Délmagyarország 110

2020.08.10. 17:30

Így várakoztak szüleink, nagyszüleink a távolsági buszra – Fotók annó 1978

A Mars tér ugyan még Marx tér volt, de kis triciklinket már ott toljuk nagy büszkén Somogyi Károlyné fotóján.

Munkatársunktól

A szegedi Mars téri buszpályaudvaron 1978 májusában.

Fotó: Somogyi Károlyné. Azonosító: mfmSK38

Somogyi Károlyné fotóriporterünk gondolt egyet és 1978 májusában a szegedi Mars téren távolsági autóbuszokra várakozó emberek között készített fényképeket.

Ez azért volt rendhagyó, mert a korabeli Délmagyarország fotóin a hétköznapi ember rendszerint mint a sikerjelentések, termelési riportok díszlete jelent meg. A lapban a rendszert alátámasztó sajtóesemények, beszédmondások, felavatások, tornaünnepélyek, gyári kollektívaértekezletek kaptak helyet, így a buszra várakozó emberek téblábolásáról készült fotók felértek egy demonstrációval a valóság mellett.

Lehet, hogy a képen látható emberek voltak az a nemzedék, akiknél a Mars tér nevéről nehezen kopott le az iksz, de ruhájuk, arcuk, türelmük, kedvességük kinél ne idézné vissza szülei, nagyszülei fiatalabb korát?!

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!