ArtStab

2009.10.26. 12:17

JATE PROGRESSION: RÉGI SZELLEMBEN, ÚJ KÖNTÖSBEN

Mióta kedves egyetemi klubunk elköltözött, még nem tépázták meg az új hullám feltörekvő dj- tehetségei a Kálvária sugárutat… Október 22-ig, mert itt aztán volt minden, mi dobhártyának ingere!

A plakátokon szembeötlő nevek: Domyan, Snake Sedrick és Jay Lumen. Az átlag szürke ember ama bizonyossággal tovasétál, hogy ezeket se anya szülte, nyilván valami elfajzott muréna- klónozási kísérlet eredményeként kaptak ily becses neveket; na de amúgy se hallott róluk még, szóval mindegy is. Ráadásul olyan hideg van, ki fog ebben a kóbor kutyákat kínzó időben kimozdulni lakása hőforrásának közvetlen közeléből?! Hát majd Priszcilla, azaz én, és az örök party- függő Csipet- Csapatom! Oké, nem sarkítok ennyire, igazából rengetegen voltak, meglepően sok új arcot láttam. Ha ez a markánsabb fellépő gárdának köszönhető, akkor jár a vezetőségnek több vállveregetés is! A klasszikusnak mondható forgatókönyv szerint pörögtünk, hiszen bemelegítés, bevezetés, tárgyalás, befejezés a tagolás. Az már mellékes, hogy volt, akinek meggyűlt a baja az új épület lépcsőzetével, padlójával, fényhatásaival, vagy csak a jelenlévőkkel, akik agresszív módon még levegőt is fogyasztottak. Felháborító, mikre nem vetemedik az ifjúság manapság!?!
Már elégszer meséltem arról, mennyire jól éreztem magam itt- ott, pláne eme rendezvény- sorozat keretein belül. A top secret infókról persze hallgatok, elég az hozzá, hogy volt itt nagy egymásra- találás, hezitálás és vita, veszekedés és verekedés, szerelem és öri- hari egyaránt. Jelen alkalommal inkább adok egy kisebb összefoglalót azokról, akik a sajnos nagy átlagnak mondható társadalmi felállás szerint ismeretlenek, de ha a zenéjük bejött, nagy valószínűséggel nem hagy hidegen az életükből csipegetett egy- két információ sem. Nem okítok; csupán realizálva, hogy mennyire tudatlan kortársaim nagy százaléka - és hogy mekkora szemeket meresztenek, ha közlöm, h Sedrik benne van a legjobb és legnevesebb hazai három lemezlovasban, és milyen fülsértő számomra a kérdés: „Ó, valóban? Ő akkor magyar?!"- inkább rászánom magam a bibliográfiai tényfeltárásra. Unintelligensek vagyunk, mindannyian, elnézést a kivételektől!

Kezdem a sort Domyan-nal, a szemtelenül fiatal Domján Márióval, aki 1987.09.05 - én született Hódmezővásárhelyen. Már egész fiatal kora óta érdeklődik a zene és zenélés iránt. Eleinte persze, mint sokan mások, házibulikon, és kisebb partikon való zenélgetéssel kezdte. Később komolyabb érdeklődés fogta el az underground zenei világa iránt. Számos dj- versenyen vett részt nagyon jó eredményekkel- majd pár komolyabb fellépés után- úgy döntött, hogy nem csak más előadók munkáit szeretné lejátszani a bulikon, hanem saját szerzeményeit is. 2006-ban neki is feküdt a zene- írásnak, 2007-ben pedig egy Andrewboy & Francis Blaid és a Justmusic.fm által közösen meghirdetett remixversenyen a bronzérmet szerezte a remixe.a 2008. év elején tagja lett a Fairlads Digital Records csapatának. Ez jelentette számára a fordulópontot. A kiadó művészeként, eddig már 9 megjelenéssel büszkélkedhet, valamint más labelek is elkezdtek érdeklődni a munkája iránt. A Radiocity Records-nál is napvilágot látott 2 EP- je, amik több Dj chart- on és mixben szerepeltek. A Preslab records - nál jelent meg Cave Sedem muzsikájának Domyan által készített átirata. A Cubic Records-nál(U.K.) megjelent a Rubik című ep- je és még sorolhatnám.Persze ez az év nem csak a zeneírásról szólt, hiszen mint dj, egyre több meghívást kapott különféle hazai és külföldi internetes rádiók műsoraiban is. Számos kisebb klub meghívását teljesítette, illetve alkalma nyílt egy nagyobb horderejű rendezvény, a Sinful White (Szabadka) invitálásának is eleget tenni. Ez mérföldkőnek számít eddigi lemezlovas pályafutása alatt, hiszen olyan nevekkel léphetett fel több ezer ember előtt, mint Marco Bailey, Balthazar, Dee Face, vagy Ben Giovanni.

