Részleteken múlhat az esküvő

2020.02.11. 11:19

Nem mindegy, hogy foglalót vagy előleget adnak a kiválasztott menyasszonyi ruháért

Sorozatunkban ezúttal az esküvői szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésekre, felvetésekre válaszoltak a fogyasztóvédők. Nem mindegy, hogy foglalót vagy előleget adnak a kiválasztott menyasszonyi ruháért.

K. A.

Nem mindegy, hogy foglalót vagy előleget adnak a menyasszonyi ruháért

Fotó: Illusztráció: Frank Yvette

– Esküvőnket a filmekben gyakran látható dekorációval, terítéssel képzeltem el, megmutattam azt a jelenetet, ahol ott a megvalósítandó összkép. Mégsem kaptam meg a várt eredményt – mit tehetek?

Hibás teljesítés?

– Az esküvőkhöz kapcsolódó szolgáltatások komoly egyeztetést igényelnek. Nem elég a hangulat, összkép bemutatása, hacsak nem egy régóta ismert szakember áll a rendelkezésünkre, akinek minden munkáját ismerjük és ő is ismer minket. Fontos, hogy a szolgáltatás feltételeit, részleteit is meghatározzuk – lehetőleg írásban. Ekkor az esetleges félreértések is hamar tisztázhatók, megtudhatjuk, hogy mindenki ugyanarra gondolt-e. Másik előnye az írásbeliségnek, hogy utólag számonkérhető az eltérés. A felek könnyebben bizonyíthatják korábbi igényeiket, esetleges figyelmeztetésekeit. Így a hibás teljesítés szabályainak megfelelően kérhető a szolgáltatás díjának csökkentése, szélsőséges esetben teljes visszafizetése.

Az előleg más

– Eltetettem egy menyasszonyi ruhát, azonban néhány héttel később egy másik helyen találtam sokkal inkább hozzám illő ruhát. Szerettem volna visszakapni az első helyen átadott összeget, ám a vállalkozás ezt megtagadta, mert szerintük foglaló volt. Lehetséges ez?

– A polgári törvénykönyv alapján a foglaló a szerződés biztosítékául szolgál. Megkötésekor átadott pénzt vagy más dolgot azonban csak akkor lehet foglalónak tekinteni, ha ez a rendeltetése a szerződésből kétségtelenül kitűnik. Tehát jelen esetben akkor beszélhetünk foglalóról, ha ez a pénz az átadásakor egyértelműen foglalóként szerepelt az aláírt dokumentumban. Vagyis a szerződésben kifejezetten rögzíteni kell, hogy a foglaló jogcímen adják át a másik félnek az összeget.

Visszajár!

Ha nincs ilyen egyértelmű utalás, akkor az átadott pénz előlegnek fog minősülni és nem foglalónak. Ha fent leírtak alapján valóban foglalóról van szó, akkor az nem jár vissza, hiszen ön állt el a szerződéstől. Amennyiben csak előlegről beszélhetünk, akkor az az átadott összeg a szerződés bármely okból történő meghiúsulása esetén visszajár, tehát jelen esetben is, ezért fontosak a részletek.

Járt már pórul használtautó-vásárlásnál?

Mit tehetünk, ha pocsék állapotú használt járművet sózott ránk a kereskedés vagy egy magánszemély? Előfordult már önnel, hogy elégedetlen volt az autószalonnal, amelytől új árába beszámított használt kocsit vásárolt? Mit tudott tenni, orvosolták a panaszát? A könnyű lekérdezhetőségnek köszönhetően ma már egyre ritkább, de volt vitája valótlan kilométeróra-állással kapcsolatban? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a [email protected] címre várjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!