ArtStab

2009.09.28. 12:31

A Pál Utcai Fiúk zenéltek a Jatéban

Ahelyett, hogy otthon maradtam volna, elmentem életem első PUF koncertjére, amit ha úgy nézünk, hogy 1981-ben születtem akkor majdnem már, hogy szégyen, hogy sose voltam eddig ott, amikor zenéltek a közönségnek.

Az a szép egyébként az egészben, hogy szerintem minden régebbi zenekar álma, hogy egy olyan új ember (vagy sok új ember) látogasson el a koncertjére, akinek nem régi számok, alapján kell megfelelnie az illetőnek, az illetőknek, hanem akkor és ott és úgy, hogy aztán kedvet kapjon minden megmozduláshoz, amit egy zenekar csinálhat, legyen az lemezvásárlással kapcsolatos vagy még további koncertnézéssel. Ezt a gondolatot Lovasi András mondta ki így valamelyik interjúban valamikor valahol.Szóval én új ember vagyok, majdnem mert én csak egy albumot ismerek, a legutóbbit a legelőt meg pár számot. Előtte egy albumot sem ismertem, ennek egyébként fogalmam sincs mi az oka.A PUf 23-órakor lépett színpadra, majdnem teljes fegyverarzenállal, csak Potondi Anikó hiányzott. Ezt már az elején azért mondom, mert a Legelő című albumon a Várj című szám az egyik kedvencem. Attól a számtól szomorú

leszek, a másiktól a Gólyától meg vidám. Most hát kimaradtak azok a számok, amik női énekre voltak írva, de ennyi az észrevétel semmi több. Helyette viszont kaptam egy nagyon erős és nagyon jó punkos, rockos, néha belassulós koncertet.Volt itt minden például ott volt, az a szám, amit még eddig sose halottam (mert, hogy is hallhattam volna) a Lecsónak jó. Aztán ott volt a Legelő c. szám, aminek már a bejelentésekor nagyon hangos üdvrivalgás tört ki.Azt gondolnám, hogyan lenne pogó meg lökdösődés, mert azért nem olyan zene ez. De ez, ahogy a koncerten megszólal, ez olyan. Ez pozitívum! Energia és frissesség jellemzi a színpadon zenélő embereket. Látszik az, hogy szeretik ezt az egészet, a számokat, azt, hogy itt vannak és a közönséget. Nem pénzért szól ez az egész. Sőt annyit azért tudok, hogy soha nem a pénzről szólt.Jönnek sorba az új számok, a mi kell hozzá és utána a bogár. A bogárról eszembe jut, hogy ha lesz, alkalmam azért fogok kérdezni párat a Lecsótól. Mert eszembe jut, arról a mondatról, hogy „megint egy ócska nyári sláger, semmit mondó szöveg, sokat nyomják, reklámozzák, megszokja a tömeg"hogy ez az a zene attól jó, hogy ki mer mondani dolgokat. Sőt eszembe jut az is, hogy azért szeretem a rockzenét, mert nagyon sok szabadság van benne.
P.U.F. Jate
Elhangzik a bál című nóta is, ezt még én is ismerem, meg az első dal, meg a fiatal lányok.Lecsó néha konferál, és nem irányítja a zenekart, hanem a zenekar teszi a dolgát. Az is előfordul, amikor a basszusgitáros és a szaxis azon röhög, amit a Lecsó mondd. Mi is röhögünk. Aztán jön néhány szerelmes szám, ez be van jelentve, hogy ez jön. A szerelmes számok jók a PUF-tól, és a szövegek, az említett szabadságon túl szólnak arról, amiről kell, hogy ha a szerelmes az ember. Ha meg nem szerelmes akkor meg azért jó, mert nem jó, de legalább eszébe jut valami ebben a témában a szövegről. Olykor meg vannak jól tekerve a rímek, de ez csak annyit jelent, hogy oda vannak rakva, úgy és oda ahova kellenek, azt értesz bele, amit akarsz, de azt is tudod, hogy a zenekarnak is jelent valamit. Következik ez a már említett összemosolygásokból. És jól szól a dob, meg a basszusgitár, meg egyben vannak a dolgok. Olyannyira egyben, hogy az egyik szám közepén elszakad a szólógitár húrja. Gyors gitárcsere történik, de a szám nem áll, meg gitárszóló helyett olyan szaxiszólót kapunk, hogy az csak, na. Aztán gitárcsere után meg gitárszóló következik, mert az előbb nem kaptuk meg. Szóval nincsenek előre lefutott körök, meg kimaradt jelenetek, a közönség, vagyis mi megkapjuk, amit akartunk.Van vissza taps is méghozzá igen kemény és kétszer is visszatapsoljuk a bandát.Azt gondolom, be kéne szereznem pár PUF lemezt, még többet, többet, annál az egynél, ami van.Nem csalódtam, bár nem is akartam, csak kíváncsi voltam a koncertre. Nincs nem akarásnak nyögés a vége! Arra is rájövök kifele menet, hogy kár volna nyögni, mert a keleti filozófiák szerint úgyis akkor történik valami fontos, amikor kell, hogy történjen az a fontos dolog.Tessék, egy húsz éves zenekar bebizonyítja, hogy mennyire friss, az, ahogyan zenél, és amiről beszél. Megint megérte olyat látni, amit eddig még nem.Szóval a Pál utcai fiúk zenéltek.

-eredeti cikk az ArtStabon-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!