemen a növendékek értékelték a tanárokat, és a dékán mondta, hogy neki nem szabad kiadni az értékeléseket, de azért megmutatja az enyémet, mert olyat még nem tapasztalt, hogy mindenhová kiválót írtak volna. Sikerélményem volt a tanításban, ami nagyon fontos – főleg egy másik országban, és Los Angelesben elég nagy mind az egyetem, mind a showbiznisz, a színvonal. Később Magyarországon indult egy angol nyelvű színtársulat, és engem kért fel az alapító, vigyem a színész részleget, de ez megszűnt. A növendékek kérték, folytathassák velem. Találtunk helyet – így kezdődött. Jelenleg is zajlanak a felvételik a Bánfalvy Ági Nemzetközi Színészképző Szakközépiskolába, és komoly rendezők rendezik a vizsgáinkat. Mivel társulatunk is van, azoknak, akik végeztek és alkalmasak arra, hogy komoly társulatban helyet kapjanak, szerződést ajánlunk. Ma, amikor állami színházak, társulatok szűnnek meg egyik pillanatról a másikra, ez nagy dolog.

Bánfalvi Ági arcai. Fotó: a színésznő honlapja (galéria)

– Ön nagy sikereket ért el külföldön. Mit tanácsol a diákoknak a nemzetközi érvényesülés kapcsán?


– Először is nemzetközi a diplomájuk. Mivel van saját tapasztalatom, ismeretségi köröm, fel tudom használni a kapcsolataimat, és ösztöndíj-lehetőségünk is van külföldi művészeti iskolákkal. Fontos az is, hogy az ember becsületesen, őszintén elmondja, mi vár rájuk külföldön, és amit lehet, átadjon – a leglényegesebb az információ és a tapasztalat átadása. Azután már az illetőn múlik, mennyire elszánt. Nyelvtudás nélkül sem lehet boldogulni.

– Még 2010-ben röppent fel a hír, hogy egész estés játékfilmet forgat az Abigélből: Zsurzs Éva négyrészes alkotásában Ön alakította Torma Piroskát. Milyen stádiumban van most a terv?

– Az Abigélből készült egy színdarab, egy prózai változat, amelynek a bemutatója június elején lesz a városmajori szabadtéri színpadon. Ősztől pedig az Urániában játsszuk. A darab rendezésére Szikora Jánost kértük fel, én magam vagyok a producere. Először készül tehát a színdarab, utána a film, de azon is dolgozunk.

Bánfalvi Ági arcai. Fotó: a színésznő honlapja (galéria)

– Megtalálták már Vitay Gina megformálóját?

– Még nem, de most folynak a castingok, amelyekre a facebookon jelentkezhetnek az érdeklődők. Úgy szoktam mondani, a királyfi elindul a lányért, illik-e a lábára az üvegcipő – jómagam és Szikora János együtt választjuk ki a szereplőket. Úgy látom, nagy igény van a darabra és a filmre is, a közönség nagyon szereti. Egyébként Szabó Magda írt egy filmforgatókönyvet – csak erről kevesen tudnak –, amely meg is jelent, mi abból dolgozunk. Magdának vágya volt, hogy nagy film készüljön a regényből, de akkor azt ajánlották, hogy összevágják a négy filmből, és ő ezt nem engedte.

Abigél, az eredeti sorozat 1 és 2. része


– Jól tudjuk, hogy Önt barátság fűzte az írónőhöz?

– Én nagyon tiszteltem és szerettem Szabó Magdát. Felnőtt fejjel az ember még jobban díjazza azokat az értékeket, amelyeket akkor csak sejtett, csodált – az ember fejében helyére kerültek a dolgok, amelyeket ő mondott, írt és képviselt. Irgalmatlan erős egyéniség volt, aki a hitével, munkájával mindig próbálta kifejezni azt, hogy – ahogy ezt mondta is magáról – ő egy békítő ember. Az Abigél is azért sikeres, mert rengeteg csodálatos mondat van benne, amely erőt ad az embereknek. Én magam mindennap találkozom azzal, hogy én voltam Torma Piroska. Az emberek elmondják, miért szerették a filmet vagy a regényt – generációkat határoz meg, már a kultúránkhoz tartozik. Most lesz 35 éve, hogy bemutatták a filmet, ennek ünneplésére készül a színdarab, és már több helyről jelezték, hogy kérik. Szeretnénk országszerte eljutni mindenhová, ahol igény van rá, házhoz visszük a mi Abigélünket.

– A férje filmrendező. A fiuknak lesz, van köze a szakmához?

– Másfelé orientálódik, nem az ő világa a színészet, de nem áll messze a művészettől – csak nem esik messze az alma a fájától... Zeneírással foglalkozik már jó ideje, de azt is a filmes világban: ez érdekli.

Olvasóink írták

 • 3. Lucia 2012. február 09. 21:32
  „Ez a nő kinéz 70 évesnek, de csak 58 éves.”
 • 2. Monthechristo 2012. február 09. 12:51
  „Nem tudom jó ötlet e hozzányúlni ahhoz ami még ma is sikeres,és élvezhető...Igen a tévéfilm sorozatra az ´Abigélre"gondolok,illetve hát az azóta sajnos eltávozott nagy színészekre mint...etalonra a Torma Gedeont megszemélyesítő Bássthy lajosra,vagy a Vitayt alakító Szerencsi Évára,Kőnig szerepére amit ugye Garas Dezső formált...hát nem kis vállalkozás..de kíváncsi vagyok hogy mit tud a művésznő megújítani..és hogy hogy....Kicsit megfosztottnak érezném magam ha ez sikerülne megvallom,ragaszkodom az eredetihez..és az úgy jó ahogy van..hát vannak kétségeim de ha megközelíti azt amit Szabó Magda tökéletesen megírt hát legyen...sok sikert!!!”
 • 1. IVY 2012. február 09. 12:10
  „Dekoratív nő, de valljuk be, -ő is az Abigél sikerének hullámain evickél ma is.
  Egyéb sikeres színészi teljesítményeiről én nem hallottam....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az interneten is elérhető a gyenyiszovai ősember genomja

Teljesen feltárták és szerdától az interneten is elérhetővé tették a gyenyiszovai ősember genetikai… Tovább olvasom