Al-Ex

2014.11.25. 23:14

A stadionról

Szüksége van Szegednek hatezres stadionra? Nem! Megakadályozhatja a város, hogy megépüljön? Nem!

A magyar stadionépítési sorozat a már elköltött és még elköltendő 100 milliárdokkal egyike a magyar kormány racionális érvekkel nem indokolható programjainak. Nem kell ahhoz különösebb fantázia, hogy számos ennél jobb helyet találjunk ennek a pénznek, az egészségügytől a köz- és felsőoktatáson át a szociális szféráig, vagy akár a belvíz problémák orvoslásától a közutak állapotának javításáig.

A kormány azonban az adóforintjainkból stadiont akar Szegeden (is) építeni, az ideiglenesen Gyulán, a Grosics Akadémián állomásozó szegedi másodosztályú labdarúgás számára. Az, hogy a létesítmény TAO támogatásból, a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában lévő labdarúgó kft. beruházásában épül, ne tévesszen meg senkit, ez nem magánpénz, hanem olyan adó, ami nem folyik be a költségvetésbe, ha úgy tetszik, „átengedett” adó – azaz közpénz.

 

Természetesen a terv megakasztására elvileg lett volna mód, hiszen az építési szabályozás módosításának megtagadásával ezt meg lehetett volna tenni. És nehezíthette volna a beruházást, de meg nem akadályozta volna a megvalósítást, ha a város nem segít be a közterületek rendezésébe, a közúti kapcsolatok biztosításába, és nem járul hozzá a parkolók jelentős részének a közterületen történő elhelyezéséhez.

 

Bármennyire is indokolhatatlannak tartjuk azonban azt, hogy egy gazdasági válságban lévő ország ilyen stadionfejlesztéseket végezzen, miközben egyébként az önkormányzat költségvetése hozzávetőleg 500 millió forinttal lesz rövidebb a jövő évben, mint amilyen az idén volt, látnunk kell, hogy a város szempontjából a terv elutasítása semmilyen haszonnal nem járt volna.

 

Ettől nem lett volna több a jövő évi támogatásunk, nem lenne jobb egészségügyi ellátás egyetlen szegedi rendelőben sem, nem kapnának több segélyt a szegedi szegények, nem jutna több pénz az utak javítására és az iskolákra vagy a felsőoktatásra sem. Viszont sikerült volna elvenni a néhány száz meccsre járó szegeditől azt a lehetőséget, hogy ezt egy új stadionban tegyék meg. Elvesztenénk a fejlesztés másodlagos hasznát, hogy egy eléggé elhanyagolttá vált környék újul meg, és új közúti kapcsolat jön létre a Kereskedő köz felé.

 

A szegediek egy kis része számára fontos beruházás a szegediek többsége szempontjából indifferens, kárt nem okoz, még ha tudjuk is, hogy a kormány és a püspök helyében mi mást tekintenénk prioritásnak, nem a másodosztályú labdarúgás stadionnal való ellátottságát gondolnánk a társadalom legfontosabb problémájának.

 

Lesz még ilyen döntési helyzet.

 

var _gaq = _gaq || [];

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-26254729-1']);

_gaq.push(['_trackPageview']);

(function() {

var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);

})();

// ]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!