főleg a talicska

2021.04.14. 17:02

Részegen ki visz haza?

Inkább tragikus, de azért vicces esetek is kerülnek elő a 111 éves Délmagyarország lapszámaiból az alkohollal kapcsolatban. A talicska központi szerepet játszott a részegek szállításában: volt, hogy a feleség, volt, hogy a „bajtársak” taxizták azt, aki idő előtt el­esett. A szegedi iszákregement védőszentet is választott.

Farkas Judit

Mulatozók. Fotó forrása: Fortepan

Forrás: Fortepan

Sok tragédia és bűneset okozója volt az alkohol lapunk első évtizedeiben is, de azért vicces esetek is előfordultak. Egy évvel a Délmagyarország indulása után, 1912 tavaszán esett meg például, hogy rendőrt hívtak a Bécsi körútra, de talicska is érkezett.

„A Zerge és a Zászló utca sarkán egy férfi fekszik holtan” – ezzel hívták telefonon az ügyeletes csendőrtisztet.

Mulató férfi 1928-ban. Fotó forrása: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Talicskába dobta

– Most eleven vagyok, de ha a feleségem meglát, halottra ver – közölte az énekes halott a helyszínre siető Vecsernyés detektívvel, annak nagy meglepetésére, ugyanis a tetem nótázva fogadta. A detektív mentőért telefonált. Éppen, amikor felpakolták volna az ittas férfit a járműre, „nagy sivalkodással odaérkezett a menyecske is.

Pici lábával oldalba rúgta az urát, és barátságosan így szólt hozzá: Kend az a halott ember?

– Én vagyok az.

– Na, akkor gyerünk! – ezzel merész elszántsággal fölkapta az urát, a magával hozott talicskába dobta, és hazavitte a Bécsi körút 18. számú lakásukba.” A „humoros családi jelenetnek” rengeteg bá­­mulója akadt, az asszonyok kiabáltak: „Borítsa ki!”A részeg ember hazáig nótázott a rendhagyó taxiban.

Mulatozók. Szegeden iszákregementet is alapítottak, még védőszentjük is volt.
A Fotó forrása: Fortepan

Iszákregement Szegeden

Az utóbbi években több cikkben is foglalkozott a Délmagyarország a szegedi kocsmák történetével. Ezekből tudjuk: volt, hogy egy időben háromszáz italmérés is működött a városban. 2017-ben Monostori András idegenvezető egy tematikus túrán mesélt a szegedi iszákregementről, ami Temesi Ferenc Por című szótárregényében is szerepel. Sz. Szigethy Vilmos Régi szegedi kocsmák című könyvében, amit részletekben közölt lapunk, bővebben is írt a vidám társaságról.

1942. november 22-i lapszámunkból megtudhattuk, az iszákregement gyülekezőhelye a Nádor utcai Palatinus volt, most magas betonház áll a helyén.

„Védőszentjének Szent Leokádiát vallotta,

Steinhardt Náci, a fejét állandóan tréfákon törő kórházi orvos volt az inhábere, Kreminger György, belvárosi plébános a tábori püspöke.”

Tagjai közé az kerülhetett, aki valami „hallatlan bolondságot” cselekedett, városszerte tárgyalták a dolgaikat. Aki éjfél előtt kidőlt az italozók soraiból, azt kizárták.

Kocsma 1930-ban. Fotó forrása: Fortepan

Testkísérő árkászok

Voltak rendfokozataik, és ha valaki különösen „dicsőségesen” rúgott be, azt meginvitálták maguk közé.

„Részeg disznó, reggel nyolckor olyan gyönyörű öntudatlanságban hevertél a vár tövében, a sárban, hogy érdemeid nem hervadhatnak el nyomtalanul. Miért is rendes tagul fogadunk, bizonyságul adván pecsétünket.”

Különítményük, a testkísérő árkászok követték a hazafelé tántorgó részeg tagok lépteit, ha kellett, haza is szállították őket. Feltételezzük, ilyenkor is képbe kerülhetett a talicska. A fedetlen árkokat is átnézték hajnalban, nem fekszik-e azokban valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!