A franciáknak és a kommunistáknak is kémkedett

2021.10.26. 20:15

Egy bűnbandát szervezett Erdélyben a szegedi kémnő

Mata Hari is járhatott a városban, tartotta a régi szegedi szóbeszéd. Ezt megerősíteni nem tudjuk – bemutatunk viszont múltidéző sorozatunkban egy szegedi kémnőt, aki a kommunisták és a franciák bizalmába is beférkőzött. Pórul járt férfiak szegélyezték az útját.

Farkas Judit

A régi szegedi szóbeszéd szerint Mata Hari is járt a városban. Ezt nem tudjuk megerősíteni, de volt saját kémnőnk is, akiből végül bűnöző lett. Róla sajnos nem maradt fenn kép. Fotó forrása: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A Régi Szeged facebook oldalon posztolók vezettek minket egy kalandos történethez. Felmerült ugyanis egy, a Nagyállomásról készült régi fotó mellett: ki mindenki fordulhatott meg a szép régi épületben.

Helyi pletykák szerint még a legendás kémnő, Mata Hari is járhatott Szegeden, mielőtt kémnek állt – de mint kiderült, nekünk is volt saját kémnőnk. A Délmagyarország 1930-ban négyrészes riportban közölte Gallovich Aranka fordulatos történetét, amiben végül ő járt a legkevésbé rosszul.

A régi szegedi szóbeszéd szerint Mata Hari is járt a városban. Ezt nem tudjuk megerősíteni, de volt saját kémnőnk is, akiből végül bűnöző lett. Róla sajnos nem maradt fenn kép. Fotó forrása: Wikipédia

Aranka és az alvilág

Az első részben, lapunk 1930. október 2-ai cikkében egy erdélyi bűnszövetkezet kapcsán ismerkedhettünk meg Gallovich Arankával. „Az ő alakja körül csoportosulnak a regény legtöbbször jelentéktelen mellékfigurái, akik mindég férfiak, szerelmesek és – kifosztottak.”

Hónapokkal a cikk megírása előtt lepleztek le Szatmárnémetiben egy álarcos, autós betörőbandát, aminek feje Pop rendőrkomisszár felesége volt. Az asszonyt ismerték Erdély-szerte: fogtechnikus volt, intelligens, és feltűnően szép, de alvilági alakokkal is barátkozott. Egy nagybányai betörés után bukott le, végül szabadon engedték.

Még akkor sem került börtönbe, amikor nagy értékű, lopott templomi szőnyegeket találtak a lakásán. Azzal védekezett, bizományban hagyták azokat nála, és rejtélyes protektorok ezúttal is megvédték.

Megkörnyékezte a rendőrt

Gallovich Aranka Sándorfalváról került Szegedre. A neve 1919-ben bukkant fel először, a forradalmi időkből ismert Andorka Ferenc felesége volt, rajta keresztül kapcsolódott be a politikába, segítőtársa lett. Ám amikor a francia megszállás alatt Andorkáék Kistelekre menekültek, az asszony nem tartott férjével.

Megkörnyékezte a franciák szegedi rendőrfőnökét, Gertoux főhadnagyot, aki szerette a szép nőket. A kommunistáknak azt állította, érdekükben férkőzött a franciák bizalmába, ahol meg előadta a szerelmes asszonyt. Végül, ahogy az újság írta, tényleg beleszeretett a párizsi rendőrbe: amikor az kezdett elhidegülni, belevetette magát a Tiszába. Ez hatott, pedig azon a helyen a folyó csak térdig ért.

Halálra ítélték

Az asszony sorra buktatta le a kommunistákat, de férjének eszébe sem jutott, hogy ő lehet az áruló. Végül feladta őt is, akit elfogtak és 20 év kényszermunkára ítéltek. Még akkor sem hitte, hogy felesége árulta el, de a foglyok elhitették az asszonnyal, hogy szökésre készülnek. Andorka a francia mozgósítás láttán kénytelen volt tudomásul venni, a neje nem a kommunisták, hanem a franciák kémje. Aranka azt hitte, a kommunisták mit sem tudnak a történtekről, de amikor kiment Kistelekre, halálra ítélték. Másnap kivégezték volna, ha egy régi hódolója ki nem szabadítja. Szegedre menekült, de Gertoux főhadnagy, aki megsajnálta Andorkát, egyre jobban elhidegült tőle.

Az asszony férjét végül megszöktették a főhadnagy segítségével, akit hamarosan le is tartóztattak. Fegyveres kísérettel utazott vissza Párizsba, és néhány hónap múlva főbe lőtte magát. Aranka áttette a székhelyét Erdélybe, megismerkedett Pop komisszárral, és megszervezte a bűnbandáját. Amikor a riportsorozat megjelent, Kolozsváron élt, „fogműtermet” működtetett, rengeteg pácienssel. Később pénzhamisítás miatt is perbe fogták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!