Al-Ex

2013.04.13. 22:54

Mellékszál az erőmű történethez

A tervezett biomassza erőmű rossz a fogyasztóknak, a környéken lakóknak, a környezetnek, és rossz a Szegedi Közlekedési Társaságnak is.

Az elmúlt napok vitáiban sok érv hangzott el arról, hogy miért problémás a rókusi lakótelep közepére tervezett biomassza erőmű. Vannak a súlyos törvényességi problémák: a Hőszolgáltató közbeszerzési eljárásban kellene kiválassza a hő beszállítóját, illetve azokra a telkekre, ahova a létesítményeket tervezték, nem is lehet ilyen beruházásokat építeni a hatályos szabályozás szerint. A környezeti hatásokkal ezen a blogon is foglalkoztunk, ennek lényege, hogy a biomassza nem tekinthető környezetbarát hőtermelési módnak ebben a léptékben, az igényelt fűtőanyag termelési-ellátási körülményei miatt.

 

A lakótelepen élők szempontjából külön kockázat, hogy nem tudjuk, hogy a biomassza égetésekor keletkező szálló por (PM10) – ami a legsúlyosabb egészségügyi kockázat – kiszűrésre kerül-e és hogyan? A beruházó nyilván nem véletlenül nem adta át a már elkészült megvalósíthatósági tanulmányait a Közgyűlés tagjainak, joggal feltételezhetjük, hogy az abban foglaltak az aggodalmakat csak növelték volna.

 

Az erőmű történet egyik mellékszála, hogy annak létesítményei részben a Szegedi Közlekedési Társaság telephelyén valósulnának meg. A Csáky utcai telephelyhez néhány éve vásárolt meg az SZKT egy telekdarabot a MÁV-tól, amire azért volt szüksége, mert a telephelyen már nem maradt beépíthető terület. Még néhány hónapja is, amikor a tömegközlekedés fejlesztési „kisprojekt” előkészítő megbeszélései voltak, az SZKT szakemberei azzal számoltak, hogy a telephelyen lehet újabb épületeket emelni. Nem véletlenül, mert a Közlekedési Társaság stratégiai fontosságú területéről van szó, ami bármilyen további fejlesztéshez elengedhetetlenül szükséges.

 

Tehát a döntés, amivel a területet a Fidesz és a Jobbik képviselői átengedik az erőmű beruházáshoz, nem csak a távhőszolgáltatást igénybe vevőket, a környék lakóit sújtja, hanem a területét gyakorlatilag elvesztő SZKT-t is.

 


Korábbi írások hasonló témában:


var _gaq = _gaq || [];

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-26254729-1']);

_gaq.push(['_trackPageview']);

(function() {

var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);

})();

// ]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!