Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.02.23. 13:56

Kiszámoltuk, hányan nem dolgoztak a kommunista szombaton – DÉLÉP annó 1978

Újragondolt Annó rovatunkban megfejtettük a DÉLÉP időutazó feladványát és Somogyi Károlyné fotója mellé kiderítettük, a mamut építővállalatnál mennyivel több irodai munkás volt, mint fizikai.

Munkatársunktól

Annó 1978: Kommunista műszak a DÉLÉP házgyári telepén.

Fotó: Somogyi Károlyné

1978. április 5-én kommunista műszakot tartottak a Dél-magyarországi Magas-és Mélyépítő Vállalatnál. A Délmagyarország szó szerint azt írta: a műszakban a vállalat 2888 fizikai munkása teljes létszámban vett részt, a többi alkalmazott közül pedig 923-an dolgoztak, ami együttesen a vállalat dolgozóinak 60 százaléka.

Na most, hogyan? Ez beillik matekpéldának, ha az ember ki akarja számolni, hogy a nem fizikai dolgozók hány százaléka nem vett részt a kommunista szombaton.

Annó 1978: Paneleket rakodknak a DÉLÉP-nél.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK06

Hármasszabály: ha 2888+923 dolgozó jelent 60%-ot, akkor hány dolgozó jelent 100 százalékot? Ebből levonva a megjelent nem fizikaiakat, kiderül, hogy 2541 nem fizikai munkás nem dolgozott a kommunista műszakban.

Ha a Délmagyarország számai pontosak, akkor a DÉLÉP-nél 3464 nem fizikai és csak 2888 fizikai dolgozó állt alkalmazásban. Vagyis az építés-szerelési munkát végzők száma elmaradt a többiekétől. Talán nem véletlen, hogy elsőfokú egyenletbe burkolták az információt.

A DÉLÉP az 1970-es években valóban hatalmas építési kapacitással rendelkezett, hiszen ők építették a Csongrád megyei beruházások 45%-át. Szegeden például a volt megyeházát, az MTA Biológiai Központját, a Somogyi-könyvtár és Levéltár épületét, a Posta-palotát, a Deák Ferenc Gimnáziumot, a tarjáni víztornyot, az Égő Arany-házat, a SZOTE Biológiai Kutató Intézetét, a Forrás Szállót, a Taurus Gumigyárat, a mai NAV irodaházat és persze Szeged lakótelepeit. A gazdasági csökkenés közepette az 1980-as évek második felében már szanálni kellett a hatalmasra nőtt vállalatot. 1990-ig a dolgozók létszáma 2700-ra csökkent, a vállalat pedig kft-kre és bt-kre esett szét.

Az 1978. áprilisi kommunista műszak munkabérét mindenesetre a VIT, vagyis a Világifjúsági Találkozó pénzalapjának bővítésére és a vállalati lakásépítési alap növelésére ajánlották fel. Utóbbinak legalább volt értelme, mivel 200 DÉLÉP-dolgozó várt éppen lakásra.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!