Délmagyarország 110

2020.08.12. 19:44

A kisteleki focipályáról üzentek az imperialistáknak – Fotók annó 1978

Ön sem tudta volna beazonosítani, mi célból gyűltek össze ezek a fiatal emberek a fotón? Nem bánkódjon, nem könnyű.

Munkatársunktól

A KISZ megyei szolidaritási napja Kisteleken 1978. április 24-én.

Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK38

Aki életében nem tiltakozott még közös táviratban az elnyomás alatt élő népek felszabadító harcai mellett, az úgysem érti, mi történt ott, a kisteleki focipályán 1978. április 24-én. Aki nem vállalt még közösséget a kapitalista országok haladó ifjúsági mozgalmaival, annak is csak egykedvű fiatalok álldogálnak települések szerint rendezve, s nem látja a lelkekben ébredő azonosulást a kubai nép sorsával.

A KISZ Csongrád megyei szolidaritási napja Kisteleken 1978. április 24-én.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK38
A KISZ Csongrád megyei szolidaritási napja Kisteleken 1978. április 24-én.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK38

Az “Éljen a béke!”, “Egy a jelszónk: béke!” feliratú táblák tobzódó humora azonban nem hagy kétséget: ez az esemény csakis a KISZ megyei szolidaritási napja lehet.

A KISZ által szervezett eseményre több mint 500 fiatal érkezett Kistelekre, ahol a Délmagyarország szerint “félnapos program során ifjúsági nagygyűlésen, fakultatív programokon és szolidaritási koncerteken tettek hitet az elnyomott népek felszabadító harcai mellett, vállaltak közösséget a kapitalista országok haladó ifjúsági mozgalmaival, s készültek a közelgő XI. Világifjúsági és Diák Találkozóra”.

A pódiumon (a drapéria mindent visz!) éppen dr. Vastagh Pál, Horn Gyula későbbi igazságügy-minisztere, 1978-ban a KISZ “Központi Bizottsága intéző bizottságának” tagja beszélt.

Dr. Vastagh Pál későbbi igazságügy-miniszter, a KISZ KB tagja beszél.
Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK38

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!