Annó

2020.03.06. 17:30

Losonczi Pál és a makói áldomás. Téesz-romantika annó 1967

Újragondolt Annó rovatunkban ma Enyedi Zoltán fotóriportert kísérjük el, aki Losonczi Pál államtanácsi elnök mellett feszes elvtársi fotókat készített, amíg el nem jutottak Makóra.

Mágori Sándor nyugalmazott téeszelnököt (balról) köszönti Losoncz Pál a makói Úttörő Tsz-ben 1967. május 30-án.

Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító: mfmEZ51

Enyedi Zoltán 1967. május 30-án Losonczi Pál szegedi és makói látogatását fotózta. Az elnöki tanács elnöke előbb a József Attila Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem együttes tanácsülésén vett rész. Ebéd után a füvészkertbe látogatott, majd Makón az Úttörő Tsz nyugdíjas elnökének, Mágori Sándornak adta át a Munka Érdemrend arany fokozatát.

A karakter nélküli Losonczi Pálnak és tisztségének nem volt nagy szerepe a kommunista vezetők között, de mégis egyike volt azoknak a kommunista vezetőknek, akik nem váltak azonnal hiteltelenné, amint a földeken megfogdosták a kukorica levelét. Ő ugyanis paraszti sorból lett kommunista téeszelnök és az általa vezetett szövetkezet az 1950-es években is jól termelő mintagazdaság volt. Ezért meg is kapta a Kossuth-díjat (1956), majd Kádár személyes rokonszenve segítségével államelnök lett (1967). (Súlyára jellemző, hogy a magyar katonai részvételről a csehszlovákiai bevonulásban 1968-ban a hírekből értesült).

Egy ilyen hiteles levélfogdosást örökített meg Enyedi Zoltán felvétele a szegedi füvészkertben.

Losonczi Pál Makón még hitelesebb lett, ahogy Mágori Sándor nyugalmazott téeszelnöknek átadta a kitüntetést. Valószínűleg saját múltját is méltatta, amikor az elérzékenyült Mágorit kiváló harcosnak nevezte. Nem vitás, hogy ez a két ember egymásra talált. Írta is az újság, hogy az elnöki tanács elnöke „hosszasan elbeszélgetett a megye, a járás, a város megjelent képviselőivel”. Hadd fordítsuk le ezt a mondatot: eddigre túl lehetettek az első pár áldomáson.

 

Az asztalon láthatók az esemény emblematikus kellékei, a pálinkás butykos, a koccintós poharak („lazán a gallér mögé!”) és az örök szódásszifon. S külön pillantást érdemel a sarokban álló cserépkályha is.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!