Domyan nem csak az említett labelek, és rádiók elismerését vívta ki magának, hanem a külföldi, és magyar szcéna legszakavatottabb személyei, mint D Formation, Phatjak(Angel Stoxx) , Eelke Kleijn, Marcus Shulcz (Renaissance), Audiojack, Tony Thomas, Logiztic Sounds, SanfranciscoBeat,M.I.D.I. ... stb. (a teljesség igénye nélkül) is előszeretettel pörgetik a Domyan - féle szerzeményeket. Mi örömmel hallgattuk, és várjuk még, hogy leküzdje ezt a minket elválasztó huszonpár km-t újra..és újra...Snake Sedrick 1980. január 6-án született Budapesten, majd 10 éves korában vidékre költözött családjával. Édesapja zeneszeretete már kis korában őt is megszédítette. Az általános iskola ideje alatt 2 évig szintetizátorozni tanult, majd 15 évesen kapta meg első számítógépét melyen kezdetben csak játszott, később felfedezte a számítógépben rejlő egyéb lehetőségeket. 1996/97 tájékán a legendás 'Flört diszkó' falai között ismerte meg azt a zenét mely örökre bevésődött az agyába (Quench - Dreams). Első zenéit Fast Tracker ben írta, melyek ekkor még közel sem voltak elfogadható minőségűek. A zenéléssel eltöltött hosszú évek és a kitartó munka, lassan-lassan meghozta gyümölcsét. Mire úgy érezte, hogy munkáit más embereknek is megmutatja, 5 év telt el. 2000-ben megírta az 'Across the sahara'-t melyet már Mo Shic is pörgetett és később a Sauna recordings adott ki. Ezen a sikeren felbuzdulva tovább bombázta trackjeivel az izraeli művészt, melynek hatására Mo Shic 2001 decemberében egy exklúziv zene elkészítésére kérte fel, melyet aztán a 'DJ Mag World Series - Mixed by Moshic' című cd-n publikált Angliában.Ezen megjelenések után, a számos pozitív visszajelzés, az emberek megbecsülése és szeretete arra késztette, hogy folytassa a már megkezdett utat. Remixet készített a magyar CHI Recordingsnak, közös zenét készített Androval amely a 'She is my destiny' címet kapta és a 'Progressive Sounds Of Budapest - Mixed by Kühl & Monkz' cd-jének záró trackje lett. Később ismét együtt dolgozott Androval melynek végterméke, az olasz Screen Recordingson látott napvilágot 'Liquid State & Solid State' címmel. 2005 ben 3 saját bakelitje jelent meg 'Alterna','Fields','Circular'. Közben számos válogatáson 'Sog Files', 'Inception', 'Budapest Parádé 2003', 'Budapest Parádé 2004' és világhírű dj-k mix cd-jén is helyet kapott pl: Hernan Cattaneo, Andrew K, DJ 19, Tomas Haverlik.

2003-ban kezdi DJ karrierjét. Itthon az ország minden pontján megfordult már, külföldön az Emirátusokban,Libanonban, Egyiptomban,Törökországban,Csehországban,Lengyelországban, Szlovákiában,Szerbiába,Romániában,Bulgáriában is pörgetett, és ezekre a helyszínekre, újra meg újra visszahívják. 2005-ben a Partycom Evote szavazásán 'Snake Sedrick & Khans - Circular' elnyeri az év trackje címet. Közben folyamatosan készíti az új trackeket és remixeket, majd szlovák barátjával; Péterrel létre hozzák a Tilth Music digitális labelt, ahol A&R szerepet tölt be. Az amerikai proton rádió kérésére Andro, Yvel & Tristan és Snake Sedrick elindítja havi 4 órás show-ját amely az Indigo címet kapta.2005 és 2007 között néhány kivétellel, minden munkája a Tilth Music-on jelent meg, szám szerint 22 darab, original trackek és remixek vegyesen. 2007 szeptemberében alakul meg a Tilth DJ's ügynökség, melynek oszlopos tagja, Jay Lumen és Add 2 Basket mellett. Öreg róka nem vén róka, ráadásul csodásan harmonizált Domyan-nal, mint a tej és a csoki a francia tejtermék gyártó- és forgalmazó puding- szerű akármijének nyálömleny reklámjában.

