Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.06.19. 17:30

A főmunkaidős elvtársak nagygyűlése annó 1978.

Újragondolt Annó rovatunkban Somogyi Károlyné fotói révén benézünk egy 1978-as politikai nagygyűlésre.

Politikai nagygyűlés a szegedi kábelgyárban 1978 márciusában.

Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK10

Politikai nagygyűlésen ülni egy márciusi kedd délután, akkor sem volt más, mint elvesztegetett idő és ilyen fellengzős marhaságok hallgatása, hogy „Örök példája ez a marxi—lenini eszmék erejének, a szocializmus felsőbbrendűségének, az igazi hazafiságnak és emberségnek.”

Az elnökségben ülni azonban főmunkaidejű tevékenység volt.

Somogyi Károlyné fotója a kábelgyár művelődési termében készült, ahol az MSZMP szegedi pártbizottsága a tanácsköztársaság hatalomátvételére emlékezett 1978-ban. A gyűlésen a munkáspárt mára már követhetetlen beosztású funkcionáriusai voltak jelen (valamint olyan jelentős személyiségek is, mint az úttörőszövetség szegedi elnöke).

Politikai nagygyűlés a szegedi kábelgyárban 1978 márciusában.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeumhelytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK10

Az eseményről cikk is szólt, s a korabeli táncrend szerint az ilyen cikkek első részét a megjelentek és tisztségei töltötték ki. Mai szemmel követhetetlen a vállalati és pártadminisztráció akkori szervezeti ábrája. Csak azt lehet biztosra venni, hogy a párt tisztviselői ilyenfajta szervezetben tuti, hogy nem végeztek tényleges munkát.

A szovjet típusú rendszer egyik alapvető szervezési elve volt a társadalmi tisztségek megduplázása. Mindenből volt egy másik is, és ennek a másik tisztségnek a párt adott feladatot. A gyár igazgatója mellett a gyár párttitkára. Utóbbit azzal bízták meg, hogy előbbit ellenőrizze, őt pedig „a központból” ellenőrizték. Az ellenőrzési adminisztráció egészen rossz szervezeteket is összetartott.

Politikai nagygyűlés a szegedi kábelgyárban 1978 márciusában.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK10

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!