Jay Lument hagytam utoljára. Hányszor és hányszor beszéltem/ írtam/ énekeltem már róla boldog- boldogtalannak? Magam sem tudom, de megéri a protezsálást. Tehát, aki még nem olvasta tőlem, íme Lumnitzer Csaba barátunk életrajza: csöpp fiúcskaként 8 évig tanult ének-zene tagozaton, ami jó alapot szolgáltatott későbbi zeneszerzői ambíciójához. Már iskolai évei alatt is megmutatkozott, hogy sokkal szívesebben alakítja a klasszikus szerzők műveit saját szájíze szerint, mintsem hogy azokat eredeti formájukban adja elő. Bár klasszikus hangszeren tanult játszani - hegedű - korán felismerte, hogy saját alkotási vágyát ez a hangszer nem elégíti ki. Amint hozzájutott első számítógépéhez, neki is látott, hogy ötleteit hallható formába öntse. Közben ezzel párhuzamosan, autodidakta módon kezdett el foglalkozni a szintetizátor megismerésével. Ahogy egyre fejlettebb technológiákhoz, szoftverekhez jutott, velük együtt fejlődve egyre közelebb került ahhoz a hangzásvilághoz, melyben otthon érezte magát.Műveire egyre inkább kezdtek felfigyelni a különböző DJ-k és producerek, akik előszeretettel játszották az akkoriban még bootleg verzióban, később hivatalosan megjelenő zenei darabjait. Szerzeményei a DJ-ken keresztül számos Rádió Show-iban hallhatók rendszeresen: Proton Radio, Frisky Radio, Play.fm, Justmusic.fm, Globalbeats.fm, Roxy Radio, Radio 2, etc... Mára megjelenéseivel rendszeres szereplője az amerikai Balance Record Pool Chart 50-es listájának, melyet nemzetközi eladások és neves DJ/Producer-ek véleményezései alapján állítanak össze. (Danny Tenaglia, Luke Chable, Chris Fortier, Deepsky, Bill Hamel, Quivver, Oscar G, Tony Thomas, etc...)Zenei darabjaira felfigyelve az XMAG partymagazin, beválogatta egyik legsikeresebb szerzeményét (Jay Lumen - Lima / Original mix) az általa megjelentett Progressive Future című mixCD-jének tracklistájába, mely 15.000 példányban volt elérhető a white fülű zenerajongók számára. A Mix CD-n olyan neves producerek munkái között szerepelt, mint: Way Out West, Luke Chable, Eelke Kleijn, Dousk, DJ Tarkan, etc... A zeneszerzés mellett párhuzamosan kezdett megnyílni a DJ szakma felé. Az első időkben vinyl-ről pörgette kedvenc darabjait a későbbiekben azonban, követve a technika fejlődését áttért CD lemezek használatára. Szettjeiben egyaránt építkezik house, electro és progressive house zenei alapokból. Hangzásvilágára a dinamikus, lüktető groove-ok és a kellemes dallammenetek a jellemzők, melyek szerzeményeiben és szettjeiben egyaránt érzékelhetők. DJ mixeivel a különböző Rádiók műsoraiban is rendszeresen megjelenik: Proton Radio, Galaxy FM, Frisky Radio, ADN Alternative, és a többi, még be nem határolt terület is. Attól tartok, rövidesen áldozatul esik a brain- drain- nek, és csak arra figyelünk fel, hogy az elektronikus zenei Nobel kiosztóján szmokingban veszi át az arany lemezjátszót. Addig érdemes itthon élvezni a társaságát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!